Sunday, March 31, 2013

# blues Sunday

harini hari Ahad. tapi yelah seperti yang aku katakan minggu ini adalah minggu kerja sekolah,jadi aku mengahabiskan petang ni dengan siapkan kerja sekolah lah. *actually baru start beberapa jam yang lepas -____- tengah sibuk-sibuk copy metafile dan masukkan dalam presentation slide. aku terlintas a few jobs (undone job I think) yang aku sendiri macam tak yakin nak letak dalam ppt ni. dah la kau dah balik bercuti ke negara kau kan.tahu-tahu interpretation kau dah ready untuk present. aku pun buat kerja yang sama tapi selaku shadow memang kerja aku ni dianggap independant je. sekadar nak blaja kasi pandai. masalah nye kan...fault stick kau terabur la cemana aku nak tampal dalam ppt. kalau client tanya cemana aku come up dengan fault yang cenggini pastu aku nak bagitau ke "actually this is not my task, I am just presenting this on behalf of my superior" and aku mention tu "superior" alamak memang mati lah cemana la aku nak adap benda cenggini. untuk 3 jam aku sakit kepala pandang orientation fault dan horizon Top and Near top macam satu line yang sama. ke main interpret je horizon tu atas line asal? nama dia near top bukan same top. ke aku yang berlebih pandai cenggini? aaaah konpius + dilema + cuak kot nak present benda alah ni. buat pertama kali lah aku rasa cam...consultant memang 99% technically superb. they pay you 30K for FIVE damn working days la, buat la cantik-cantik. kalau aku punye keje ni camni memang menangis la aku dalam cage tu masa presentation kena bantai kaw-kaw dengan cekgu dan guru besar geofizik tau. lepas tu kau balik bercuti, last week cekgu geofizik pass kat aku suruh come up dengan presentation. bukak project yang kau buat ni dan tengok surface map, time map, fault, horizon. wah aku nak claim technical allowance sehari RM100 je pun susah, level aku masih standard untuk claim technical allowance sehari seratus je dik. tapi agak la kan...kau senang-senang qoute harga memahal pastu part presentation kau takde? part kena bantai ngan client kau takde. indah nya jadi senior.consultant berlabel. aku kat sini? #nanges.orang lagi condemn aku tak competent lah ape lah ade lah. tak dinamik la. takut dengan challenge la.serba serbi salah.again..#nanges. esok kalau cekgu tanya macam-macam memang simple la aku cakap, ni memang bukan original keje aku lah sebab project ni kami buat atas petrel project yang lain. apa yang kau kasi aku presentkan,that's all. kalau nak tengok project aku untuk project ni silakan. I'll be happy to share and show you.

by the way kan.letih dah aku membebel, aku tiber loss weight sebanyak 4kg. sebulan 4kg.aku rasa aku memang dah jumpa la penyebab nye menjadi kedemokan beberapa bulan lepas sampai trauma. I think it's because of the injection that I took previously. The Depo-provera. kan sekarang aku dah kembali ke cinta hati-Yasmine. haritu aku baca Bayer ada juga keluarkan pil terkini that is Yaz. mungkin boleh refer doctor tanya cemana keberkesanan Yaz pula untuk mengawal hormon masa pengambilan kan. kalau 50-50 jugak ada lah baik kita stick je kepada cinta hatiku Yasmin itu.

ok guys,selamat berehat di hari Ahad,I should get back to my desk and check the project T-T 

bai.



Friday, March 29, 2013

# cuti

tadi baru hantar report dekat Dr. Ralph. katanya dia akan read through over this weekend ye. orang weekend bercuti dia baca paper student. kagum @_@ aku masa cuti lah nak guna masa nak spend dengan sophie pegi mandi manda ke kat pool bawah rumah. nak jogging ke pagi pagi ecewah. nak bejalan ke cari kasut minggu ni kan. ehehehe

Dr. minta banyakkan lagi additional info tentang field yang aku nak buat ni. 8hb April boleh jumpa dia dan bincang way forward dengan serius dan update lah setiap minggu dengan sistematik. aku berdoa semester ni aku rajin dan akan fokus buat kerja. aku berdoa semoga aku dapat settlekan part geology dan geophysic dulu semester ni. geomodel boleh sambung semester depan. amin amin amin

minggu depan jumpa senior yang sudi mengajar correlation dari raw data. itu pun kena ada appoitment setiap minggu. aku akan hantar result every week dan minta dia review. Alhamdulillah ada yang sudi bantu di kala memerlukan. sekurang-kurang nya aku dah ada plan untuk selamatkan diri ni. lupa ke aku dalam strategy menyelamatkan diri sekarang ni 

bila surat gaji baru nak dapat? ke aku tak dapat?

oklah selamat bercuti kepada semua.

happy weekend! bai    

Thursday, March 28, 2013

# written in the stars

Oh, written in the stars a million miles away
A message to the main, oh
Seasons come and go, but I will never change
And I'm on my way


Let's go, yeah, you're listening now
They say they ain't heard nothing like this in a while
That's why they play my song on so many different dials
'Cause I got more f*** hits than a disciplined child

So when they see me everybody brrrap, brrraps
Man I'm like a young gun fully black Barrack
I cried tear drops over the massive attack
I only make hits like I work with the racket and bat


Look at my jacket and hat
So damn berserk, so down to earth, I'm bringing gravity back
Adopted by the major, I want my family back
People work hard just to get all their salary taxed


Look I'm just a writer from the ghetto like Malory Blackman
Where the hell's all the sanity at? Damn
 

I used to be the kid that no one cared about
That's why you have to keep screaming 'til they hear you out


Oh, written in the stars a million miles away
A message to the main, oh
Seasons come and go, but I will never change
And I'm on my way


Yeah, I needed a change, when we ate we never tip
'Cause we needed the change, I needed a break
For a sec I even gave up believing and praying
I even done the legal stuff and was leaded astray

They say the money is the route to the evilest ways
But have you ever been so hungry it keeps you awake?
Mate, now my hunger would leave 'em amazed, great


It feels like a long time coming, fam
Since the day I thought of that cunning plan
 

One day I had a dream I tried to chase it
But I wasn't going nowhere, running man


I knew that maybe someday I would understand
Trying to change a tenner to a hundred grand
Everyone's a kid that no one cares about
You just gotta keep screaming 'til they hear you out


Oh, written in the stars a million miles away
A message to the main, oh
Seasons come and go, but I will never change
And I'm on my way


Ishi, Eric Turner, let's go

Oh, written in the stars a million miles away
A message to the main, oh
Seasons come and go, but I will never change
And I'm on my way


# face

yes.. thank you to my little brother yang sangat pandai on this. kalau tak de dia la yang buatkan blog template ni. memang makan bertahun la tak tukar tukar. oh yes. I welcome myself to this new face blog. 

selamat hari Jumaat geng! semoga anda berjaya melalui hari Jumaat dengan baik. aku macam biasa lah. dilema kerja memang tak mau habis. Ia hanya akan berhenti bila aku dah keluar dari sini. tapi belum cukup pandai. kena lah sabar lagi. cuma ada lah strategy satu dua kena buat untuk menyelamatkan diri. selama ni aku biar aku di bunuh banyak kali kan. bunuh perasaan la bukan bunuh di badan. mati kan perasaan aku je kerja orang. sebab orang lain tak de keje. kerja dorang rosakkan semangat orang lain lah. sekarang aku nak belajar buat shield pulak.  engkorang nak bunuh aku, aku tepis. tapi sebelum pandai tepis memang kena mati perasaan banyak kali lah kan # nanges.

strategy menjayakan diri. chayok!!!   

# pillow talk

S :agak agak ni..sampai bila nak tahan kerja dengan persepsi orang yang macam ni pada mira?

M: tak tau lah sampai bila. sampai dah tak boleh tahan I think

S: kenapa mira tanak dengar cakap abg?

M: abg nak mira dengar yang mana satu? #banyak sangat T-T

S: abg nak mira pergi je bersemuka dengan dia. tunjuk dia semua offer letter yang ada tu lepas tu tanya dia straight to his face. "now I want a clear direction from you. you dah comment I here and there and I have did every request yang you suruh buat.now is the time for me to save my self pulak"

M: tapi...things are different here. it is not like what you think. it is not that easy. we have gap here. I can't simply walk in to his room and place everything on the table.I might loose my job because of doing so. 

S: why don't you try it first baru kita fikir consequences nya. sampai bila mira nak stress dengar orang sampai kan itu ini? If I were you..I will no longer stay there.

M: I know....

S: kalau you dah tahu then why you choose to stay? abg tak cukup bagi mira belanja tiap-tiap bulan ke?

M: It's not like that..I have my own passion lah yang..I have my own goal. I bukan nak sombong ke apa. I just want to do something useful for my life..

S: Something useful? being a good mum is also a something useful for your life.

M: what if I said I want to be a doctor?

S: Pulak dah...

M: Ala haritu kan mira dah cakap kat abg I want to be a doctor. Just give an additional 5 years and I will make sure I get the cert and I boleh kerja dengan senang hati.

S: yeke kerja doctor senang hati? 

M: At least kerja doctor kerja mulia kan..takde bos yang nak tengok you pakai baju apa pagi-pagi you pergi kerja. takde bos yang ada persepsi gila-gila macam sekarang.

S: that's because they are Malaysian

M: and too bad kita Malaysian la macam tu haha*

S: bukan macam tu. Malaysian punya thinking tak macam orang professional lagi no matter how big their position esp people in your company la. abg tak rasa company lain facing this kind of problem sangat. 

M: ala forget it. now can I sambung blaja jadi doctor pulak?

S: I can't wait that long lah. habiskan je master. 5 tahun tu kalau pandai guna phd pun boleh start dah masa tu.

M: in sha Allah...   
         

Monday, March 25, 2013

# berenang

kalau ikutnya minggu ni nak cari kelas berenang dengan kak rini. sebab nya dengar kata dari yani geng kami di opis ni berenang membantu membentuk kontur badan, bonus lagi..boleh berdiet dengan berenang. berat badan boleh turun kalau kau gigih berlatih ni. ada satu yang aku survey last week. tapi jauh la sikit. di Pusat Akuatik Shah Alam sana. rasa macam kurang berbaloi pulak nak berulang setiap weekend selama 8 sesi permulaan. 

jadi nya hari ini aku akan cuba survey kalau ada di UM. mana tahu ada coach wanita yang sudi ajar. kami bayar la yuran melatih. rutin jogging tu ada tapi ada pun masa weekend yang tak busy lah. kalau busy macam last week. aku dapat jogging pun hari Sabtu je. hari Ahad dah ke Tg. Malim. 

ada satu perasaan tambahan hari ini. aku rasa nak pergi facial. agak-agak kat area office kita ni ada ke spa ke pusat salon ke aku nak tenyeh muka ni. kalau ke spa kang berabis banyak pula jadi apa kata kita ke salon tenyeh muka saja. hati aku ni risau ni suami baru nak renew work permit dia. harini lah expired work permit dia tu. minta-minta semua nya berjalan lancar lah. boleh kerja dengan aman.

lupa...hari ni kena call tuan rumah untuk minta kunci rumah. sayalah tuan rumah baru. jadi tak tau lah tuan rumah lama dah abis mengangkut barang atau tak tu. kami nak pindah cepat sikit sebab ada banyak sangat kerja renovasi kena buat. nanti makin lambat buat makin lambat afzal tukar sekolah. dia nak PMR. kesian nanti nak exam jadi orang badwi pulak.

lepas tu rasa nak makan nasi arab Damsyik dekat Senawang tu. situ sedap lah nasi nye. aku ni sekarang office dah jadi rumah ke dua jadi kalau hari kerja tu nak plan bawa mak & adik & sophie keluar makan tu macam mustahil je. kalau aku cakap pun malam ni kita pegi sana sini, mak & afzal macam dah paham dah..yelah kita boleh pergi harini kalau along balik awal lah. kesian aku kena perli. tapi nak buat cemana. kalau tak siap kerja asik kena basuh je dengan demok ngan mini bun. susah. depa tak ade life. memang hidup untuk kerja je semata.tak ape lah khen nak tido mandi pun kat opis ni. hahauhahau 

happy tuesday guys! 

    

# sayang

semalam emak tanya aku.

dalam ramai-ramai yang kau jumpa..mana kau paling sayang

tak terkedu mana pun

confess saja apa yang ada dalam hati

siap bergurau pulak main carta teratas sampai tercorot 

itu emak kau pun bukan mak mertua

kalau mak mertua siap siaga lah berambus dari rumah dia hahahaha

itu kalau kau kata bukan anak dia lah yang kau paling sayang..

kalau kau kata anak dia kau paling sayang tak payah lah risau kan hihi

i love her.

she is the best friend of mine..  

aku harap bila aku dah tua nanti pun aku akan jadi sporting macam mak aku. baru lah sophie tak boring nak sembang ngan ummi boleh cerita macam-macam. best gila ada emak macam mak.

i love you mak!   

# propa

pada sesiapa yang telah bermimpi akan dapat gaji baru pada bulan 3 nampak nya harapan anda musnah. 

aku tak sure lah siapa yang menipu dan tertipu dalam hal ni tapi bagi kami yang dah mangli dengan isu ni.. ia sudah biasa

cukup biasa

alahai sayang

dah nama nya makan gaji

kalau nak tunggu kau di adili kiamat pun belum tentu

jadi tak perlu fikir banyak. belajar lah pandai-pandai..mesti kau dapat apa kau mau.

jangan sedih lah....

organisasi kita ni memang ramai kaki propa

tak tau ke? 

kena banyak belajar kalau nak duduk sini 

     ok jom packing

bai!