Tuesday, February 26, 2013

# masa

punya lah lama kan aku kerja..start dari habis blaja aku dah start kerja. dan baru lah pagi ni aku berfikir akan sesuatu. sikit punya banyak lah masa yang kita dah guna untuk bekerja. aku baru nak perasan benda ni. dulu masa bujang apa pun aku tak kisah. lagipun nak harap nak keluar je dengan bf pun lama-lama naik boring jugak. nak lepak dengan kawan-kawan sampai lebam boleh je tapi masing-masing surely got their own stuff to do. tapi lepas aku kawen..lepas aku ada sophie..aku rasa masa tu berjalan terlalu cepat. mana tak nya aku habiskan masa siang ni di office buat kerja tak nampak pun muka dia.bila balik petang dah pukul 6-7-8. baru nampak sophie. tapi itu pun dah lepas aku letih-letih kat luar rumah bekerja. aku sembang dan main-main dengan sophie pun tak sampai 5 jam dan rutin aku berulang sampai hari jumaat. sabtu dan ahad lah masa yang ada untuk di guna dengan anak. kadang terasa jugak..sampai bila agak nya aku nak ada life yang macam ni? apa yang aku nak cari selama ni. mungkin ini motivasi aku untuk cepat-cepat habiskan master dan sambung phd. sebab bila aku boleh mengajar, aku akan punya masa lebih dari orang lain. biar gaji tak banyak macam geologist kerja swasta pun. janji quality time aku dengan family tu ada.

semoga Allah permudah kan urusan kita. 

dunia dan akhirat.

rabu dah.

esok aku ada presentation deliverable geomodeling & sharing knowledge for Field SP. harap-harap siaplah. kalau tak siap aku mintak je pospond minggu depan. selamat bekerja everybody! semoga hari ini kita cepat siapkan kerja dan cepat balik! heheheh

Monday, February 25, 2013

# Feel this moment

itu tajuk lagu Pitbull dengan Christina Aguilera. sebab music nya tu macam rhythm hati acik hari ini. 

loan rumah di Taman Sekamat tu dah lulus

ye

rumah yang aku duk berangan-angan nak buat kabinet dapur apelah tu

loan nye lulus dah!

Alhamdulillah :)

pukul 11 suami akan ke bank dan setelkan sign itu dan ini

ayat melompat bintang dari suami ialah

"kita dah boleh start membeli barang rumah"

Yay!!!

SYukur...

even harini aku ada appraisal yang macam sain agreement menyambung kerjaya di sini

takpa!

mood hari ini mood baik

selamat hari Selasa!

oh wedding alang

nanti kita cerita panjang

sekarang ni kena buat kerja

bai!

Wednesday, February 20, 2013

# 7 Things your Muslim wife Won’t Tell you

nah, baca ni lepas tu ingat. jangan baca lepas tu hilang ingatan ye?

7 Things your Muslim wife Won’t Tell you


most men have A hard time understanding women. Even a woman they’ve been married to for years.

one minute She’s perfectly fine. the next, she’s crying Like a baby.

She complains about something but when we offer advice on how to fix it, she still isn’t satisfied.

After several years of marriage (And counselling) i’ve learned to not worry so much about what my wife says. Instead, I should worry about what she doesn’t say.


1. Above all, She Wants Your love

When a wife shows her husband less respect, he in turn shows her less love.
And when a husband shows his wife less love, she in turn shows him less respect.
And the vicious cycle repeats itself.
Stop this prophecy before it becomes self-fulfilling. Show love to your wife.
that’s what she wants. Love her despite her flaws and quirks.
And Inshallah, she’ll respect you despite your flaws and quirks.


2. She’s Bored

It’s the same thing every day.
Week in and week out.
Not only is she bored but she’s also tired.
She has to care for the kids and run the household and then pamper you.
Just thinking about doing that every day makes me want to crawl under my covers and hide. I can imagine how the average Muslim housewife must feel.
And Let’s not forget about working woman. Many Muslim women have to work a full time job as well as hold a house down.
So brothers, I implore you, make your wife feel special. give her a break.
Take her out sometimes. Surprise her with a surprise meal. Bring her favorite desert home.
Just Do something every now and then to break the monotony.


3. She Wants to be Complimented

Appreciation.
Everybody wants it.
No one wants to feel as if the hard work they do goes unnoticed or even worse, it taken for granted.
Your wife does not have to clean your dirty clothes. And she does not have to cook your meals.
But she does.
And she does that on top of all the other things in her life:
  • Caring for the kids.
  • Working or going to school.
  • Striving to be a better Muslimah.
Show your Muslim wife that you appreciate and are thankful for the things she does to maintain you and your family.
A simple “thank you” is a good start.


4. She’s Insanely Jealous

 there’s a reason most women don’t care for polygamy.
Be very careful how you talk about other women around your wife.
Don’t ever compare your wife to another woman.
  • Don’t compare her to Some female movie star.
  • Don’t compare her to your mother.
  • Never, ever compare her to your ex-wife (or other wife!)
She’s wants to know and believe that she is the center of your universe. So make her feel that way.
Even the Prophet’s (pbuh) wives got jealous. Aisha (RA) even got jealous of Khadijah (RA) who was dead.
Expect, and respect, the same type of jealousy from your wife.

5. She Wants You to Help Her become A Better Muslimah

If you haven’t seen it yet, I encourage you to watch this video I did a couple of weeks ago for Muslim men. In this video I stress the importance of men taking the role of leader within their families.
And that’s the problem with a lot of Muslim men these days.
Not only are they not being good leaders, they’re being led by their wives (or mothers, or other women in their lives).
Your wife desires and wants you to be her leader. And what better way to lead her than to be show her how to be a better Muslimah?
But you can’t show her how to become better if you’re not that great either. Therefore, you have to upgrade your Iman. You have to improve yourself and then pass it on to her in a gentle, respectful way.

6. She Doesn’t Like to Nag, But Sometimes You Make It Hard

It’s a common myth that women like to nag their husbands. That’s not entirely true.
Yes, there are some people (men and women) whom you can never please. No matter what you do, they’ll always find fault in something. Let’s be reminded of the following hadith:

Narrated Ibn ‘Abbas: The Prophet said: “I was shown the Hell-fire and that the majority of its dwellers were women who were ungrateful.” It was asked, “Do they disbelieve in Allah?” (or are they ungrateful to Allah?) He replied, “They are ungrateful to their husbands and are ungrateful for the favors and the good (charitable deeds) done to them. If you have always been good (benevolent) to one of them and then she sees something in you (not of her liking), she will say, ‘I have never received any good from you.”Sahih Bukhari
 
So, yes sisters should be careful about denegrating the things your husband does for you.
But very often, you brother, make it hard for her to hold your tongue.
Perhaps you’re always finding fault with her and she looks for things in your character to get even.
Perhaps you’re not working (or not working hard enough) and she has to work to take up some slack.
Perhaps you’re just not that great of a guy.
Once again, upgrade yourself and give her less reasons to complain and nag.

7. more Than Anything, She Wants a Stable, Happy Relationship With You

Women don’t get married just because they think it’s gonna be fun.
They get married because they want a happy family life and they believe you’re gonna give it to them.
Outside of her religious duties, that’s the most important thing in a Muslim woman’s life. Raising a happy, stable, Muslim family.
The funny thing is, it’s very easy for you to give that to her.
  1. Stop acting like a jerk. Be a good husband to her. Be kind. Show her you love her.
  2. Don’t threaten her with divorce or taking a second wife. Yes, you have the right to do both. But using them as threats is inappropriate and detrimental to your marriage.
  3. Trust in Allah, watch out for the tricks of Shaytan, and be patient with her. There’s nothing Shaytan would love more than to destroy your marriage.

# khamis

random

# emosi pagi-pagi khamis rasa nak campak je beg laptop tinggal tepi sofa dan jalan tanpa seluar kerja atau skirt labuh. aku nak berjalan pakai selipar dan hot pant tidur tu boleh? lapang dunia! lapang kepala! *&&^%^%#(0-!!

# petang ni ada petromod course. sebab ada course ni lah aku nak datang office pagi ni. kalau tidak jangan harap lah, sanggup aku ambil EL dan bawak kereta pergi cameron highland cari ice cream strawberry. 

# good thing.. sampai office masalah tertinggal dalam kereta. damn how did I do it? hahaha aku sendiri tak tau macam mana :D tahniah kepada diri sendiri. well aku rasa aku boleh memotivasi diri macam ni sebab I have wonderful friends dekat office. geng office yang totally melapangkan fikiran kalau nampak muka dorang. nak nya pulak distraction jiran depan dah tak ada. wah lapangnya pandangan.....suka!

# malam tadi pergi cari tudung masa orang dah nak tutup pintu. tinggal suku je pagar dia buka, masa aku duk mencari cari tudung pun bangla ni dah buat muka. lantak lah kan. tak cari nanti tak ada pulak aku tudung OREN nak kena pakai esok pagi pagi buta. 

# esok ada ceo briefing. baju usherer kemeja hitam & tudung oren. kau ada? kenapa aku jadi usherer? depa kata sebab aku tak menonjol dalam department. mungkin kena pakai seluar ketat kasi tertonjol semua baru depa kata yaaaa awak sungguh menonjol kini!

# asik ulang lagu sama dah berapa hari. 

@ just give me a reason - Pink ft Fun
@ distance - christina perri
@ i knew you were trouble - tailor swift

lagu pun nak emosi je. dengar lagu ni sampai 2 hari aku tertido meninggal kan rakan katil. pukul 2 baru dia masuk bilik tanda protes sebab katanya aku tanak bersembang dengan dia. 

satu je jawapan yang pasti

aku letih 

dan kalau boleh aku nak tidur selama 36 jam. dulu zaman belajar dekat ukm balik dari fieldwork aku boleh mentidurkan diri selama dua hari sebab keletihan. setakat tertido dulu 2 hari berturut-turut tu apa lah sangat. belom extreme lagi.

ni dah mula lah ni nak naik angin masa menaip. dah dah

selamat hari khamis! :)

Tuesday, February 19, 2013

# chapter 1

semalam pergi partner of this company

basically nak ambil data dari seorang senior geologist

nama nya en.mansor

dari kali pertama aku call pun aku dah agak dah umur dia berapa

situasi di dalam talian 

mansor : hello..

saya : hello Assalamualaikum En.Mansor..saya amira. saya call dari xxx.

mansor : ye wa'alaikumussalam..saya saya..oh ada apa tu

saya : saya ada email en.fauzi regarding core analysis dan dia minta saya bercakap dengan en. mansor untuk discuss

mansor : oooh untuk core analysis ye..boleh boleh..eh tapi..kau dah dapat kan ke kebenaran nak tengok core ni? saya tak ada core sample. itu kena pergi warehouse. core photo ada lah. 

saya : aaaa pasal tu en. mansor tak perlu risau. xxx ada their own deal dan saya di tugas kan untuk buat writing tentang core analysis. saya tengah buat msc under tugasan ni. 

mansor : oh gitu...eh siapa nama kau tadi ye?

saya : saya amira -____-

mansor : oh ye amira..minta maaf lah ye. macam ni lah cara bercakap dengan orang tua kan.. cepat sangat lupa.kau buat master dekat uni mana ni? 

saya : uni malaya en mansor..jadi boleh ke saya pergi sana? nak discuss pasal core description?

mansor : boleh boleh..datang lah sekarang. saya ada dekat office pagi ni.

saya : ok terima kasih,.saya bertolak sekarang.

sampai sana...

saya : salam en. mansor

mansor : haaaa sambil pandang aku dengan senyuman bapa bapa seusia 60 an. engko yang call tadi ye?

saya : mata menjeling ke arah handphone beliau di atas meja. ia adalah model nokia super basic. dalam hati..sah..ni memang geologist handalan!


mansor : jadi apa yang di mintak tu? kau nak core decription ye. meh sini pakcik tunjuk. pak cik ada log yang ada core tapi tak semua. yang complete well 8 ni. sekejap ye pakcik tengok kalau ada report. haritu pakcik dah buat report untuk facies.

saya : whut??? pakcik??? what the??? aku salah dengar ke ni???

mansor : sementara pakcik cari report ni cuba kau tengok log dia. mana-mana yang perlu kau take note kita ambil core hanya di depth xxx saja. dia dalam kumpulan E6. dalam log ni pakcik dah tanda. kejap pakcik ambilkan kerusi. kau duduk kat meja map pakcik ni ye. 

saya : ok terima kasih en. mansor

report dah jumpa. en mansor bagi sekali log untuk rujukan. 

terkesima beberapa minit

sebab?

en mansor sangat humble. dah la terer..dia sikit tak belagak macam "look kid, I don't care what you are looking for, I got other work to do" dia totally tidak begitu!

helpful gilababas

funny and supportive

baik!

susah nak jumpa orang technical yang dah terer-terer ni sudi nak sharing knowledge. so I thank you en. mansor.

Thank you for your help! 

I should start writing now.

this is chapter 1.

Monday, February 18, 2013

# chermin

sebaik pulang dari office, aku ke bilik tidur nak solat maghrib. dengan berpakaian serluar track dan kemeja yang di pakai kat office tadi perbualan ini bermula.

suami : mira asik bising je cakap thigh mira besar, mana ada besar. abg tengok tak de besar pun. mira ni risau lebih laaa

mira : memang la abg cakap peha mira tak besar, kan mira tengah pakai track suit ni, kalau pakai legging baru abg nampak chicken thigh ni -_____-

suami : itulah tandanya seluar yang mira pakai sekarang ni ketat-ketat. itu pasal lah dah tak muat.

mira : ketat-ketat?? ye ke? bukan ke kita yang sama-sama cari seluar kerja mira? and now you are telling me that seluar mira ketat-ketat? >.<

suami : eh bukan lah macam tu...

mira : bukan pulak (rolling eyes) abg tau tak...seluar mira tak de masalah pun. tapi sampai kat thigh je dia ketat. kat situ je. tak suka la! stress tau. 

suami : hmmm oklah tell me what do you think.

mira : mira nak buat lipolysis.

suami : bila mira nak buat? 

mira : bulan depan.

suami : mira nak buat ke? mira pasti? mira tak takut ke? sakit nanti...mira tau tak..nanti dia akan cucuk semua tempat kat peha mira bagi lemak tu pecah.haaaa scary gila (buat muka scary)

mira : I'm not scared.

suami : (straight face)

mira : by the way....how do you know about all this procedure?? em?

suami : you told me before about your ridiculous wish ni. so I must read it before I said yes.

mira : oh..(prihatin juga)... mira ingat nak pegi LWM lah

suami: lah nak buat apa pulak? abg dah banyak kali cakap mira ni risau lebih laaaa. 

mira : pakai telekung, solat maghrib. tak tau aku nak respon apa dah.

cerita lain di dalam kereta ketika tunggu alang & afzal membeli waffle di one shamelin

lokasi : parkir kereta

mira : emak..along rasa tak boleh nak handle dah tengok ni (tunjuk thigh)

emak : dah kenapa dengan thigh kau?

mira : too big

emak : exercise lah....

mira : nak buat lah ni

emak : nak buat . nak buat. abis zumba kau bila nak start nye? ini mak dengar nak jogging pula dekat tasik pandan tu. rajin-rajin lah

mira : dah nak buat cemana? shahrill tak mau beli treadmill. dia cakap space tak ada kat rumah tu. geram je along

emak : skipping ada. mula-mula lah skipping

mira :  mak..along nak pergi lipolysis lah. 

emak : apa? kau nak buat liposuction tu ke? dia potong sana sini tau. 

mira : mana ada potong. itu suction memang la potong. ini cucuk-cucuk je

emak : lepas tu jadi apa? 

mira : lepas tu jadi kecik la. hihi

emak : habis kalau artis-artis tu macam mana boleh maintan macam takde apa jadi padahal beranak dah?

mira : itu sebab depa buat liposuction pastu buat body contouring. baru menjadi.

emak : oh gitu. kau tanak buat gitu? macam artis ha. jennifer lopez. tapi artis kan beranak sekali dua je. lepas tu tak ada dah.

mira : mak ni............. @___@ over pulak.



 

Sunday, February 17, 2013

# 4 hari

lagi 4 hari nak pergi Rantau Panjang

hari besar adik lelaki dah nak sampai

lagi 4 hari rombongan Cik Yah akan bermula

malam Jumaat kami akan bertolak

tak dapat aku bayangkan betapa kecoh nye keadaan dalam bas yang ada dua-dua side keluarga

side emak ada

side arwah ayah pun ada

zaman aku kawen dulu aku naik kereta tak join depa naik bas

skrg turn aku pulak ahli rombongan 

tambah 2 ahli

suami

sophie 

:)

4 hari lagi....

# sungguh dilema

suatu perbualan di pagi hari isnin ketika aku ada di office sedang membuka buku high resolution biostratigraphy di depan mata dan sambil-sambil itu sibuk mendail no. kawan lama - Hani

hani merupakan sahabat masa aku belajar di ukm dulu. secara surface nya kami ni di lihat memang macam kawan biasa. tapi hakikatnya memang banyak kami berkongsi cerita. zaman ni semua orang ada geng masing-masing. termasuk lah juga aku dan hani. hani ada kelompok kawan dia sendiri dan aku ada kelompok kawan aku sendiri.

surface nya kami ada kawan masing-masing

subsurface nya.. kami juga berkawan di dalam maya dan selalu bermesej 

:)

dulu, aku selalu refer pada hani kalau bab bab nak sambung blaja ni. selain hani, aku juga selalu refer pada teman tepuk tampar aku iaitu fairuz. to be honest, mereka ni la yang banyak memberi pandangan dan rujukan. bab semangat waja pula aku serahkan pada kawan gelak menangis aku iaitu cik zu dan cik onn.   tanpa mereka ni hidup aku mungkin lonely. macam tak ada kawan. 

mencari kawan juga kena betul pada caranya. kita boleh ada sejuta kawan tapi tak ada seorang pun akan ada kalau kita sedih buat apa? so memilih kawan tu sangat lah penting. kawan gembira merata boleh cari, kawan nangis sama susah nak jumpa. paham tu?

Alhamdulillah..sekarang dah tua tua ni, kawan aku masih ada. kami masih bersama. walaupun setakat msg sekeping dua, atau sekadar buzz 2 3 kali di ym tu pun dah jadi, sebab aku tau mereka ada. tak lupa. apa-apa cerita baru kita kongsi sama. kan best ada kawan-kawan macamtuuuu. dah kawen pun ada kawan. nampak sangat kita sayang kawan,kawan pun sayang kita hehehe

**bila aku nak pergi lawat fairuz ni??* onn! kau nak pegi bila ni??

sebut pasal entri hari ini...dilema

aku nak cerita sesuatu. iaitu dilema student tua

siapa student tua? siapa? siapa? tanya kak rini (hahaha)

aku lah -______- siapa lagi

bercerita pasal student... ada yang hani nasihat kan aku sebelum melangkah lebih jauh..

kata hani tadi

...mula-mula biasa lah..kita akan rasa tergapai gapai sikit. sebab kita lone ranger, nak belajar pun sorang-sorang kan? memang normal sangat lah bila kita rasa macam lost nya..tapi kau jangan give up!!

...ada kes orang yang hanya bayar yuran tapi dia tak belajar pun. end up dia juga yang rugi tak dapat apa-apa. tapi dari kes yang macam tu lebih baik ambil cuti tangguh belajar je. itu lebih baik. tapi aku doakan kau tak ade kes nak sangkut-sangkut ni. kau akan ok.

...ada satu tahap kau akan rasa kau nak give dan kau tanak teruskan. jangan layan perasaan itu. kau fikir 3 benda je. usaha kau, kerjaya kau, family kau. In sha Allah..u will get thru that! I pray you the best.

buat masa ni belum lagi nak merasa simptom-simptom student tua tapi risau lah juga kalau dah tengah jalan nak meroyan merasa macam ni

hani sekarang ialah pelajar phD di UM. sedang buat microfossil vetebrat. I wish her all the best as well! 

selamat maju jaya lah kepada semua hehehe

chapter 1 dah mula. selamat merabun mata membaca jurnal.

bai.