Tuesday, February 19, 2013

# chapter 1

semalam pergi partner of this company

basically nak ambil data dari seorang senior geologist

nama nya en.mansor

dari kali pertama aku call pun aku dah agak dah umur dia berapa

situasi di dalam talian 

mansor : hello..

saya : hello Assalamualaikum En.Mansor..saya amira. saya call dari xxx.

mansor : ye wa'alaikumussalam..saya saya..oh ada apa tu

saya : saya ada email en.fauzi regarding core analysis dan dia minta saya bercakap dengan en. mansor untuk discuss

mansor : oooh untuk core analysis ye..boleh boleh..eh tapi..kau dah dapat kan ke kebenaran nak tengok core ni? saya tak ada core sample. itu kena pergi warehouse. core photo ada lah. 

saya : aaaa pasal tu en. mansor tak perlu risau. xxx ada their own deal dan saya di tugas kan untuk buat writing tentang core analysis. saya tengah buat msc under tugasan ni. 

mansor : oh gitu...eh siapa nama kau tadi ye?

saya : saya amira -____-

mansor : oh ye amira..minta maaf lah ye. macam ni lah cara bercakap dengan orang tua kan.. cepat sangat lupa.kau buat master dekat uni mana ni? 

saya : uni malaya en mansor..jadi boleh ke saya pergi sana? nak discuss pasal core description?

mansor : boleh boleh..datang lah sekarang. saya ada dekat office pagi ni.

saya : ok terima kasih,.saya bertolak sekarang.

sampai sana...

saya : salam en. mansor

mansor : haaaa sambil pandang aku dengan senyuman bapa bapa seusia 60 an. engko yang call tadi ye?

saya : mata menjeling ke arah handphone beliau di atas meja. ia adalah model nokia super basic. dalam hati..sah..ni memang geologist handalan!


mansor : jadi apa yang di mintak tu? kau nak core decription ye. meh sini pakcik tunjuk. pak cik ada log yang ada core tapi tak semua. yang complete well 8 ni. sekejap ye pakcik tengok kalau ada report. haritu pakcik dah buat report untuk facies.

saya : whut??? pakcik??? what the??? aku salah dengar ke ni???

mansor : sementara pakcik cari report ni cuba kau tengok log dia. mana-mana yang perlu kau take note kita ambil core hanya di depth xxx saja. dia dalam kumpulan E6. dalam log ni pakcik dah tanda. kejap pakcik ambilkan kerusi. kau duduk kat meja map pakcik ni ye. 

saya : ok terima kasih en. mansor

report dah jumpa. en mansor bagi sekali log untuk rujukan. 

terkesima beberapa minit

sebab?

en mansor sangat humble. dah la terer..dia sikit tak belagak macam "look kid, I don't care what you are looking for, I got other work to do" dia totally tidak begitu!

helpful gilababas

funny and supportive

baik!

susah nak jumpa orang technical yang dah terer-terer ni sudi nak sharing knowledge. so I thank you en. mansor.

Thank you for your help! 

I should start writing now.

this is chapter 1.