Tuesday, December 31, 2013

# cheese

hello ladies!

selamat hari baru di tahun 2014. pagi ni korang makan apa? tadi aku makan macaroni cheese pukul 11.59. ya lagi satu menet masuk tengah hari. nak buat macam mana kan. dah memang bangun pun nak separuh hari lol. harini aku nak kenalkan korang jenama cheese kegemaran aku. yang di holland aku makan dua cheese ni. 

cheese ni ada je di jual di Malaysia tapi aku mula makan di Holland. sebab sana harga nya lebih murah kan. dah nama makanan rugi omputih haruslah ia lagi murah berbanding negara asia. kalau di Malaysia pula kegemaran aku ialah cheese slice berjenama Ballanthyne.


kenapa aku suka Ballentyne bukan Kraft atau cheddar ke apa jenama? sebab ia masuk ke tekak aku. rasa dia tak lari sangat macam cheese dalam burger McD tu. tak masin merepek dan lemak dia sesedap rasa je. 

korang tak caya apa aku cakap? pergi beli dan rasa sendiri. dia datang dalam bentuk 2 pakej iaitu pakej nipis sikit dan tebal sikit. nipis murah sikit dan tebal tebal la sikit harga nya kan. hahaha

itu saja entry untuk hari ini.

selamat bercuti ladies! selamat tahun baru! 

# mirror

harini semangat benor acik menaip kan..yelah harini aku all day ada di rumah side petang sambil menunggu orang table top datang nak ganti granite aku yang retak tu. 

haritu kawan kawan yang sama sama mendeco rumah sekarang ni ada bergossip kita pasal design langsir pilihan hati. ahaaa to tell you guys, I have found mine! 

tapi design nya bila dah siap nanti baru lah aku tampal sini sebab sekarang kain langsir belum turun dari kapal terbang lol.

bila kita nak up entry bilik dekorasi ye.. hm tunggu la lagi sehari dua lepas aku melawat ikea. tadi ada jumpa satu stand mirror yang sesuai untuk kita letak dalam bilik adik bujang. 

ini haaaaa


beautiful isn't it? ha di Ikea kita boleh dapatkan nya dengan harga RM 199. belakang mirror ni anda boleh sangkut kemeja di belakang. oh tak sabar nak ke Damansara hahaha..

till then!



Monday, December 30, 2013

# Owl at Cotton On

semalam ke Cotton On I dapat this two Owl for RM38. last July I went to this shop they are selling this at RM55. Worth of buying. Thank you to my sophie kerana mengamuk nak dua dua. terpaksa ammi tanya berapa harga owl tu sekarang and adik menjual tu kata "It's 19" umpama Jaw dropped and I buy two terus, hahaha




# Setia City Mall again

How are guys doing? ini dah hari terakhir tahun 2013. esok kita dah masuk ke tahun 2014 ye. mulakan tahun baru anda dengan senyoman okay! semalam we did went out to do some shopping for my little one, Sophie. aku sangat la suka pakaikan Sophie baju brand dari Bangladesh ni iaitu Cotton On Kids. Mungkin sebab harga nya juga berpatutan jadi memang kalau nak shopping baju hari hari Sophie, aku akan ke Cotton On saja. 

semalam sambil sambil mencari baju anak, aku come across cadar dan bantal yang tengah ada offer sana sini. mula mula nak ambil comforter set brand Italia tu sebab kain nya satin silk, sekali semua warna pun gelap gelap je. dah la katil aku pon warna kayu dah gelap,macam tak mantul lah pulak warna nya kan. so I end up buying brand cadar yang selalu menjadi pilihan emak dan angah iaitu Akemi. Aku jarang beli brand ni sebab selama ni aku lebih suka set 100% cotton macam Chester atau Aussino. Tapi kalini nak merasa tidur atas satin pula sebab masa wedding angah aku tengok cadar angah marvelous sangat color color satin ni. oh lupa pernah la aku beli satin dulu warna merah dan sekarang semua orang pakai hahahha. 

This time, my bedroom set will be use be myself only :P so boleh la excusive sikit hahaha. bukan nak kata brand yang jual 100% cotton ni tak exclusive..bukan begitu. I even had my wedding bedroom set masa kawin pakai Chester comforter set and I pay RM1080 for the comforter set. Sampai sekarang aku pakai lagi bila balik TM. Kualiti comforter cotton ni memang baik lah I tell you. Dah 3 tahun aku kawen and that set is still in a good shape. kalau aku jumpa gamba bedroom masa kawen dulu aku tempek sini nanti ya. 

Up till today aku masih membeli Chester for all my bedroom usage. cuma kalini lah tukar sekejap rasa macam mana hehe. Siapa siapa yang berminat nak cuba chester you ladies boleh cari dekat Viva Home, Cheras. sana dia ada butik dia sendiri and you can choose whichever that suits your taste in comforter design and color. Take a walk at Viva Home Cheras and see it yourself! Kalau ke Aussino, you all ladies harus lah ke Midvalley sebab senang sangat jumpa nya dekat Mid dari mall yang lain. 

Buat masa sekarang, set aku dan afzal dah ada yang baru..still looking for a set untuk set up bilik emak pula di atas. bilik emak pun belum start mengecat lagi, phew~ 

oklah ladies, selamat bekerja dan selamat menjengah ke tahun baru 2014! :D

Sunday, December 29, 2013

# Iheart Organizing

oh My...tadi baru take a tour of a few pages at Iheart Organizing.. my best buddy was right, memang lawa gila la design onwer Iheart Organizing ni. I am so in love! Thank you guys for sharing the idea of visiting this Iheart blog. memang inspiring. tengok rak dia beli untuk susun barang tu..yang wrap from Martha Stewart tu..terus rasa ah aku nak pi jalan Ikea la sat lol. ya lah, its been a months we haven't yet visited Ikea sebab super duper busy. bila plan nak pergi mesti ada je yang akan come up dulu. tapi this trip memang kena ke Ikea sebab kami nak membeli inlet barang barang yang nak di susun dalam kc. separator, bottle2 rempah ke apa ke, rak yang macam macam lagi la kena cari. guess i need to wait for my husband jugak la ni. anyhow itu je nak cakap haaa. please visit Iheart Organizing untuk idea idea menarik untuk kediaman anda. baru teringat kan, aku tengah browsing dressing room concept, mari google semula ke Iheart Organizing! 

# transfor

tak de apa nak share kalini. cuma nak update untuk diri sendiri yang aku dah berjaya menyiapkan satu bilik paling kecil di tingkat atas. siapkan interms of mengecat dari warna lama bilik tu hijau kuat padam kepada warna pilihan hati- Tulip. sekarang masih stage nak masukkan apa yang perlu seperti nak masukkan meja study dan kerusi study untuk adik. the rest as additional seperti bean bag yang afzal soooo beriya nak beli katanya dan meja solek simple sebab dia pun anak bujang kan, takde la nak kemaruk sangat nak cermin berdeco deco ke apa. 

apapun nantikan update bilik pertama hasil mengecat dan sedikit tambah tambah mana perlu sebelum full decoration berlangsung - right after my husband is home :)

till then, selamat bekerja ladies :D 

Happy Monday!  

Wednesday, December 25, 2013

# natal

Hello Ladies,

Ya I know it’s been ages..lol..dan aku buat buat tak bersalah terus hey ladies to all of you. Selamat menyambut hari natal kepada kawan kawan kita yang celebrate raya ni. Hari Rabu maksud nya semua yang kerja bercuti kan? Maka apakah aktiviti korang harini?

Aktiviti aku adalah mengemas saki baki baju yang terlepas pandang dari let go. Sebelum aku pindah ke Kajang, aku dah pun buat cleaning pada baju baju aku. Sebab nya aku dah tak pakai baju baju tu jadi ada baik nya pass kan aja pada mereka yang mahu. Sorry la untuk baju baju yang first trip tu aku dah sedia masuk plastic. Siap dengan plastic tudung dan baju baju berasingan. Jadi sebab ada berpuluhan helai jadi aku tak kuasa la snap gamba satu satu. Cuma kalini sebab tinggal beberapa je yang nak di let go, aku tetiba rasa rajin dan snap gamba satu dua sebelum let go semua yang di pakai ni.


Inilah dia baki yang tinggal untuk let go.

Kalini baju tshirt dan jeans tinggal satu dua je sebab trip first dah let go dalam 3 plastik guni hehehe. seterusnya...aku meng filter baju tradisional iaitu baju baju kurung dan kebaya pendek. maklumlah..dulu aku ni memang suka pakai kebaya pendek. sekarang dah rasa tak berapa nak sesuai dengan jiwa mak.. kena let go lah, malas nak penuhkan lemari buat padat takde fungsi buat ape khennn


kat bawah ni hanya sebagai kenangan je la sebelum let go baju baju kat atas tu..ini lah cara jika baju baju di atas ini bila di pakai. to all my clothing and tudung, thank you for your service. semoga kalian tidak akan di sia sia kan dengan tuan yang akan datang. oklah esok insha Allah kita akan berjumpa lagi (ala ala janji ahli politik :P)  okay bye!






the red alert

it's  a wave 12. ohhh dah nak penutup nampaknya hehe. apapun enjoy lagu ni kawan kawan. happy working as well. hehe





Tuesday, November 19, 2013

# rumah saya

Rumah saya di Taman Sekamat tu dalam pembikinan. Tak sampai 10% lagi pembikinan. Semua masih basic. Tapi last week grill dah siap pasang. Tinggal kitchen cabinet nak start pasang di awal bulan 12.

Pada siapa siapa yang berhajat nak memasang kitchen cabinet di rumah anda untuk tahun baru ni boleh la survey survey kedai yang saya amik ni.

Nama kedai tu Intech Kitchen. Kalau korang google akan keluar la website tu. Sila lah google dan lihat. Kalau ke kedai dia kat tingkat atas ada showroom contoh contoh cabinet yang anda boleh pilih bermula dari gred terbaik ke gred kebiasaan.

Nanti kitchen dah siap boleh la kita bercamwhore. kerusi bar pun saya belum survey. kena start membeli sebab saya ada mini bar yay.

Bilik tidur saya masih belom ada concept. Dalam kepala nak English style tapi suami kata nak modern concept. Ala tak romantic betul. Apa apa itu kita kongsi bila kita masuk ke bab deco bilik tidur pula.

Till then. Bai!


# malam

sambil sambil layan American Dad, makan roti kismis badam sambil cicah minum nescafe panas..mari kita menaip. Ok sekarang sudah pukul 1 pagi. Mata aku dah biasa tanak tidur awal macam manusia biasa. Dasar jobless begitulah hahaha


cerita 1
abg, abg perasan rumah tepi jalan nak masuk taman rumah kita tu? Yang color putih tu, design rumah tu style lama. Perasan tak?
Oh itu..perasan je. Kenapa?
Eh nak tau..last week mira balik kejap tunggu orang pasang grill rumah kita, mira terpandang dinding rumah tu ada kain rentang tulis iklan FOR SALE/LET. Rumah tu baru orang beli la.
Ala iye ke? Kenapa mira tak Tanya..kan dah rugi
Tapi kan mira baru Nampak yang iklan tu sebenarnya di pasang dekat rumah tu. Macam mana nak Tanya awal awal?
Itulah, takpelah. Tapi kan memang cantik rumah tu kan? Tanah lapang depan dia. Design lama pon lawa.
A ah betul. Ala takpelah, kan kita nak duduk dah taman tu bulan depan. Nanti mira tengokla tiap kali lalu depan rumah tu. Kalau iklan tu pasang balik kita boleh beli.
BELI?
Ha ah. Beli,
Siapa nak beli?
Mira lah.
Habis rumah kita tu nak buat apa?
Kita jual.
JUAL?
Ha ah kita jual la. Kalau kita nak rumah putih tu, kita jual la rumah kita. 550 ke, 600 ke.
Banyaknya duit mira nak beli rumah putih tu? Rumah tu mungkin 650-800 tu. Mira ada duit ke?
Mira takde duit.
Habis macam mana mira nak beli?
Abg kan ada duit? Abg jual rumah kita pastu kita rolling balik duit tu beli rumah putih tu.
Banyak nye lawa mira ni. Kita bayar interest pun tak habis lagi sayang.
Alah orang selalu buat boleh jeee.
Itu orang bukan kita. Rumah kita tak cantik ke?
Cantik je.
Habis kenapa nak jual? Cabinet pun lawa abg dah buat mira nak main masak masak situ.
Iyelah saja la kan tadi kita cerita pasal rumah putih tepi jalan tu.
Ok.

Cerita 2
Abg tadi angah cakap company dekat Bt Caves tu tengah cari Geologist
Oh bagus la tu. Boleh la mira apply kalau mira nak
Memang mira nak..tapi mira bukan geologist.
Bukan geologist?
A ah. Mira kan Geophysicist.
Eh Geologist dengan Geophysicist tu tak sama ke? Bukan mira belajar kat Uni Geology ke? Ada lah tu basic nak jadi Geologist
Tak sama la. Macam mana nak apply kerja kalau tau basic je?
Boleh.cuba lah dulu.
Boleh cuba tapi menangis la kalau dia kata gaji pun basic macam mana basic nya u tahu keje geologist. Hahahahha
Pulak..habis tu macam mana?
Takpelah esok mira nak mintak angah tanya dulu En.Munif tu. Jauhnye opis…wuwuwuw
Ala baru kita nak tanya belum lagi dia kata dah boleh start kerja.
Em OK.

Cerita lain nanti kita tulis lagi.
Kbai!



Monday, November 18, 2013

# free

and so malam tadi I drive back to KL with angah without my Sophie and Afzal. WHY? sebab sophie meroyan wan dia tak balik KL so dia tanak balik. my baby has grown up and tinggal la aku di rumah ni keras tak tau apa nak buat. layan tv layan lagu layan blog onn tiba tiba terpandang entry onn yang letak lagu najwa latif. apa nama tajuk lagu tu onn? aw kenapa lagu tu sedih sangat...cinta dalam hati lah nama dia. tadi sempat pulak tu aku melayan lagu tu sambil baca lirik yang onn tempek dekat blog dia. yes onn, ia benar menyentuh hatiku lepas tu mula la terfikir..adakah aku punya cinta dalam hati? err mungkin takde. kalau ada pun tak boleh ada dah kan. dalam lirik pun ada kasitau asal kau bahagia..tak gitu? doakan yang baik baik je untuk semua orang semestinya in return kita akan dapat kebahagiaan tu in shaa Allah. 

buat masa ni aku masih tak dapat nak update lagi pape pasal kes kerja aku. masih lagi I jobless tapi I tak kecewa. ini hujung tahun and sememangnya company nak hire orang agak selow. so I teruskan saja usaha hantar cv dan nampaknya sabrina belum come back. belum baik lagi ke buku lali you? nanti dah baik kena call I la balik ye.

so last week En.Mus minta aku whats app dia untuk next job kalau aku mahu..tapi masalahnya..kalau kang aku dah dapat job lepas tu aku dapat job idaman dan aku akan turn down the offer again like again??? tak mampu aku nak kecewakan hati orang lah. En.Mus offer aku job di Jakarta dan definitely kalau by January aku belum dengar any bell rings for me..I will consider that. 

minggu ini merupakan hari lapang kerana aku punya masa nak mandikan anak dah skip masa nak kejar kejar sophie dah skip dan masa nak check email sangat banyak. siapa siapa free nak ajak lunch atau dinner you guys are most welcomed. aku ade saja di rumah for this 5 days in KL. kalau aku tak rasa nak balik kampung lah kan heheheh.

nama je masa banyak tadi aku plan nak email Dugeo lepas tu lupa lagi. oklah geng..rasanya lah this week kita boleh share cerita apa apa berlaku this week or the past few weeks yang aku takde masa nak menaip tu kan, 

this week juga masa sesuai nak check website pkp dan british council. banyak benda kena scan dan print sebab aku buat kerja untuk dua nama. ya, aku dan angah akan sambung belajar bersama in shaa Allah semester baru ni. kita tengok lah plan nya macam mana sebab angah pun tengah sibuk gila dengan preparation wedding dia.

buat masa ni aku lah yang kena take care apa yang kami plan ni. esok lusa aku dah tak ade masa nak buat semua tu saje je cari alasan lain lagi.pfffft


will see you guys later!


daaaa :)

Sunday, November 17, 2013

# lost

apalah yang paling mengecewakan bila aku mula ada masa nak start zumba lepas tu aku check dalam semua hardisk, pendrive semua dah takde? mana video workout aku aaa?? benci laaaa. ni mesti sebab ter delete dekat Holland haritu. masa sibuk semua nak tengok movie duk alih alih movie dari hardisk ke tv lepas tu korang KORBAN kan video workout aku. 

benci lah

nangis lah!

mana nak cari DVD zumba yang senang nak paham macam aku dapat haritu? video haritu pun ehsan anip kasi aku tau! mesti dia dah berzaman delete dah video tu.

kecewanya.

:(

Saturday, November 9, 2013

# soya?

Hari 1

Along beli susu soya jenama Homesoy. beli dekat 7e. malam malam buta singgah 7e sebab tak mau esok lapar tak ada roti dirumah.

sampai rumah emak kemaskan barang yang di beli masukkan dalam peti ais kosong. baru buka suis peti ais nya. baru sampai kan kami.

Hari 2

Along, Afzal dan emak minum air soya homesoy masa breakfast. enjoy saja apa masalah ada?

Along balik kampung bawak emak , afzal dan sophie.. pergi rumah cu. ambil erul (adik sedara) bawak balik rumah kami

Malam hari 2

sampai dari rumah cu buka petias cari susu soya Homesoy dan minum. Pelawa Erul minum sekali. Erul keluarkan susu soya Homesoy dan minum selepas along.

30 minit kemudian di malam hari 2 (masa nonton cerita Aku Bukan Malaikat di TV3)

Emak buka petias dan keluarkan susu soya homesoy, emak terkejut kami minum susu soya dah basi,

color dah kelabu rasa dah masam busuk pula bau

emak tutup soya Homesoy dan buang dalam tong sampah

along pergi dapur sebab hairan baru 30 minit lepas minum elok saja. Erul minum pon tak ada komplen apa. siap erul pun tanya, eh tadi elok je minum??

Pagi Hari 3

Along gosok gigi di sinki dan terpandang kotak susu soya Homesoy yang di buang emak. 

menjeling saja di tong sampah kemudian emak bungkus buang di luar. 

menjadi saksi susu Homesoy ada di dalam tong sampah dan di buang.

Petang Hari 3

Menghantar Erul pulang ke rumah cu dan balik semula ke rumah dan packing untuk balik ke KL

Emak kaget

Terkejut

Susu kotak Homesoy beranak lagi 1

Ada dalam peti ais - ini kotak kedua kah? 

Bila beli?

Bau elok

Warna putih 

Tak ada busuk pun?

Mak pening kepala..ini Homesoy yang mana?

Apa yang mak buang semalam?

Emak duk ulang macam mana Homesoy boleh reborn? restock? hahaha hanya Allah yang tahu.

:)

Along tak beli Homesoy baru. 

Along nampak Homesoy kena buang dalam tong sampah pagi masa gosok gigi

Along nampak Homesoy kena bungkus dan kena buang keluar

Mana datang Homesoy lagi 1?


Malam Hari 3

Mak tetap tak puas hati. 

Mak tanya explanation sebarang kebarangkalian..

Siapa pula yang boleh bagi explanation?

Along sendiri tak ada jawapan.

Pejam kan mata. senyum saja.  

# keratan 2

Keratan kedua haruslah lebih sensasi.

Kang siapa yang membaca mendapat sakit kepala melampau jangan salahkan aku ya, agak agak tak berani nak meneruskan kita boleh tutup perlahan lahan belog aku ya,
Keratan kedua berkait sikit pada rumah aku membesar dan rumah yang aku duduki kini. Memang tidak menghairankan kalau ada yang datang lawat rumah tu akan rasa creepy creepy sikit dengan rumah aku ni. Tapi tidak mengapa. Aku ni optimis orang nya,kalau aku penakut mana aku nak hadap selain rumah yang suami aku bagi untuk aku duduk kan. Coba fikirkan di situ kawan kawan…

Selama hidup ala ala bujang di rumah yang suami kasi untuk berteduh..aku memang tak melayan sangat perasaan aku ni. Iya lah say I am not penakut, well of course masa tu apa pun aku tak fikir. Reti balik rumah layan tv mata ngantuk aku membuta. Ada aku kisah apa apa dalam rumah ku nak menompang sama? Lantak engkorang laaaa. Tapi segala nya berubah sejak seminggu yang lepas……

Selama duduk rumah aku dekat Pandan ni..aku assume tiada masalah. Even masa mula mula masuk memang salah aku lah takde nak azan ke apa ke dalam rumah sendiri. Masuk masuk rumah ni benda pertama yang aku Nampak dekat dinding rumah aku ialah kesan tapak kaki bayi dan tapak tangan bayi macam guna arang batu dari paras peha aku ni sampai la atas siling. Masa tu aku sangat kudus tiada apa yang aku fikir. Aku ada la Tanya kawan kawan bercerita how am I concern about the LOOK of the wall sebab kesan tapak tapak itu hanya about the LOOK yang aku risaukan bukan lah kerana isu lain. Boleh tak aku? Optimis gila ni, kagum.

Selama duduk sorang sorang masa suami tak ada..aku tak amik port sangat apa apa kekecohan yang berlaku di luar bilik. Nak nya masa tu aku mengandung. Memang balik kerja orang takada dekat rumah, makan siap siap, mandi dan tidur mati. Kadang kadang tu aku dengar la jugak bunyi orang berlari lari dekat ruang tamu tetapi sekali lagi aku ni manusia optimistic. Mana aku nak pikir benda lain sebab fikiran aku logic katanya. Oh itu mungkin kekecohan dari jiran tetangga. Kau paham paham lah kan..hidup berjiran duduk pula di sarang burung. Memang malam malam ke tengah malam ke pagi buta ke bunyi bising tu ketara.

Bila aku dah masuk 8 bulan ngandung..mak mula temankan aku di Pandan rumah aku duduk sekarang ni. Masa suami tak ada..mak la yang meneman. Masa tu bulan puasa, bulan mulia. Tak da apa yang nak di gusarkan. Semua berjalan lancar je sampai laa aku selamat melahirkan sophie.  So far..sophie pon ok je membesar tak ada masalah apa. Cuma sekali dua dia buat magic, duduk dalam bilik dia siap sembang dengan dinding gelak mengikik sampai aku dengan mak rasa nak jerit cakap “jangan kacau sophie boleh tak?” tapi kami optimis..sebab benda yang baik ni takkan buat budak kecik nangis kan? So kami anggap benda baiklah yang duk main cak cak dengan sophie.

Semua ok tapi biasalah..dah nama pon rumah kita. Bukan kita je duduk dalam rumah kita. Kita berkongsi juga sebenarnya. Dengan mereka mereka yang kita tak berapa nak Nampak ni…aku Cuma pernah Nampak kelibat lelaki tangan dia hitam dan besar  masuk ke bilik sophie. Masa tu aku tengah lipat kain dekat sofa depan bilik sophie. Aku tenyeh mata sampai nak melecet mata agaknya. Siap bila Nampak kelibat orang tu aku siap follow an check pulak dalam bilik sophie. Tengok tengok  kelibat orang tu tak ada, afzal pula tanya aku cari apa? Aku cakap aku nampak orang masuk bilik sophie..terus la tuduh afzal yang masuk bilik sophie. Padahal kalau aku tanya dia sampai sekarang sumpah dia cakap dia tak de masuk bilik pon masa tu, dia dalam jamban katanya.

Satu hari di hari cuti aku duduk di depan nonton tv atas sofa.biasalah dah nama sofa sendiri macam macam gaya lah aku duduk depan tv.  Emak boleh tak perasan aku yang duduk depan tengah nonton tv tu. Emak tengah sibuk kemas kain lalu lalang pula depan bilik tidur aku, sambil mengemas baju di lipat mak siap menjengah la tengok bilik aku, dia Nampak aku tengah melunjur kaki. Nampak kaki lah yang di lunjur sebab katil aku ni kebelakang sikit. Sambil lalu lalang mak pon bercakap tapi muka nya pandang ke bilik tidur aku tu, aku pelik lah, apesal lah mak duk pandang bilik aku sambil sembang, padahal yang menjawab aku ni..duduk depan tv. Bila aku panggil mak dari depan mak macam kena kejutan eletrik. Dia tekejut katanya, sebab katanya mata dia tak salah, she saw me in the room, sedang melunjur kaki. Berani kau jadi aku ya? Masa tu aku hanya senyum dan kata..emak betul betul buat klaka. Perkara itu dilupakan tapi sampai sekarang tak ingin mak aku nak masuk bilik aku dah. Malas aku nak paksa.

Sejak minggu lepas keadaan makin nampak ketara. Aku mula mula malas nak ambil port sampai lah kau main mainkan aku. And it was terrible. See..sekarang aku boleh dengar pulak lagu cina lama bermain dekat telinga kiri aku ni. Damn you. Peristiwa berlaku masa aku sorang sorang tengah menonton tv, masa tu lampu semua dah di tutup, tinggal lampu dapur aja lah. Sedang syok nonton tv.. tiba aku Nampak kepulan asap dari celah pintu..aku sangkakan kipas aku yang nak terbakar tapi aku pelik kenapa box kipas ni yang tak berasap? Celah pintu pulak? Aku gerakkan mak dan panggil afzal untuk kepastian. Mak dan afzal totally tak Nampak apa yang aku Nampak. Aku terus tutup kipas dan menonton tv. Like nothing happen. Like I said, I am optimistic.

Sejak dari kejadian asap asap kepul tu..aku di ganggu oleh perkara yang pelik pelik. mula nya aku tertidur di dalam bilik. Lepas tu tiba tiba di datangi oleh satu cahaya memenuhi kelopak mata.benda membuatkan aku serta merta terjaga. Sangkaan aku itu Cuma mimpi. Aku test la diri sendiri, masa masih sober ni aku pejamkan mata. Ya..cahaya yang sama datang memenuhi kelopak mata. Terus aku susah nak tidur di buatnya.

Kejadian kedua ialah keadaan memeranjatkan juga. Aku sedang lena tidur tiba tiba kedengaran macam rak pinggan jatuh di tepi telinga. Litang pukang di buatnya aku rasa nak terjun katil. Dah la masa tu sophie tidur sekali dengan aku, aku sangkakan anak aku yang jatuhkan pasu dalam bilik ke apa. Bila terkejut aku cari la mana si sophie, elok aja dia membuta macam takde dengar apa apa benda bising pon. Bila aku keluar aku Tanya si afzal kalau dia ada terdengar apa yang aku dengar..katanya langsung taka da bunyi bising pun pagi pagi hari ni..

Benda ni tidak menakutkan aku, tapi membuatkan aku rimas. Rasa macam pelik pelik je benda yang jadi.

Keadaan lebih memeningkan kepala bila aku kena dengar benda yang aku tak ingin nak dengar, contohnya masa aku mula mula sampai rumah ulu bernam, malam pertama je aku tidur di rumah aku mimpi benda pelik, sehelai kain lusuh macam kain putih kena tanah tu..dia tegak atas kaki aku. Pastu siap lalu atas kaki aku sampai ke hujung katil, lalu atas sophie sekali. Sebaik aku terkejut dengan mimpi tu aku terjaga je..sophie dah start menangis. 10 kali la aku baca ayat kursi baru la anak aku boleh tidur balik.

Bila dah tidurkan anak, aku mula la tak boleh tidur..dan mula lah mendengar benda benda pelik seperti orang mandi pukul 3 pagi dekat dapur aku lah, orang sibuk buka peti ais rumah aku nak cari susu soya agaknya hahaha. Pelik pelik je.. aku gerakkan emak dan tanya emak dengar ke apa yang aku dengar ni..mak kata mana ada. last last mak sendiri kena prank 'hantu soya" hahaha itu menyusul kemudian hehe

Lagi laaa aku stress. Stress tau.

Alamak..macam kena buat keratan 3 je ni. Hahaha

Oklah jap jap pasni aku sambung lagi

Ok..now kita sambung..di sebabkan kejadian yang memeningkan kepala ni..aku bercadang untuk berjumpa dengan seorang nenek yang aku selalu refer kalau bab bab pening macam ni. untuk pengetahuan korang lah kan..dulu pun aku pernah je jumpa ustaz dan minta kan pendinding rumah, kali kedua aku berjumpa ustaz,ustaz kata rumah aku  ok. jadi aku yakin macam tak ade ape la dengan rumah aku duduk ni. 

cuma kali ni..bedanya..aku berjumpa nenek pula. jangan salah faham okay. dia adalah seorang nenek. nenek yang tahu serba serbi inshaa Allah sebab hidupnya pun sudah cukup lama. jangan main main lah dengan dia, kau menipu pun dia tahu hahaha

masa aku bercerita pada dia..katanya..hmm rumah kamu ni berkongsi dengan dia. Dia ni suka menyamar ni selama ni, samada kamu perasan atau tidak saja..."amoi" 

Gulp.

nenek kata bukan kamu tak cuba halau dia dulu..pernah mintak kan ustaz pun garam dan lada hitam nya, tapi tak kena pada dia. dia elok saja bergantung atas siling rumah kamu tu. menggelakkan kamu sebab tak kena mata dia. kamu pun masa baca ayat 3 Qul tabur di sudut sudut rumah sahaja. lain kali lambung sekali menghala ke atas. biar bertabur di lantai, dia tak berani nak tepis pun, panas garam dan lada hitam tu. kena sekali ayat ayat suci. memang dia akan terbang keluar nanti.

ingat..masa kamu lambung garam lada hitam tu ke siling, baca al fatihah, 3 Qul, ayat kursi dan selawat. habis baca kamu bagi amaran pada dia, jangan ganggu aku lagi, jangan ganggu ahli keluarga aku lagi dan keluar kau dari sini..in shaa Allah..dia tak berani masuk lagi.

sebaik balik dari jumpa nenek..itu lah masa aku tengah sibuk menaip keratan 1 nak masuk keratan 2, telinga kiri aku duk pusing lagu cha cha cina. padahal si afzal tengah buka lagu Royal. rasa nak mencarut je. tapi sebab aku dah tahu..aku buat do no je. janji sampai rumah pandan nanti, siap lah dia.

jadi sesampai nya aku ke Pandan semalam, aku buat exactly yang nenek pesan dan malam tadi sudah mula dapat tidur lena. semoga aku akan terus tidur lena tanpa gangguan lagi lepas ni in shaa Allah. 

apa cerita hantu soya?? ia ada kaitan dengan apa yang berlaku. kelaka tak masuk akal tapi emak macam trauma asik ulang cerita yang sama LOL

ok lah kawan kawan, naik kebas jari aku. 

Bai! 



Friday, November 8, 2013

# sakit telinga

bila adik pasang lagu Royal. sembang sembang pula dengan erul. adik sepupu si anak cu. sibuk menaip keratan 2 malam tadi. lagu Royal yang kau pasang adik jadi lagu lain. lagu cha cha radio lama. bahasa cina. aku tanya kau ada pasang lagu lain ke selain dari lagu Royal tu? kata adik tak ada. aku tanya erul kau pasang lagu apa tadi? erul kata tak ada lagu apa yang dia pasang.

telinga kiri jadi panas. pukul 3 pagi baru berjaya melelap mata. lepas aku lupa ayat kursi keberapa berhenti dan tidur lena. Alhamdulillah.

main main dengan aku ya?

tunggu aku di Pandan.


Thursday, November 7, 2013

# keratan 1

Khamis malam Jumaat

Malam malam yang indah ni merupakan malam yang best untuk kita berkongsi cerita. Cerita yang aku bakal ceritakan ni bukan lah rekaan semata mata, kau ulang sekali lagi ayat aku ni IA BUKAN REKAAN SEMATA MATA. Dalam erti kata lain nya, ia merupakan kisah benar berlaku di depan mata ku sendiri.

Cerita ini di bahagi kepada dua. Keratan satu dan keratan dua aku bahagikan. Bagi adil saksama.

Keratan 1;

Kami pulang ke kampong halaman di Hulu Bernam, daerah Hulu Selangor. Sini lah rumah aku. Sini lah tempat aku di besarkan, pulang ke rumah yang dah agak lama kami tak tengok. Dah lama tak menjenguk rumah dan plan kami anak beranak nak membaik pulih rumah kesayangan kami, Al-maklumlah..rumah yang dah lama tinggal ni usang nya nampak semacam sikit. Lain dari kebiasaan.

Sebaik sampai di rumah kami..kami mulakan dengan membuka pintu rumah kami ni, sapu..kemas kemas, mencuci pinggan yang ada, ketara la habuk nya tu,memang bahaya nak terus minum je masa mula mula sampai rumah dah lama tinggal ni…

Kami berkemas dalam masa 4 hari dan siap panggil tukang nak repair atap,siling..kebanyakan nya juga nak cantikkan bilik aku yang dekat atas rumah. Ya..rumah ni ada setingkat  setengah. Bilik aku tu mula arwah ayah buat masa umur aku 12 tahun, pintu di ganti baru. Tinggal appointment tukang cermin nak ganti cermin lama yang dah 15 tahun usia nya. Appointment dengan electrician untuk pasangkan aircond. Selebihnya, almari baju dah pun aku beli sekali. Cermin muka dan meja mekap. All ready.

Hari kedua nak mengemas cu kami datang ke rumah, sama sama nak mengemas sama. Anak cu ambil bahagian memotong rumput tepi rumah. Cu aku pulak ambil bahagian mencuci depan rumah, cu ni suka menebas rumput. Habis sekali dengan pokok pisang depan rumah di tebang nya. Masa tu kami ni tak perasan lagi cu dah habis menebang pokok pokok pisang depan rumah ni. Memang Nampak terang sangat lah…luas dah depan rumah tak de pokok panjat dinding rumah. Pokok besar pon dah kena tebas.

Pokok pokok depan rumah aku ni merupakan pokok yang “permanent” especially pokok popular depan rumah aku ni pokok pisang. Pokok pisang ni ada 3 beranak. Memang makan tahun lah dari zaman aku sekolah sampai tua dah beranak satu ni pokok tu takde silih ganti. Dia tetap serumpun. Kadang kadang bertiga naiknya, kadang kadang berlima. Tak pernah berhenti berbuah. Sekali berbuah dah nak masak esok nya kami tengok takde dah buahnya, siapa yang duk ambil buah ni? wallahualam…

Satu masa dulu..ayah pernah tebang pokok pisang ni sebab dia menutup pandangan depan rumah ni..takde lah dekat sangat pokok pokok ni Cuma kalau takde Nampak lagi terang lah rumah kami.. masa tu salah satu dari pokok pisang tu tengah berbuah, and for God sake memang selama pokok ni berbuah kami tak usik buah dia.

Nak jadi cerita masa tu ayah nak tebang pokok pisang ni, dia buang sekali buah pisang yang ada dekat pokok pisang tu. Maknanya kami tak ambil apa apa dari cik pisang ni..rumah Nampak terang lah. Esok nya pagi pagi ayah keluar rumah dan agak terkejut tengok pokok pisang yang dia tebang petang semalam tegak berdiri balik siap ada balik buah dan jantung nya sekali. Sejak haritu ayah pesan pada kami, jangan jalan jalan sangat depan rumah ni..pokok pisang tu jangan usik sangat, orang punya ni. Sejak dari haritu kami tak usik usik pokok pisang tu. Dah 28 tahun dah umur aku. Bila aku start ada memori dalam kepala aku ingat pokok pisang ni hidup masa aku umur 12 tahun jadi dah 16 tahun kau hidup cik pisang. Ia masih disitu kadang berbuah kadang tidak tapi dia tak pernah berubah tempat.

Hanya minggu lepas lah sekali dalam sejarah, pokok pisang tu di tebang buat kali ke 2. Aku pergi depan rasa speechless. Emak pun sama. Tak terkata apa. Sebab pokok pisang umur 16 tahun tak mati mati atau reborn tu dah kena tebang selamber dengan cu. Dalam hati ada sedikit berdebar lah. Tapi tengok pokok pisang tu dah taka da, senyum juga.

Esoknya kami tak perasan apa apa..sehari selepas pokok pisang tu ditebas.. semua ok saja. Hingga lah malam selepas pokok tu di tebang, kami bercadang ke rumah cu..saja melepak. Dari pagi duduk rumah cu sampai la ke malam hari. Dalam pukul 1230 kami sampai rumah dan kami perasan sesuatu.

Aku siap tak tutup lampu kereta nak kepastian. Aku ni sakit mata keapa?

Guess what.

Pokok pisang togel semalam tu siap dah bertunas balik ada daun. Niceeeee

Masuk rumah macam tak Nampak apa apa. Masuk rumah rasa macam nak bercerita tapi hati tak sampai. Kang mata tak sanggup nak membuta payah juga. Maka kami diamkan even kami tahu something is wrong there………….

Dalam perjalanan nak balik kl..terpetik ayat ayah……….kita jangan usik lagi pokok pisang depan rumah kita tu..itu orang punya……………….

J

Selamat tidur lena.

Keratan dua aku sambung esok ka lusa ka. Tengoklah.

Kbai!



  

Wednesday, November 6, 2013

# mood

sekarang ni aku tengah mencari mood yang sesuai nak menaip. sebabnye nama je duduk rumah tak kerja, tapi kalau nak tau duduk rumah ni aku lagi busy. busy menguruskan rumah dan anak adalah satu kerja yang wayyyyy tak cukup masa sampai nak hadap laptop pun aku takde masa. ni sebab aku balik tg malim kejap dan emak tolong mandikan sophie boleh la aku pinjam tab dia jap nak taip blog sikit.

i will write the rest soon. cerita macam berderet deret tapi kalau kick start tu takde jadi tak terkeluar isi cerita hihi :)

btw..minggu terakhir oktober dan november ni aku banyak menghabiskan masa dan wang menghadiri temuduga. minggu lepas ke petronas dan nampaknya interview went well.

cuma.....

keputusan bukan seminggu dua. siap manager bagitau awal awal proses makan masa up to two months! itu baru phase 1. structure interview akan menyusul dan masa tu la pun kalau nak nego berapa gaji kau mahu.

interview phase 1 tidak bertanya kan adakah aku selesa jika terima sekian sekian gaji..sebaliknya soalan berbunyi.. kalau gaji u dapat nanti lagi sikit dari gaji u sekarang are u willing to join us? alamak...macam dejavu like what my husbnd said was true...

apa pun hati terobat bila manager kata tapi takpa nanti masa structure interview you boleh nego brapa you mahu. terdetik pulak nak tanya "adakah saya dapat ke structure itu?" hahaha

tunggu dan lihat la sebulan dua ni. if they come back..Alhamdulillah :D

apapun minggu ni belom start pon tengok company lain. gile la pemalas. eh bukan malas tapi kena curi masa.

tunggu feedback dari sabrina juga. thank you.

oklah nt kita sambung lagi. selamat bekerja u ols.

kbai.. :)

Thursday, October 24, 2013

# jemputan

selamat hari Khamis kawan kawan. aku masih di rumah harini menikmati hari cuti dan tengah hari tadi ade la keluar makan dengan kawan kawan lama di company lama :) lepas tu aku ke jusco membeli barang rumah. membeli barang rumah je dah habis satu petang. yelah sebab harini aku bangun pukul 1140 pagi. dont blame the day. sophie kena selsema since 2 days ago dan dia ada masalah tidur malam. jadi malam tadi dia bantai berjaga malam dari pukul 2 pagi sampai pukul 7. makanya aku la meneman dia sampai pagi. lepas tertido memang tido terlajak sampai matahari tegak la jawab nya.

sebelum ke jusco aku ada dapat panggilan lagi dari recruiter spencer ogden. nama recruiter ni Sabrina. dia akan membantu sama dalam spreading out resume aku ke company company berkenaan.

oh ya.

meet up dengan petronas minggu depan 31hb. I hope this interview tak la mengada macam slb isnin haritu. inipun aku duk menanti bila la depa nak call aku bagitau aku tak berjaya dalam interview tu, sungguh tak kuasa mak. 

aku menanti kan panggilan yang lain inshaAllah. 

baru 5 hari tak kerja dah gelabah. kelaka gak aku ni kadang kadang tu hahahaha

oklah esok nak fikir apa nak buat lagi. and again..mak aku pulak yang start dia punya housekeeping (cupboard on clothing) dan aku tak start start lagi pun haaa

oh plis la esok bangun awal

cemerlang sikit cemerlanggggg

good day to all of you tomorrow okay!

kbai

Wednesday, October 23, 2013

the red alert

it's a wave 11 :D
ok jum kita dengar lagu. lama dah tak dengar lagu ni. haritu aku post kat facebook now aku tempek sini pulak hehe

enjoy!


cemana kerja harini? okay ke kawan kawan? esok aku nak ajak kawan kawan makan ni..korang decide la mana nak makan ye. jumpa tengah hari esok! 

Tuesday, October 22, 2013

#blood test

Hari ini akan sedikit busy lagi sebab aku nak anta mak untuk blood test. Semalam dah ke damai service hospital, tapi nurse cakap mak oevrfasting pulak jadi kena ambil harini lah. Plan nak membuat cupboard cleaning masih on hold sebab semalam kami satu family ke hospital selayang visit pak usu. Sampai rumah pun dah malam masa tu sampai nak masak pon dah tak larat. Kami hantam roti saja makan. Dah nak turun masing masing penat jadi makan lah apa yang ada. So..macam tu la Nampak nya plan untuk harini.

Tadi aku duk cek gambar gambar kami masa dekat Paris dengan Amsterdam tapi aku tak pandai nak pilih gamba lawa lawa kalau orang lain yang amik. Mungkin sebab lelaki ni suka amik gamba pemandangan je jadi nak interframe banyak banyak tu payah la sikit. Takpela petang petang la aku check handphone sendiri pulak. Kalau tengok balik gambar yang kita snap sendiri kita tau apa nak cerita kan?

Selamat bekerja to all of you. Macam biasa lah..aku masih suri suri di rumah haha.


Kbai.

# debu

Sesungguh nya memang agak la dah berhabuk berdebu dah belog aku. Lagi 2 hari genap lah sebulan tak up apa apa entry wahahaha..Dah balik Mesia pon aku diam je..yelah sekarang mak busy tau. Banyak kerja walaupon mak dah berstatus jobless, yelah kan haritu mula mula tanak accept offer dekat Netherlands, lepas tu tiba tiba pagi ni masa bangun tidur suami hantar email bagitau HR manager dekat east Netherlands nak call dia pulak nak interview. Mak tak tau nak berasa apa dah ni, dah la mak dah turn down the offer lepas tu selamber je suami pulak nak dapat offer sana macam mana ni?? Kalau la dia dapat job sana.. memang mak buat muka tebal jela pergi Tanya balik Danilo dengan Nalynie boleh tak aku nak join balik hahahaha. Kasi redah janji kerja mak dapat tak gitu? Tapi itu takpeeee, kita boleh je cari job lain pun once kita dah duduk sana ape ade hal. Itu kalau plan B berlaku.

Buat masa ni mak nak jalani plan A mak dulu iaitu duduk di rumah menikmati hari cuti sambil sambil bertanya kabar kawan kawan dan menunggu email email interview masuk. Buat masa ni mak baru pegi attend interview company ala ala bangga dengan diri sendiri iaitu slb.

To be frank lah kan, mak banyak je interview dengan banyak company sebelom ni tapi tak de lah seteruk slb. Mak bukan tak suke tapi mak tak berapa bekenan itu aje. Mak dah attend international interview dah sebelum ni tapi dengan selamber nya interviewer Tanya mak “you rasa lah kenapa ye Holland would like to offer you the permanent job there?” of course la mak jawab sebab they know I can do the work and I can deliver. Lepas tu dengan selamber mulot takde insuren nye dia jawab balik soalan dia. “I rasa bukan sebab tu…I rasa sebab dorang rasa you ni extraordinary hardworking, that’s why dorang suka you and nak you permanent kat sana..”

oh begitu ye kau menjawab soalan yang aku rasa kau tak layak pon nak kasi judgement pada aku. Apa kau ingat sebab aku orang Asia so kau rasa aku ni sanggup jadi kulibatak matsaleh ke? Kepalahotaks kau lah kan kalau nak berfikir macam tu. SGS hire hundreds of staffs from 23 nation and country kau paham? Aku sorang je bertudung dekat company tu tapi tak pernah aku kena humiliate macam ni. Serious aku rasa kalau aku dapat second call pon aku tak hingin nak datang dah.

Bila mak dah start buat muka dia cakap pulak “eh you jangan cepat kasi assumption, kita takde pun cakap you tak dapat job ni atau apa apa pun”  mak hanya tersenyum dan cakap well…mak bukan la nak merasa down sebab mak ni serba tak tahu apa yang you Tanya tapi sebenarnya mak dah meluat nak tengok muka you itu aja..mak tak suka nak hadap interview ni sebab membuang masa.

By the way mak pon sangat cetek pengalaman so mak tak rasa la mak mampu mengimpress kan you dengan presentation mak pun. Mak pon join project ciput ciput aje setakat 5 6 juta Euro punya project mana lah slb nak pandang kan. You sangat berbangga dah dapat block dalam Malaysia tapi mak buat project global ye excuse me. Mak join sampai project Alaska nama nya Eikaloo. You tau ke nama project tu? Tak pe lah mak malas nak gaduh dengan you. Lebih baik mak attend interview dengan company lain lah Nampak nya ok?

Petronas minggu depan tapi tarikh nak konfem belom ada lagi. Mana ni you all? Lundin ni HR manager super busy you tanak panggil you email je I okay.

Sementara tu mak boleh lah uruskan grill rumah nak pasang, kitchen cabinet nak buat kira kira budgeting, wiring rumah mak aircond tak tau lagi mana nak letak satu satu. Banyak keje mak ni. Nasib baik tiles rumah mak dah siap. Pakai parquet di bilik atas kempis wallet kerana rumah tak mengapa sayang jangan kempis di kereta mak tak bekenan sangat.

Minggu depan mak dapat lah email dapat ke tidak ke stage technical evaluation tu. Mak harap harap ada la rejeki di company lain kan. Tapi kalau suami dapat job kat east NL mak terpaksa tinggalkan Malaysia dan of course mak akan keje Netherlands balik. Itu saja lah update untuk kes semalam. 
Kiranya ni hati mak ni dah cool la sikit dari semalam.

Kita ada entry untuk mana mak pergi masa jalan jalan di Holland dan Paris. Itu kena cek dalam update twitter jugak sebab rasa macam banyak je mak terlepas cerita nak cerita satu satu ni kan. Takpe you all, tunggu jela. Nanti sampai menyampah nak bukak belog mak dah pasni sebab kena melayan gamba je hahaha.


Happy working you all! Bai. 

Thursday, September 26, 2013

# pemburu kepala



Ini adalah cerita tentang seorang pemburu kepala atau nama bahasa inggeris nya “head hunter”. Itu lah, bila aku marah kau terasa tapi kau nak kena bahasakan baru lah kau reti bahasa. Aku tak marah headhuter di Malaysia sebab selama aku kerja di Malaysia takde pulak headhunter macam yang aku tahu harini.

Petang tadi aku di kejutkan dengan satu panggilan telefon di TALIAN office di Netherlands. Aku agak pelik dan tertanya Tanya siapa lah mamat ni duk call aku kat line office aku ni. Masa mula mula aku angkat call tu Ilse si gadis receptionist ni yang jawab, dia kata ada lelaki yang cuba contact aku dekat line KL tak dapat so dia call office. Dia minta sambungkan talian ni ke meja aku. Ok walaupun aku sumpah was was sapela pulak yang gila call ni tapi tak pa aku jawab juga. Dalam hati siapa la yang sibuk nak korek nombor office kan. Macam melampau je.

Masa dia call tu aku Tanya kau siapa? Kau ni call dari mana? Dia tanak jawab. Dia kata oklah kasi aku nombor telepon private jadi aku boleh call kemudian. Aku pon kasi nombor personal aku di sini dan dalam 30 minit lepas tu aku dapat panggilan dari dia. Kata nya dia Arby, call dari Geneva, ya aku tau lah Geneva itu hq office so aku takde ragu mana lagi tapi aku Tanya ada ape hal kenapa nak call line celcom gua? Dia macam takde alasan yang meyakinkan jadi dia kata actually ada project yang dia rasakan aku interested untuk join dan dia akan drop email ke email aku untuk aku tengok dan pertimbangkan. Cukup meragukan mamat ni.siap aku Tanya ni project under company aku ke kan sebab kalau project untuk company lain memang aku tanak layan.dia kata ya untuk company aku. Ok aku kasi email untuk dia hantar apakah project nya. Ia adalah tawaran pakej pekerjaan ye. Dan kau suka suki cakap ada project untuk company aku kan?

Pastu Ilse turun bawah dan Tanya adakah aku sekarang sedang dalam case study di KL? Ada project yang aku tengah attach ke? Sebab mamat yang call tadi tu cakap dia nak discuss dengan aku pasal project dekat KL yang aku tengah buat like what the hell is this guy talking about?? Nak kasi aku kena buang ke apa dia ni? Terer gila buat cerita. And aku bukan la mahaguru dah suka suka jadi freelance plak nak keje kat mesia pastu datang sini. Kalau aku dah terer takde lah aku ade cikgu kat sini. Over la alasan macam tu nak kasi untuk orang level aku ni hahahhaha klaka pulak rasa.

Untuk itu all you head hunter..creative benor engkorang ni nak catch orang pon. Jangan buat gitu selalu nanti kami yang naya. Di kata berpaling tadah pulak nanti sebab di kata “tengah attach dengan project di KL” project apa tuuuuu? Hahahhaa

Bai!