Wednesday, January 30, 2013

# khamis 31 Januari 2013

# Random..

1. hari ini ada renovasi di tingkat 2 pejabat kami. kebetulan kami adalah antara staff yang terkesan dengan kawasan renovasi. walaupun terkesan, tiada apa yang dapat membantu kerana tiada lagi meja atau workstation yang boleh kami pindah. maka duduk lah sini sehingga siap tingkat 2 ni. kami di ingatkan supaya membawa mask kalau-kalau ada antara kami ni yang ada sinus sebab nanti mestilah habuk banyak. apa kata kau kasi je kami cuti lagi bagus. atau...kita bekerja dari rumah. style jugak. work from home. cewah macam IBM sajeeew

2. hari ini ada career session dengan bos dan management. apa benda ni? bukan macam appraisal. sebab hanya aku dan kak rini saja di panggil. ia agak mencurigakan. apa -apa pun nanti la aku cerita sebab nak jumpa nya lepas lunch

3. hari ini hari terakhir bekerja untuk minggu ini, alangkah best nya asik bercuti saje. esok hari Wilayah. hihihi

selamat bekerja! aku takde semangat nak kerja ni sebab asik nak pandang langsir plastik ni. dah macam tirai hospital dah. diorang belum start bertukang lagi. nanti dah start bertukang confirm ada yang tak buat kerja langsung ni. tudutudutudu~

Tuesday, January 29, 2013

# kira

lama rasanya tak tulis apa-apa. nak cakap banyak perkara berlaku these few days pun tak juga jadi automatik terbantut nak cerita apa. cuma nya ada lah satu dua nak aku kongsikan. dari semalam sofiya demam. harini demam lagi. sekejap temperature ok siap berpeluh-peluh dia. sekejap badan panas sangat-sangat pula. pagi tadi dia bangun pukul 4 pagi dah tanak tido sebab panas badan agak nya. nasib baik wan dia ada. memang dapat layanan first class la nak merungut sakit kepala ke sakit badan ke kan. it is always a good thing to have your mum around :) tapi sadly...sofiya tak dapat lagi nak main pelampung baru ayah beli. pelampung lama dia yang hanya bertahan about 2 weeks dah selamat kempis sebab dia gigit. bahagian yang di gigit tak dapat di kesan maka ayah beli baru, kali ni jangan gigit lagi sudah la ye sayang.

sofiya sekarang dah 1 tahun dan 4 bulan. exact counting nya aku tak ingat lah tapi yes she's that age now. one thing I am proud to talk about my daughter is..she began to remember and digest and start to count from 1 to 10 without fail. rasa macam wah pandai nya anak ummi! ya I know, ada sesetengah budak dah boleh counting numbers lagi hebat dari tu pada usia satu tahun pun tapi bagi aku sofiya sudah ada learning progress yang impressive :) dia start sebut dengan penuh 2 hari lepas.. 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10. senyum di buatnya. 

bila tanya "sophie where's your hand?" dia akan angkat tangan sambil jawab yayyyy (angkat dua2 tangan), ok now where's your hair? dia angkat rambut dengan dua-dua tangan as well. yea at least.. she began to understand apa kita cakap kan? and pronounce ummi to uwwi pun dah tukar. she can pronounce it much better.. it's ummmi. M dia dalam sikit so jadi "ummmi"

anak....anak.....

engkau lah permata hati.

engkau lah kegembiraan kami.

ummi sayang dia :)



Tuesday, January 22, 2013

# channel


siapa tengok cerita setia hujung nyawa? aku tengok tapi bukanlah penonton tegar. macam kapal selam. sekejap tengok sekejap tidak.sebab nya bos dah ada dekat rumah so kena la tengok channel dia pukul 7-8 malam tu. pukul 6-7 petang hari-hari wan conquer tv. dia dengan drama taiwan kegemaran dia dari tahun lepas lagi tak habis-habis lagi cerita nya. pelik aku, dari zaman suami belum kerja kurdistan lagi dah ada drama ni tapi tak habis-habis sampai 2013 ni. mengalahkan cerita sinetron dah. kalau ada emak-emak korang yang tengok cerita ni memang satu geng la dengan mak aku. tajuk nya family harmony. tapi cerita ni tak pernah harmoni. asal aku sampai je rumah tengok separuh jalan cerita pun aku paham dah..harini memang cerita pasal watak dia sorang je.esok yang lain pulak.lusa pulak..eh ada watak baru?? bila nak abis cerita ni? oh my godness aku baru buka website 8 tv dan dia bagitau COMING SOON ada pula FAMILY HARMONY PT 2??? pengsan!!


kalau yayang pulak dia suka conquer channel time aku balik kerja. serupa takde kerja kan buat camtu (cari pasal) masa nak tengok drama setia hujung nyawa tu lah dia nak tukar channel dia nak tengok. kalau dulu aku memang tak layan la cerita drama pukul 7 ke apa ke sebab aku lagi suka tengok channel masak-masak afc. pukul 7-8 tu cerita French food at home with Laura Calder. tapi dah masuk 2013 ni program dia dah tak ada. so kena la tengok cerita lain.





sekarang ni kalau yayang ada dia mesti tak tukar channel. dia mesti nak tengok the pickers, pawn stars & Kings of restorations. aku suka jugak cerita ni tapi kalau aku nak tengok drama aku tu kasi kasi la chance kan... (rolling eyes) 







sambil-sambil tengok tu mesti lah terdengar sound track drama setia hujung nyawa tu kan. terus rasa suka hihi. cari-cari rupanya ia lagu Najwa Latiff ye? tajuk nya AdaMu.ni aku ambil lirik dia dari blog arnamee.dekat blog dia ada sekali youtube korang boleh dengar lagu ni.



Merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Mensyukuri segala nikmat
Yang dikurniakan di dunia

Kau berikan ku kekuatan
Tuk berpegang pada jalan
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan

Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu

Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu

Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu

Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu

ku merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan




 

# I warned you



To the one that holds her heart,

This is going to sound so very cliche, but if you break her heart, I will run you over with my car. Now I’m pretty sure you have no idea who I am, but trust me I know all about you. You see, I have many friends, in many places. And I just wanted to make sure that the one who is marrying the girl that I love with all my heart is in good hands. Since you have not received any threats yet, I guess you’re an alright guy.

But here’s a couple tips for you, always text her back, she gets really frustrated if you don’t. Don’t ever hang up on her without saying good-bye first, I’ve done that countless times and she gets really pissed off. She has certain days where she has to watch her shows like Pretty Little Liars and One Tree hill, make sure you don’t plan anything on those days. Surprise her, she likes them. She’s only ticklish in some spots and sometime she isn’t ticklish at all. She’s a fighter haha. And if she’s quoting Taylor Swift, either you’re in really big trouble or you’re making her happy.

And when you hug her, remember that you are hugging the most beautiful girl in the world and that you should always hug her back tighter. If she argues with about some ridiculous stuff, just don’t argue back. But give in to her sometimes cause she can be a real bitch when she wants to be. Don’t hurt her, that will be the worst thing that you will ever do.

You have no idea how lucky you are to call her yours. So cherish it. You have the honor of holding her hand. You have the privilege to kiss her when you want. You have the ability to make her happy. She isn’t just another girl, she’s that girl that can make you the happiest person ever if you give her the chance. She’s worth everything. Everything. Take care of her. I learned a lesson..In the end, I only regret the chances that I didn't take, the relationship that I was too afraid to have and the decision that I have waited for too long to make...




Sincerely,

The one who lost her
.

..hatiku KEBAS.. 

# January 22

bila tengok blog-blog mereka yang suka jadikan hobi sebagai sumber kewangan..envy rasa. serius. envy. tapi aku. kat sini lah juga.tak kemana lagi. plan 2013 ni ada banyak dalam kepala, belum sempat di tulis menjadi wish list tapi aku tahu ia banyak. takkan satu pun aku tak mampu nak laksanakan dalam tahun ni? tak mahu la memalukan diri sendiri :( 

ada hobi yang aku plan nak langsaikan tahun ini. dan harapan nya dapat lah tertunai tidak kira apa. punya masa atau tidak. aku nak ia di langsaikan.aku suka belajar make up. dan aku suka tengok hasil kerja tangan-tangan mereka yang gifted ni. contohnya blog fyna here yang aku selalu juga singgah. dia berseni orang nya. kalau tangan dia di atas alis mata orang yang di make up tu dah kira menjadi lah tu. tak payah risau :) dengan itu aku berharap aku dapat ke kelas make up seperti yang di plan. dah lama minta kebenaran suami dan dia pun willing nak kasi duit nak pergi kelas tapi masanya entah bila. aku tak suka berbincang tentang masa, aduhhh :(

ada juga ada tugasan dengan emak yang sampai sekarang aku belum punya masa nak mula. aku nak belajar menjahit! mesin jahit ada. tapi kalau tak guna lama-lama akan berkarat juga kan? so...kalau aku tanyakan soalan ini pada mak mesti dia akan jawab. mak tak nak tau bila. mak cuma nak tengok hasilnya macam mana. ok mak, give me sometime (and yeah again, you keep saying give me sometimes). but I'll make happen. yang ini kena tunggu modal sikit sebab aku plan nak buat baju siap ni. beli sekali banyak sikit kain-kain ela tu lepas tu jual. hehehe

masak..ini aku dah start. infact dulu masa pregnant tak ada la most of the time aku boleh ada di kitchen kan,tapi sekarang masa lebih flexi. cuma kena ada assist untuk sesiapa jaga sophie lah. sebab sophie dah laju bejalan sekarang ni. bab masak makanan hari-hari boleh la kita sharing-sharing di sini nanti 

cuma yang belum tercapai lagi....aku nak belajar masak kek dan pastri. tunggu stand mixer baru ada semangat nak cuba semua :D suami tak kasi beli dulu sebab dia cakap kitchen sekarang tak muat nak masuk apa-apa barang dah -____- oklah kalau kita dapat rumah sekamat tu aku nak beli semua barang yang aku dah plan nak ada dalam rumah tu ye. sayang kamu harus sedia! rumah tu dapur nya sungguh la besar. hai bermimpi mimpi aku nak kemas barang dalam rumah tu. minggu depan encik nazryzam maybank tu nak bagitau apa keputusannya. harap-harap semua ok! amin....

harini sibuk keluar masuk office je sebab nak hantar dokumen ke Talisman lah, Petronas lah, lepas tu makan awal. bila lunch aku tido dalam surau. dah masuk pukul 3 aku mula lah lapar. sibuk lah ke 7e membeli roti. ambil susu, roti sardin dan twiggies coklat. makan twiggies coklat tak kena tekak pula harini dah sibuk rasa nak muntah pula (sendiri tak faham)

aih ni nak tunggu pukul 530 pun rasa slow gila. apakah la minggu ni kan. langsung tak ada semangat kerja. sibuk countdown nak cuti hihi..lepas tu mula lah nak salah kan itu ini sebab kehendak hati yang aku nak tau tu masih tak tau lagi... tu pasal la tuuuuu hahahha

k kawan-kawan

bai.


Sunday, January 20, 2013

# kerja kosong

jumpa di laman jobstreet. tadi saja-saja buka dan aku jumpa iklan ini. rasanya dalam banyak-banyak kerja yang ada dalam jobstreet, ini lah yang paling menarik mata pandangan aku heehee. siapa berminat? sila lah cuba okei! mana lah tahu..kalau itu rezeki kita. why not? sila hantar borang permohonan sebelum 24hb ya! hari Rabu dateline nya. kena cepat-cepat anta.



 

# minggu kedua akhir

21 January 2013

rasanya dah betul dah. minggu ini adalah minggu kedua akhir nak masuk ke bulan Februari. tapi apa yang aku nanti-nanti belum lagi kunjung tiba. perkabaran yang di katakan akan di beritahu bila semua sudah sedia. tapi bila? sabar juga menanti tapi bila bila di nanti nanti tak ada berita umpama menanti buah durian nak berputik lah, aku belum ada di tangga down lagi buat masa ini kerana aku ada tugasan yang lebih berat untuk di selesaikan tapi adalah lebih baik untuk memberikan aku sedikit senyuman bila pegumuman ini di beritahu lebih awal. aku perlukan semangat juga untuk jadi makanan kepada tugasan. pasti semua pun begitu.

KPi tahun ini sudah berbeza mengikut kehendak industry dan kehendak management. tapi atas perubahan itu ia juga memberi manfaat pada pihak aku. tahun 2013 adalah permulaan aku untuk melangkah mengikut latihan geomodeller.ia seakan in-line dengan apa yang aku usahakan untuk research masters ni. harap-harap ia membantu..

sekarang yang aku tunggu pengumuman ini

bila nak annouce? 

bila?

Thursday, January 17, 2013

# in the land of blood and honey

 
aku percaya ramai antara kita dah lama tengok cerita ni.filem ini di terbitkan pada tahun 2011. ia adalah cerita arahan Angelina Jolie. bagi aku Angelina Jolie adalah actress yang berani untuk menerbitkan filem ini.

semalam aku ada bagi tau kan nak cerita satu perkara? ha ini lah dia. sebab harini hari Jumaat dan ada rehat lama sikit jadi masa ini aku gunakan untuk menaip tentang cerita ini.aku tersangkut dengan filem ini di channel HBO 3 hari lepas. dan kesan nya makan masa 2 hari nak hilang. mungkin aku yang terbawa-bawa dengan cerita ini.bagaimana perasaan kecamuk itu hilang? dengan cara aku meluahkan rasa sedih hati aku terhadap filem ini pada kak rini dan emak hahaha. lega hati perasaan emosi segala.

filem In the land of blood and honey ini menceritakan kehidupan rakyat Bosnia Herzegovina yang di tawan tentera Serbia. menceritakan kehidupan seorang rakyat Bosnia bernama Ajla (Zana Marjanovic) yang dulu nya mempunyai kehidupan yang baik dan bahagia bersama adik nya Lejla (Vanessa Glodjo). Lejla ini ada anak. 3 orang. 3 3 lelaki. 2 dah besar. 1 baby. still baby.perang antara Serb dan orang Bosnia bermula bila tercerus nya serangan bom di sebuah kelab yang Ajla pergi. masa tu la bermula nya Perang Bosnia.

Ajla dulu nya ada bf. Bf dia orang Serb. Nama bf dia Danijel (Goran Kostic). sebelum jadi nya perang ni..tiada sebarang masalah antara orang Islam dan bukan Islam. masih boleh berniaga dan tinggal dalam bangunan yang sama. tapi lepas terjadi nya perang bosnia..semua nya berubah. hampir 80-90% rakyat bosnia di tawan. lebih kurang 50,000 wanita di jadikan tawanan seks dan rakyat lelaki nya di bunuh. Danijel ini anak kepada General Nebojsa (Rade Serbedzija). Dalam erti kata lain nya, Danijel juga adalah tentera Serb yang menyerang orang Bosnia. Danijel ini mengepalai serangan dan bertanggungjawab dalam penyebaran empayar jajahan Serb. 

Bila Ajla di tawan. Dia dapat bertemu dengan Danijel. dan di sebabkan dulu mereka pernah bercinta, Danijel dengan segera melarang orang bawahan dia untuk tidak menyentuh Ajla. secara automatik, Ajla di jadikan perempuan simpanan kepada Danijel. Ajla di layan dengan baik oleh Danijel. Danijel juga dalam dilema sebenanrnya. dia sendiri tidak pasti dengan tindakan dia menyerang saudara satu negara dan menembak orang Islam yang tidak berdosa. Tapi dengan psychology ayah dia yang memang zalim. Dia tewas dengan logik kemanusiaan. 

hati aku berkecamuk bila aku dapat rasakan macam mana perasaan adik Ajla (Lejla)yang kehilangan anak dia yang masih baby tu. tentera Serb campak anak dia dari tingkat atas bangunan. Boleh kau bayangkan tak betapa hancurnya perasaan seorang ibu? Lejla masa tu pergi menyelinap masuk ke kedai ubat untuk mengambil bekalan ubat untuk keluarga dia. bila dia balik semua orang berkumpul di rumah dia. dia dapati pengasuh anak dia tengah menangis tak keluar suara. dia hanya dapat cakap "aku dah cuba pujuk mereka tapi mereka tak mahu dengar, aku dah merayu" dan dia terus menangis. Nejla berlari ke beranda rumah dia dan tengok ke bawah. dia nampak anak dia dah terbaring kat bawah. anak dia yang baby tu. Ya Allah.. menitik-nitik air mata aku masa tengok cerita ni. Nejla berlari turun tangga bawa selimut dan sampai di bawah dia peluk anak dia yang dah terkulai dan dia meraung sekuat hati. 

masa ni aku berdoa supaya semoga tuhan terbalik kan tanah orang serbia dimana tempat dorang duduk sekarang ni supaya semua nya tinggal debu.

Nejla seterusnya menjadi salah seorang anggota serangan hendap Bosnia yang membunuh tentera Serb. dendam dia sampai mati, kalau aku pun sama.
 
selepas berlakunya pembersihan etnik di mana tentera serbia membunuh orang lelaki bosnia untuk memusnahkan bangsa dan agama, Ajla membuat tindakan berani dengan memberitahu kepada Nejla dan kumpulan serangan hendap Bosnia supaya mengebom gereja tempat Danijel berkumpul selepas menyerang orang Bosnia .masa ni Ajla masih di kurung oleh Danijel dan di beri kerja sebagai pelukis.  malam sebelum Danijel keluar menyerang orang Bosnia di barisan hadapan, Danijel ajak Ajla keluar ke muzium lukisan dan dia memberitahu bahawa gereja tidak akan di bom kerana ia akan menjadi isu antarabangsa. ketika ini US dan negara United Nation yang lain tidak mahu campur tangan terhadap serangan ini.

Disini la berakhirnya hayat Ajla bila Danijel terselamat dari serangan bom di gereja tempat dia berlindung. Danijel ternampak adik Ajla (Nejla) di luar gereja sebaik gereja di letupkan. Danijel segera pulang ke markas dan bertindak menembak Ajla di kepala. sesungguhnya Ajla masih sayangkan rakyat dan tanah air nya. pergi mati lah Danijel walaupun kau layan Ajla dengan baik tapi hakikatnya kau tetap pembunuh dan di kecam oleh dunia. bapak kau lah yang no. 1 di kecam dunia.

bila Ajla mati...Danijel menyerah diri di sempadan kawasan kawalan tentera United Nation. dia berlutut dan berkata " nama saya Danijel Nebojsa dan saya ialah penjenayah perang" dia ulang ayat yang sama sebanyak 3 kali dan di tahan akhirnya. mungkin sekarang danijel tu dah melarat kan? tuhan laknat.

filem ni bagi aku terlalu berat sebab ia melibatkan isu kemanusiaan. aku jadi sedih sangat-sangat. terfikir melalut lalut. sampai rasa kusut. aku tak tahan dan bercerita pada kak rini dan emak. memang hebat filem arahan Angelina Jolie ni. thumbs up to her courage yang berani menerbitkan filem ini. siapa nak tengok? sila check channel HBO. mesti ada ulangan. 

ini sedikit info dari wikipedia tentang perang bosnia. kepada sesiapa yang rajin nak baca.tapi kalau engkorang ada migrain tak payah la tengok cerita ni. nanti tak boleh tido engkorang salahkan aku pulak,.hahahaha.


  




# Friday the 18th Jan 2013

Aku..ada soalan nak tanya korang..

Have you guys ever experienced this before?


Dimana..


Satu pagi engkorang bangun tidur dan realize dah lewat. Sepatutnya kau bangun pukul 6.30 pagi tapi kau terbangun pukul 6.59pagi dan lepas tu kau bergegas ke tandas untuk mandi dan ambil wudhu’. Kau siap-siap solat dan pakai baju nak bersiap ke office. Ambil gambar satu dua mana yang paling comel nak letak dekat instagram (hahaha). Keluar bilik kau sempat nampak emak kau tengah buka buku ensiklopedia buku masakan dia. Dia sempat tuangkan kau air Nescafe susu.


Kau minum sikit dan 3 4 kali sip dan lepas tu kau cakap kat dia kau dah nak pergi kerja. Kau cium pipi dia 3 kali dan sesampai depan pintu tu emak kau Tanya “semua dah ada ya?, tag kerja,handphone,wallet?” kau pun menjawab “dah ada mak, ok bye!”


Kau memandu ke office sambil dengar lagu “I need a doctor” buka di youtube dalam handphone. Oleh kerana dah lambat sampai di office dalam 8.15 pagi kau terasa mungkin tak sempat nak makan di mamak. Oklah kau pun berjalan ke 7e. beli roti kastard ala jepun kegemaran dan sandwich. Beli juga air tin kopi O ais. Kebetulan jumpa rakan office dan kami bercerita sebentar tentang mahalnya sandwich di 7e ni. “lebih baik aku meniaga sandwich pastu letak kat 7e “ kata Zul. Sambil pilih air kau tinggalkan rakan kau kat rak sandwich dan dia pulang dulu.


Setelah sampai office kau makan sandwich dulu dan kau tak makan lah lagi roti kastard tu. Air Kopi O ais tin tu dah lama habis. Tiba-tiba kau teringat PDF file PC kau ni belum update lagi dan kau minta IT datang periksa. Lama juga dia buat PC kau ni. Sampai dah nak abis masa kerja dah. Sekarang masa rehat. 


Sedang Man IT tu periksa dan update PC kau…tiba-tiba kau menggelabah. Hati kau berdebar – debar macam nak berlari masuk surau.


Apa yang kau risaukan?


Kau risau satu perkara.


Kau tertanya-tanya.


Aku dah solat Subuh ke tadi? 


Sampai kau call emak di rumah untuk tanya. “mak, along dah solat Subuh ke pagi tadi? I mean harini?  


Mak jawab “kau ni pelupa nya Long..kau dah solat lah tadi. Apa yang kau risau sangat ni sampai begini pelupa?


Aku tiada jawapan.


Selamat hari Jumaat kawan-kawan.


Mungkin aku perlu pergi berjalan mana-mana weekend ni.




Wednesday, January 16, 2013

12 Things To Know Before Letting Go


I want that glasses. That nerd Robert Geller spectacle. Tak dapat sebiji atas nama sama pun takpa. Yang beli pasar malam atau dekat pondok-pondok kecil di Mines pun takpa. Janji ada. Hope it will look nice on me. Tak ada rabun pun tapi saja nak pakai. Gedik. hahaha

Harini nak kongsi 12 motivasi diri dengan korang. sebab aku tak sempat nak menaip. TAPI yes..I got story to tell. cuma tunggu masa sesuai. bukan cerita peribadi apa. cerita apa yang aku tonton malam kemarin yang membuatkan hati aku berkecamuk separuh waras. Apapun baca lah nasihat ini dulu. Mungkin berguna kepada kita kan.

Oftentimes letting go has nothing to do with weakness, and everything to do with strength.  We let go and walk away not because we want the universe to realize our worth, but because we finally realize our own worth.

And that’s what this short article is all about – realizing your worth, and harnessing this realization to identify the negative ideas, habits, and people in your life that you need to let go of.  Here are some points to consider:
  1. The past can steal your present if you let it. – You can spend hours, days, weeks, months, or even years sitting alone in a dark room, over-analyzing a situation from the past, trying to put the pieces together, justifying what could’ve or sould’ve happened.  Or you can just leave the pieces on the floor and walk out the front door into the sunlight to get some fresh air.
  2. Not everyone, and not everything, is meant to stay. – There are things you don’t want to happen, but have to accept, things you don’t want to know, but have to learn, and people you can’t live without but have to let go.  Some circumstances and people come into your life just to strengthen you, so you can move on without them.  Read The Language of Letting Gohttp://www.assoc-amazon.com/e/ir?t=marandang-20&l=as2&o=1&a=0894866370.
  3. Happiness is not the absence of problems, but the ability to deal with them. – Imagine all the wondrous things your mind might embrace if it weren’t wrapped so tightly around your struggles.  Always look at what you have, instead of what you have lost.  Because it’s not what the world takes away from you that counts; it’s what you do with what you have left.
  4. Sometimes you just need to do your best and surrender the rest. – Don’t be too hard on yourself.  There are plenty of people willing to do that for you.  Tell yourself, “I am doing the best I can with what I have in this moment.  And that is all I can expect of anyone, including me.”  Love yourself and be proud of everything that you do, even your mistakes.  Because even mistakes mean you’re trying.
  5. You are in control of one person, and one person only: yourself. – There is only one way to happiness, and that is to cease worrying about things which are beyond the power of your control.  Letting go in your relationships doesn’t always mean that you don’t care about people anymore; it’s simply realizing that the only person you really have control over is yourself.
  6. What’s right for you may be wrong for others, and vice versa. – Think for yourself, and allow others the privilege of doing so too.  We all dance to the beat of a different drum.  There are few absolute ‘rights’ and ‘wrongs’ in the world.  You need to live your life your way – the way that’s right for you.  Read The Road Less Traveled.http://www.assoc-amazon.com/e/ir?t=marandang-20&l=as2&o=1&a=0743243153
  7. Some people will refuse to accept you for who you are. – Always choose to be true to yourself, even at the risk of incurring ridicule from others, rather than being fake and incurring the pain and confusion of trying to be someone you’re not.  When you are comfortable in your skin, not everyone in this world will like you, and that’s okay.  You could be the ripest, juiciest apple in the world, and there’s going to be someone out there who hates apples.
  8. Relationships can only exist on a steady foundation of truth. – When there is breakdown in a relationship, you must have the hard conversation.  It may not be pretty and it may not feel good.  But if you are willing to listen and tell the truth, it will open up.  When you build relationships based on truth and authenticity, rather than masks, false perfection, and being phony, your relationships will heal, connect, and thrive.
  9. The world changes when you change. – Practice really seeing whatever it is you’re looking at.  You are today where your thoughts and perceptions have brought you; you will be tomorrow where your thoughts and perceptions take you.  If you truly want to change your life, you must first change your mind.  The world around you changes when you change.
  10. You can make decisions, or you can make excuses. – Life is a continuous exercise in creative problem solving.  A mistake doesn’t become a failure until you refuse to correct it.  Thus, most long-term failures are the outcome of people who make excuses instead of decisions.  Read The 7 Habits of Highly Effective Peoplehttp://www.assoc-amazon.com/e/ir?t=marandang-20&l=as2&o=1&a=0743269519.
  11. It usually takes just a few negative remarks to kill a person’s dream. – Don’t kill people’s dreams with negative words, and don’t put up with those who do.  Don’t let people interrupt you and tell you that you can’t do something.  If you have a dream that you’re passionate about, you must protect it.  When others can’t do something themselves, they’re going to tell you that you can’t do it either; and that’s a lie.  These people are simply speaking from within the boundaries of their own limitations. 
  12. Sometimes walking away is the only way to win. – Never waste your time trying to explain yourself to people who have proven that they are committed to misunderstanding you.  In other words, don’t define your intelligence by the number of arguments you have won, but by the number of times you have said, “This needless nonsense is not worth my time"