Monday, April 29, 2013

# theory

saja nak cerita. sepatutnya kami ada orang baru nak masuk department ni. mula-mula dorang kata akan masuk ke GPE.tapiii minggu lepas ketua kata dia akan masuk ke department RE. hm kami tanak terlalu musykil lah sebab memang selalu pun kata-kata orang kita tak boleh nak expect percaya 100% kan...tengah kekalutan sebab salah sorang team kami dah di hantar ke department lain. maka kerja memang makin bertambah lah. kami ada request nak orang yang di gantikan tu di ganti lah dengan staff lain. tapi rasanya bos macam tidak setuju, bos lebih bersetuju kepada konsep fully utilize. maka cadangan nak cari orang gantikan tempat abg shem kami tak ada lagi lah buat masa ni.

nak di jadikan cerita ketua kami ada cerita pasal seorang team baru yang bakal masuk. perkara ni aku dah tahu dari minggu lepas lagi tapi aku buat acuh tak acuh saja. iyelah sebab masa tu aku tengah melayan sakit hati siapa tah manusia yang suka hati membuat spekulasi dan aku dapat tahu management tengah plan something behind my back, nak jadikan aku senasib dengan team yang telah di hantar ke department lain tu lah tu.tak ada discussion atau apa. tahu tahu "pack your stuff and move to xx department", kalau korang tanya aku, definitely aku tak setuju dengan cara dorang buat staff macam ni but again...kita hanya lah pekerja. kalau orang tau kita punya pendapat dan cadangan sendiri orang tak mungkin akan suka. jadi lihat dan nilaikan sendiri. 

last Friday ketua dah announce ada sorang team akan masuk tapi tak masuk-masuk. semua dok terfikir-fikir kenapa ahli baru tu tak masuk lagi.. siapa lah aku nak tau semua tu kan.of coz la ketua je yang tau tapi malangnya ketua pun tak tau. maka pagi ni aku telah di ilhamkan satu teori. teori aku sendiri.hahaha. aku rasa ada beberapa sebab kenapa ahli baru belum masuk lagi. mungkin sekarang they are playing games. menutup part mana yang tak perlu tahu sebab mereka dah tahu.paham tak maksud aku disitu?

# menurut stalker, mereka konon nya mendapat tahu aku akan meninggalkan department. jadi mereka kini sedang menantikan seseorang untuk menggantikan aku. maka bila ada perbincangan antara stalker dan seorang kakak ni berlaku,kakak segera bertanya kepada geng aku. I assume they are waiting for me to give it up and put the letter kemudian baru lah ahli baru boleh masuk.

# initial plan mereka ialah team baru itu akan membuat kerja aku tapi last week ketua cakap dia bukan ganti kerja aku. tak ke pelik pelik di situ? 

# aku assume kata kata tak seperti yang di buat dan di sangka. jadi jangan kuat percaya. kita man man saja. tunggu dan lihat.

ok then kena start buat kerja, nanti besembang lagi. bye2 :)

 

# constraint

inilah yang berlaku bila kita ada sekatan nak berkata kata. aku rimas..super rimas. nak bercakap tentang kebebasan pun susah. memang kat Malaysia ni macam ni ke? atau memang dah rakyat Malaysia ni di didik begitu, democracy by name sahaja. 

tapi bagi aku ini bukan isu rakyat Malaysia. ini sikap manusia. haha. sebab semua manusia suka menyampai nyampai berita. sehingga kan benda tak perlu pun kita suka sampaikan. kalau aku suarakan kata-kata pun dah jadi macam pornstar untuk company, apetah lagi kalau aku mengutuk siapa siapa kat sana. konfem kena tangkap saje keje dah macam raja petra.ooopsie! kita perlukan 14 hari untuk pastikan kebenaran kata-kata janji yang di tabur. kalau benar maka bagus lah. kata nya nak membayar gaji tertunggak selama 4 bulan. katanya nak di bayar tengah bulan 5. betul ke semua ini atau hanyalah omongan tahunan? sama sama lah kita tunggu dan lihat. sebab kami staff-staff ni dah letih berharap. mungkin kalini kami lebih kepada "stop and stare"

hati meronta nak berkata tapi mulut aku di kunci. banyak mata menanti apa yang bakal di tulis, lepas tu buka spekulasi sendiri. bagi lah aku 2 minggu lagi. lepas tu aku akan tersenyum lebar mencurah curah idea yang sedia ada. hehehe. minggu lepas adalah minggu yang agak tegang untuk semua orang bila banyak benda di umumkan.perkara baik di umum.perkara kurang baik juga di umum sama. bila aku kata keadaan sekarang berat sebelah ramai yang tutup mata. tutup telinga. jadi nak apa lagi? adap ajelah. tengoklah kalau ada surat di tangan sedap juga kita nak bercerita puji memuji kan. hati pun lapang lah nak berkata-kata. 

tunggu minggu depan. dapat surat minggu ni pun bagus juga... amin.

Wednesday, April 24, 2013

# The Best-Paying College Majors Of 2012



Ha harini kita nak cakap pasal ranking. Ranking fresh graduate yang paling best gaji depa for year 2012. engkorang dekat major yang mana satu? aku terfikir kat sini major science & technology tak ada dalam list. itu maknanya gaji freshie untuk budak-budak science tech memang sikit lah ye.haha. takpa takpe jangan marah..ini cuma survey taken from Forbes :) janji semua orang happy dengan kerja masing-masing ye dak? takde nak menyampah ke apa dengan apa yang ada ye dak? koje jela baik-baik. kalau kita buat baik insha'Allah Allah akan permudahkan urusan kita :)

1. Computer Engineering Majors
Computer engineering majors that graduated in 2012 enjoyed the top starting salaries in the country: $70,400.

2. Chemical Engineering Majors
Graduates in chemical engineering can expect starting salaries on average of $66,400.

3. Computer Science Majors
Computer science majors are in-demand, and can command starting salaries of roughly $64,400

4. Aerospace/Aeronautical Engineering Majors
Average entry-level salary: $64,000

5. Mechanical Engineering Majors
Mechanical engineering majors can look forward to average starting salaries of $62,900 upon graduation.

6. Electrical/Electronic Engineering Majors
Electrical engineering majors can expect starting salaries of roughly $62,300 upon graduation.

7. Civil Engineering Majors
Entry level salaries for civil engineering graduates begin at $57,600

8. Finance Majors
2012 entry-level starting salaries for finance majors were $57,300

9. Construction Science Majors
Entry-level salary: $56,600

10. Information Science And Systems Majors
Information scientists can command entry-level salaries of $56,100

Thursday, April 18, 2013

# sebelah jiwaku

(sambil angkat kening sebelah)

Ketika kau ucap kata selamat tinggal
Ku sangka diriku kan hancur oh, oh
Nestapa menyiksa membuat aku sedar
Hanya aku yang bisa mengubah arah hidup


Lihatlah, lihatlah aku buktikan padamu
Walaupun ku jatuh tapi tak tersungkur
Biarkan, biarkan ku berdiri sendiri
Kerana ku yakin masih lagi mampu
Bernyawa dengan sebelah jiwaku oh


Ku tahu kau mahu melihat aku sugul
Tapi tak akan ku menzahirkannya oh, oh
Meskipun hatiku berderai bagai kaca
Ku kutip serpihannya dan cantumkan semula


Lihatlah, lihatlah aku buktikan padamu
Walaupun ku jatuh tapi tak tersungkur
Biarkan, biarkan ku berdiri sendiri
Kerana ku yakin masih lagi mampu
Bernyawa dengan sebelah jiwaku oh


Takkan ku biarkan mata mengalirkan air mata kecewa oh, oh, oh
Kini ku berani lebih berdikari yeah, yeah, yeah


Lihatlah, lihatlah aku buktikan padamu
Walaupun ku jatuh tapi tak tersungkur
Biarkan, biarkan ku berdiri sendiri
Kerana ku yakin masih lagi mampu
Bernyawa dengan sebelah jiwaku oh

# hijrah

yes. saya dah membuat keputusan akan berhijrah.hijrah itu subjektif. boleh jadi macam-macam benda untuk di hijrah kan. maka salah satu nya ialah niat. niat aku pada tahun 2013 ni ialah berhijrah. insha'Allah dalam 1 2 bulan lagi kita akan berjumpa di PC dan workstation yang lain. dan berjumpa dengan kawan-kawan kerja yang tidak hanya berada di dalam office. mereka berada di atas kapal laut, ada di atas kapal terbang dan ada di atas tanah. bak kata mereka. your hand will get dirty soon. tapi aku juga manusia biasa. balance. sekejap kulit muka terjaga sekejap boleh jadi hitam legam.itu biasa.

hijrah.that's what we call..HIJRAH :)

# project runaway

Chicken and prosciutto parmigiana


Chicken and prosciutto parmigiana
  • Ingredients
  • Nutrition
  • 1 tbs olive oil
  • 8 small chicken breast fillets
  • 200g-piece mozzarella, thinly sliced
  • 8 thin slices prosciutto
  • 375ml (1 1/2 cups) SaclĂ  Originale Cherry Tomato & Basil pasta sauce
  • Fresh thyme sprigs, to serve
  • Mashed potato, to serve

# hello April!

entri ini di taip ketika aku sedang sakit kepala yayayay sakit sekali

ya ya I know ada yang sedang mengata aku dari belakang ni. di dalam diam mereka berkata kata tentang aku. assumption dibuat sesuka hati..wah suka hati kau kan. lepas tu plan way forward di buat di belakang aku. yelah perlu ke aku tau sedangkan aku ni hanya lah kuli sahaja. takpelah let the time decide. aku tak marah siapa-siapa lah cuma aku terkilan la. kenapa nak propaganda pasal aku ni? aku ada kacau orang ke selama ni? ke kau obses sebenarnya dengan aku ni? kesian la dengan kau ni..tak habis mencanang tentang aku. kau stalk blog aku ye? ke kau stalk tweeter aku? apa agak nya yang kau tak puas hati sangat tu ye.boleh ke aku tau? kau marah sebab mamat inggeris dulu tu ke? aku tak pernah ada niat pun nak lukakan hati kau. infact sebenarnya aku tau je kau bercerita kau keluar dating dengan dia tengok movie segala.kau buat cerita ya.kesian nya. ini aku tak tau nak komen apa. come on..kita dah besar.nak dendam apa lagi? aku pun tanak dengan lelaki pujaan kau tu (rupanya). aku dah ada suami yang aku cinta sepenuh hati (tahu ke?) dan aku ada anak yang sangat aku sayangi (sumpah). itu belom aku jadi kawen dengan mamat tu. kalau jadi? sampai mati kau obses dengan aku eh. hahaha.

tak apa lah..tak lama dah. aku lega dah ni. kau boleh la mula la cari rival baru. okey? ;) 

peace no war. hahahaha

 

Wednesday, April 17, 2013

# stop and stare

"Stop & Stare"
This town is colder now, I think it's sick of us
It's time to make our move, I'm shaking off the rust
I've got my heart set on anywhere but here
I'm staring down myself, counting up the years
Steady hands, just take the wheel...
And every glance is killing me
Time to make one last appeal... for the life I lead

Stop and stare
I think I'm moving but I go nowhere
Yeah I know that everyone gets scared
But I've become what I can't be, oh
Stop and stare
You start to wonder why you're here not there
And you'd give anything to get what's fair
But fair ain't what you really need
Oh, can you see what I see

They're trying to come back, all my senses push
Untie the weight bags, I never thought I could...
Steady feet, don't fail me now
Gonna run till you can't walk
Something pulls my focus out
And I'm standing down...

Stop and stare
I think I'm moving but I go nowhere
Yeah I know that everyone gets scared
But I've become what I can't be, oh
Stop and stare
You start to wonder why you're here not there
And you'd give anything to get what's fair
But fair ain't what you really need
Oh, you don't need

What you need, what you need...

Stop and stare
I think I'm moving but I go nowhere
Yeah I know that everyone gets scared
But I've become what I can't be
Oh, do you see what I see...

Friday, April 5, 2013

# umum

ada benda nak di ceritakan,tapi belum bersedia.tunggulah bila masa nya sesuai dan aku akan war war kan pada semua. janji ia nya perkara yang menggembirakan. once dah confirm, baru lah berani nak kata apa-apa kan? maka aku sendiri lah kena menanti dengan sabarrrrr. hehhh

Alhamdulillah syukur... 

Thursday, April 4, 2013

# honestly

honestly. cakap pasal secara jujur ni ada banyak benda aku kena honestkan pada hari ini.

# honestly angah, aku belum sempat nak makan Leptin Dried Plum yang kau bagi aku sabtu lepas. ini semua angkara kerja yang banyak sampai aku nak makan pun aku lupa.

# honestly emak, vitamin C soluble tu tidak la susah mana nak minum cuma ia perlukan air yang banyak untuk aku telan, makanya secara automatik aku jadi malas je bab nak soluble kan vitamin C tu. ini memang salah aku, ni semua kerana gara-gara nak fikir betapa malas nya aku nak pergi toilet lalu lalang meja orang yang tak pandai bermesra adalah sesuatu yang menyusahkan,alahai semua pun susah lah! 

 # honestly,aku dah mula malas dengan diri sendiri.malas ke tak larat? entah- tapi rasanya lebih kepada lupa.wah dah macam akar dah nak salahkan mana satu sebab HAHAHA. sampai bab lotion badan pun aku dah tak ambil kira. ini malu ye.malu aku dengan afzal bila dia tegur aku dah tak pakai body lotion dah ke? yelah baru aku tersedar, aku pakai lotion tangan ngan kaki je sekarang ni. ini adalah wake up call, thank you adik! sememangnya aku kena fikir bab ni sebab kulit aku bukan kulit sophie.kulit bayi memang sentiasa lembab dan halus,kulit omak sophie masakan sama dong~ dulu amat rajin dengan lotion mak nenek ni.nak nye brand terbaik ialah natural theraphy dari avon.dia sangat super cepat meresap dan kalau kau lalu tepi orang, orang ingat macam baru pas mandi.wangiiii.ok esok pergi beli.

# honestly, aku nak sangat berenang ni,tapi solution belum jumpa. belum lagi dapat call orang ibis ni,nak tanya swimming pool dia boleh guna ke? aku beli swimming board tau kawan-kawan jangan malu swimming dengan I ye.hahaha

#honestly, aku takde mood pun nak mai kerja harini haha.sebab ada interview. harap-harap kalini pergi interview ada lah rezeki kan. mana tahu rezeki lebih untuk sophie in sha Allah :)

last sekali untuk hari Jumaat ni

#honestly,kalau aku dapat beralih arah ke disiplin lain dalam kerja. kalini aku terima. tak payah berdegil dah. kalau dah itu yang Tuhan tetapkan untuk kau, tak payah la nak patah riuk usahakan yang lain pula kan.siapa tahu, apa yang kau sebok-sebok kejarkan tu sebab nak skala gaji besar konon nya.disiplin kerja lain lebih kurang sama je.less stress,less time.automatik banyak masa aku dengan family.oh bahagia.

oklah anything nanti kita sharing-sharing lagi.bai.



Monday, April 1, 2013

# migrain

sekarang tengah tersiksa menahan sakit kepala. tadi masa sampai office yani tanya sakit kepala side mana? aku katakan sakit di bahagian belakang sebelah kiri. yani kata itu migrain. wah macam ni ke rasanya sakit migrain?? masya'Allah..sakit betul lah kepala ni. start dari Ahad tengah hari :( adakah ini petanda stress? memang aku stress pun ni sebab petrophysicist ni komen spill aku shallower than the top structure. ini salah aku ke ni wey? macam bukan je sebab ni bukan depth map aku generate haha :D ni mule la nak gila isim ni. oklah..selamat bekerja. aku sakit kepala dah nak start kurang sakit,Alhamdulillah. migrain oh migrain..