Friday, February 13, 2015

# patchy

siapa sini suka cadar patchwork?
emak aku adalah big fan of cadar patchwork
tiap kali pegi kedai langsir ke kedai cadar ke even jalan jusco ke dia akan stop dekat ruangan cadar ni dan tengok patchwork set
di sebab kan tak pernah beli 
tetiba angah kata kawan dia ada jual
cuma set ni beza beza set nya
ada yang datang dengan sarung bantal dan comforter
ada yang datang dengan sarung bantal dan cadar sahaja
nak complete jadi satu set beli 2 set lah jawabnya 
tapi kalau korang ada cadar plain yang boleh match dengan patch set comforter dan sarung bantal
beli aja 1 set 
masa angah pos gambar patch work set ni aku dah cakap dah dalam ati...
mak tak beli memang tak sah la
nak merasa aku pon booking sama
nah! 
2 design available di rumah sekarang
emak dah siap pasang lawa lawa dah
aku dah cuci pasang belum lagi
tunggu boyfriend kita balik la baru rasmi baring atas cadar wangi hehehe

siapa berminat?
boleh whats app aku ya.






# erti hidup



aku dengan angah memang ada masa kami akan lebih memahami dan bertolak ansur 

ada keadaan yang kami betul betul serius 
when it comes to study 
aku dan angah memang ambil berat
tak kira lah zaman apa kau hidup
pelajaran jangan sekali kau tinggal belakang
tak kira lah kau anak orang kaya yang makan tak habis sampai nyanyuk
pelajaran ada kunci kehidupan untuk kau teruskan hidup ni
ilmu dunia dan akhirat kalau boleh sama sama lah ambil bagi tak sesat kat dunia tak rugi di akhirat InshaaAllah 


MANJA 

dalam belajar tak pernah ada lah istilah manja 
kau nak manja dalam belajar jawab nya kau dapat corot lah dalam kelas
jadi bodoh sampai tua 
nak manja kena ada tempat 
manja dalam belajar bagi kami tu alasan semata mata
jangan suka sangat buang masa
kami bising sebab kami ambil berat
kalau rasa manja perlu di ambil kira kami akan anggap kami tak ambil kisah kau kerja tukang cuci je esok ya! 


SENTAP

ni pantang aku bila aku dengan angah tegur nak SENTAP
sentap boleh apply dalam hidup tapi bukan dalam belajar
kalau sentap orang tegur masa belajar kau bodoh lah sampai tua
kenapa orang tegur? sebab orang dah lalu apa yang kau rasa dan kalau boleh orang nak kau jangan lalu apa orang rasa sebelumnya.
pendek kata nak yang terbaik untuk kau
kau nak sentap orang kata muka kau penuh jerawat takpa
tapi kalau kau sentap orang kata kau lemah syllabus ni..lepas tu kau buat muka dan berharap orang tu tak ajar kau lagi.. tu lah signs of manusia ego, bodoh sombong tak bertempat



ALASAN 

alasan nak berjaya subjektif
kalau sekarang kau dah pandai bagi alasan 
esok jangan tanya kenapa alasan itu lah yang menjadi kan kau sekarang
hidup ni takda tanda berhenti
selagi kau buka mata hari hari
selagi kau bernafas 
tidur bangun lalu hari demi hari
pernah kau perasan tak masa tu berhenti? 
jadi jangan bagi aku alasan kau busy, kau banyak kerja sekolah jadi tak ada masa nak buat latihan tambahan etc
aku pernah sekolah
angah pernah sekolah
bab penjagaan kulit muka ni memang lah tak pernah cross dalam kepala aku pon
sampai zaman skolah dulu orang panggil aku Nurul merah
kenapa ?
sebab muka aku ni penuh dengan jerawat merah merah penuh kat muka
angah tu tak ade masa dia nak fikir nak kurus kan badan la nak begaya gaya macam budak skolah skrang ni. 
masa sekolah ialah masa kau hempas pulas 
sebab zaman sekolah tak datang 2 3 kali kecuali kau rajin nak patah balik



PERLAHAN

isu perlahan sebab apa?
kau yang perlahan bab hadam apa kau belajar atau memang kau tak terkejar dah semua?
nak slow motion pon biar ada tempatnya 
tak laju tercicir jauh esok jangan malu bila orang tanya kenapa eh kau lemah sangat?



UBAH 

tepuk dada tanya lah diri sendiri
sejauh mana kemampuan aku?
lepas ni aku nak pergi mana?
apa kelamahan aku?
apa patut aku ubah?
dari mana nak mula?
tak tanya sesat jalan. 
rugi sekarang masih boleh di selamatkan. 
rugi kemudian takde sorang pun mampu ubah jalan hidup kau
aku ni dah tua 
masih banyak lagi aku belum habis belajar
kalau aku tak tanya aku bodoh keras je la tak tau apa apa
mungkin sebab nature job aku memang kena banyak belajar dan belajar sampai aku tak sabar nak belajar lagi tapi luar dari school company aku
ini untuk diri sendiri
untuk kepuasan diri 
untuk kita lebih kenal kita ni sebenarnya manusia yang serba tak tahu
baru lah kau belajar apa itu maksud sedar diri.

kita bukan orang senang
lahir lahir kat dunia ni Tuhan tak bagi kita lahir dalam keluarga kaya raya 
takda harta yang dah di assigned untuk kita sebaik lahir macam kerabat raja
tak ada

Life is about choices. You choose, you lead the way.

All the best.

14.02.2015

Thursday, February 12, 2015

# counting stops!

because my husband will be back and ruining my counting!
hahaha
I like it anyway so I don't mind
nah ada satu gambaran untuk mereka si bijak pandai berfikir sejenak dan hadam apa yang aku tampal
semalam TGNA sudah pun meninggalkan kita
Al-Fatihah Tok Guru
memang susah nak ubah mentality dan pandangan orang pada kita kalau tak betul betul kenal siapa kita
setakat dengar berita
baca surat kabar
memang tak kenal siapa dia
ini lah ujian kita sebagai orang Islam
dilemma hidup di zaman fitnah
tak kenal siapa betul siapa salah
yang masih boleh fikir tu bagus la Alhamdulillah
jaga lidah jaga hati jaga akidah
yang main suka tadah je apa orang kata
bukan takat tak tahu apa apa
terperangkap sekali dengan kancah fitnah
fitnah houum nya bukan kecik ye kawan kawan
renung renungkan dan selamat beramal lah
teringat zaman Al-Arqam
macam mana media boleh twist cerita
menakutkan
zaman tu aku skolah rendah memang tak tau apa apa
tengok ustaz ashaari kena tangkap dalam tv
oh cakap dengan mak
jahat nya ustaz ashaari tu bini sampai 10
ajaran sesat
mak pun tak tau apa apa
ha aa betul arqam ajaran sesat
betul ke ajaran sesat?
kau tau dari mana?
percaya bulat bulat apa kata TV
tu la kelemahan orang kita
dapat bulat telan bulat muntah pun bulat juga
arwah ustaz asri tu dulu dari Arqam juga
tapi kenapa ustaz Ashaari yang orang kecam?
masa dia meninggal dekat negeri Sembilan bukan sepuluh dua orang yang datang ziarah
kalau sungguh dia ajaran sesat
orang nak ziarah pun tidak lah
oklah malas aku nak bebel kang orang kata aku extremist hahaha
baca apa Malcolm kata ni dan hadam
bye!
 
13022015