Wednesday, March 13, 2013

# AJK

Saja nak menggatal bagi tahu hahahha.

baju peplum acik dah siap.. emak memang champion lah. sekali gunting dan jahit memang menjadi

tapi aku pause sekejap bila mak cakap macam ni masa menjahit

along belajar la cepat menjahit. belajar la sementara mak ada ni

mak ni nak buat drama ke apa ni bagi aku sebak dan belajar sungguh-sungguh ni

memang nak menjahit tapi mana masa ni :( aku nak lebih masa.please :(

oh btw..baju dah siap tinggal nak beli renda lilit hujung baju peplum dan pinggang je lagi belum beli. plus tudung warna turquoise.ini untuk kenduri lah bukan nak bawak datang office. macam datin sangat nak pakai cenggitu. nanti hilang mata hitam kaki J susah nak ubat LOL.*sibuk menjeling*

kejap lagi kami lunch di Impiana. kalau lah boleh singgah kejap jalan TAR tu cari tudung.iskkkk

esok cuti.

I repeat.

esok cuti.

kena balik kertih. suami hari ni menebas rumput kat kampung.

I miss you already.

serious.

oklah..dah terlebih rajin ni update entry. 

ni sebab stress nak kena siapkan proposal.

entah pukul berapa la aku balik harini.

bai. 

happy working! 

# tersepit atau tiada perasaan?

ingat tak dulu aku pernah cerita pasal software champion thing? masa aku di beri timeline selama 3 bulan untuk betul-betul master dalam software geoteric nama dia. at the same time aku kena ada progress dengan static model.

cerita nya begini

dua hari lepas college aku dah jumpa manager aku untuk bincang hal ni. college aku kata kita kena hantar mira ke Aberdeen. attend course di sana. tiada technical support untuk software ni. manager setuju dan cadangkan aku buat passport. dengan tergesa-gesa ni aku agak confuse.kenapa nak cepat-cepat sangat ni? kebetulan manager aku harus ke Brunei hari Rabu maka tak boleh nak delay-delay jika ada urusan.manager kata "mira dah ada passport? kalau nak renew pergi sekarang nanti claim ye" aku tertanya-tanya ni..nak pergi mana? manager kata kita kena hantar mira ke Aberdeen untuk attend course for a week or two. kalau boleh pergi khamis ni. dalam hati I was like. kau biar betul? ada ke yang sudi invest untuk aku ni?

masa berlalu dan aku kata takpelah biarlah dapat approval dari management dulu baru kita bercerita panjang. aku terima email dari manager mengenai isu ini. terima segala conversation antara college aku dan manager aku. dia forward terus bagi aku baca. 




Email dari manager kepada aku supaya aku tidak lost what is happening now: 
From : My manager, Mr JM
Mira, FYI,
Thanks and regards

Ni ialah email manager aku kepada college aku bernama J

Hi J,
Yes, Amira is the technical person  who was assigned as a Geoteric champion in xxxx.
This is a good exposure and I believe that this training will increase our young technical staff capability and will be useful to add value to our future project. I planned if we have a licence in house, we will try this software to our project to see the real result outcome from this software. This will add value to our work as well.
Thanks and regards 


From : my college (J) to my manager (JM)
Hi JM,
The last week we have finalized the agreement with ffA, with our territory scope includes Malaysia, Brunei, Singapore, Thailand & Vietnam.
As of last couple of weeks, we have been in Thailand meeting various major clients and generating a lot of positive interests.
As of Malaysia, there are 2 trials & consultation services which are to be take place soon; CPOC & PEX. This will be our pioneer move for GeoTeric.
Moving forward, we hope to focus on Thailand market as well as expand into other operators in Malaysia.
I see a lot of opportunities and consultation services/trainings which are chargeable to the clients, on top of the sales of numerous licenses.
As mentioned previously, you would like Mira to try out this role. She has to be mastering GeoTeric, with intensive training in Aberdeen for a week or so preferably.
Do let me know of your thoughts, I believe this is quite useful for personal development as well.
Thanks.
Regards,
J
  

From : ffA geosciences guy to my college (J)
Hi J,
Thank you, I confirm we have received the signed agreement.
One of the main things that we need to do next is get someone from XXXX trained so that they can demo GeoTeric effectively and support customer evaluations.
I would like to progress this in week commencing 25th March, when Luis could be in KL and could spend a couple of days with your technical team as well as supporting customer evaluations. Please let me know if this works for you.
However, for the training to be really effective it would be helpful if the main GeoTeric technical person could come to our offices in Aberdeen for one to two weeks. Is this something that XXXX is prepared to support?
Best regards
Jonathan



persoalan nya sekarang..

#  mana big guy yang kecoh cakap aku tak competent tu? dia kata aku tak perform. tapi dia ada dalam loop email ni.kenapa dia tak berkata sepatah haram pun?

# kau kasi aku timeline untuk siapkan sesuatu dalam masa 90 hari. aku countdown sambil berkerut dahi dan berfikir apa nasib aku lepas 90 hari. is this a joke? 

# kau kasi aku tugasan dengan timeline tapi kau pun tahu tugasan tu mesti datang dengan course, training, kau sendiri kata nak aku jadi champion in this software tapi kau takut nak melabur untuk aku belajar ke macam mana? sebab tu kau mendiam diri tak berani menaip apa-apa sebagai tanda membalas email tanda setuju? kau sanggup tak mengaku judgement kau membabi buta? 

# aku bukan einstein boleh derive function atau formula. aku manusia yang tidak genius. aku perlu training untuk benda baru, kau tanya lah geomodeller mana-mana pun dalam dunia ni, dia lahir-lahir dah tahu ke pakai rms atau petrel? *talk to my hand* software yang ni baru nak penetrate ke sini kau nak berkira-kira. sebab apa? sebab aku yang di nominate atau macam mana?

# aku tak beriya sangat nak pergi Aberdeen pun. kalau aku nak pergi, suami boleh bawak pun. kau beriya tahan-tahan gaji aku tapi Tuhan tu maha adil. gaji aku sikit tapi suami di beri rezeki besar dari yang ada. Alhamdulillah. kita tengok permainan diorang macam mana. 

dekat sini lah nampak nya keikhlasan manusia tu ada dekat mana. bukan nak berharap banyak. tapi biarlah kalau boleh kalau berkata guna logik akal dan minda, bukan sebab kau ada dendam kesumat ke dengan aku sebab tak melayan kau satu masa dulu atau sebab kau ada inner jealousy dengan aku yang tak ada apa apa ni membuatkan kau ada satu judgement pada aku. tak bagus macam tu. kau sakit jiwa nama nya.

ok kita sambung buat proposal.

bai!

   

# emosi

memang betul kata orang dalam dunia ni tiada manusia yang di adili dengan betul. apatah lagi kalau bab perbuatan kan.lagi lah kelaut. kita mengharapkan kita ni di layan dengan baik tapi sesetengah orang bernasib baik dia berjaya. yang macam kayu dia tak berjaya lah dalam erti kata lain nya.

ada satu situasi,

di mana satu masa dulu kau di persalahkan atas sesuatu perkara. kau di kecam sampai hari ni. apa saja yang kau buat semua salah di mata semua orang. sampai satu tahap di mana di mata mereka hanya memandang kau adalah sampah. ada tak pa. tak ada pun tak pa. apa yang lebih sangat ada pada dia? dia bukan reti buat apa apa pun. dengan redha kau senyap duduk di meja. kau malas nak membazir air mata. kau letih dah. sebab kau tahu. manusia ini tak perfect. sebab kalau ada segelintir yang berperangai macam lembu tu kau maafkan je lah dia sebab dia memang suka berfikir macam lembu.

situasi sama berlaku pada orang lain,

di mana kau tahu tiada siapa antara mereka di kecam sepertimana kau pernah kena. tiada siapa yang menilai kau dari segi apa kau ada apa kau boleh buat. takda. apa beza nya mereka dengan kau? mereka ada mata dan kau tak ada? mereka ada hidung dan kau tak ada? tak ada apa yang kurang antara kau dan mereka. mereka ada degree? kau ada juga. mereka ada knowledge kenapa kau rasa kau tak ada? kau juga ada knowledge. mungkin lebih lagi dari mereka.

pujuk lah hati tu.

mereka memang dungu. nak di ajar pun dah tua masing-masing. tunggu masa mati saja.

biarkan lah...

Allah itu maha mengetahui In sha Allah.

aku tahu ramai yang dah berusaha untuk membolehkan aku mendapatkan apa yang aku ingini.aku baca email mereka. aku faham niat mereka. aku nampak usaha mereka ada untuk aku. mungkin ada yang berpendapat aku dianiaya, mungkin juga ada yang berpandangan aku ni perempuan mengada.

terima kasih pada yang sudi berusaha. aku hargai nya sungguh-sungguh.

kalau atas sesuatu perkara ada pihak yang sengaja menggagalkan nya,kau tunggu lah satu-satu balasan yang akan datang. Allah itu ada, janji Nya pasti tahu!!

kau boleh aniaya orang sesuka hati kau, tapi sampai satu masa kau di aniaya atas perbuatan kau sendiri, masa tu kau nampak lah tanah tu ada kat mana.
kau tengah terduduk atas nya atau kau dah mencangkung sambil tarik rambut dongak langit.

aku bukan berdoa yang bukan-bukan.

sesungguhnya doa jika kita di aniaya tu ada. ada doa nya.  mungkin kau tuli tak pernah tahu jadi kau mendabik dada lah merosakkan jiwa orang lain. kesian sebenarnya pada orang yang tuli ni. kesian. dah la keji kesian pulak tu. manusia...manusia...