Monday, July 15, 2013

# Sofiya

Anak

Kita sebut je pasal anak memang macam macam rasa ada. But on top segala yang dia buat yang membuatkan rambut kita kembang macam sarang lebah, kita sayang mereka sepenuh hati.

Ahad lepas aku bawa sophie ke setia city mall dekat shah alam. Jadi boleh ke sana tu sebab kami ni mencari barang2 wedding angah. Dulu wedding alang kan ini wedding angah pula. Tak pasti samada aku ada kat sini atau tak masa angah nikah nanti L but we’ll try and see how it goes.

Basically langsir tema sudah kami jumpa. Jadi dengan alasan mencari langsir tu la kami tak dapat balik rumah dan berbuka di Pak Li Kopitiam di Giant mana tah aku tak ingat lokasi. Tapi kami makan di dalam kereta. Take away saja sebab sophie tido.

Lepas abis makan dalam kereta kami ke SCM tu. Setia City Mall. Sophie pun terjaga dan mulakan eksplorasi dia. Agak suprise tengok mall ni sangat tenang. Population tak de la menggila sepadat padatnye macam mid valley kan. It was nice. Yela pertama kali sampai.

Lokasi yang aku singgah dengan bersungguh ialah primavera. Tapi sebab a day before aku dah beli kasut primavera so takkan nak membeli kali kedua? Kali kedua kita tunggu la suami pulang. Kachinggggg

Oh ye sabtu lepas aku ke jusco mencari kasut kerja. Nampak macam sandal tapi aku selesa so lantaklah hahaha. Primavera color peach welcome to the shoe rack.

Emak aku belikan camel sebab sandal tu kulit dan takde la tinggi mana nanti dia nak naik flight senang takde lenguh sangat nak bejalan jauh.

Lokasi seterusnya ialah Kids Cotton On. where I got sophie punya attire for below RM100. Beautiful isn’t it? It is!! Oklah di sebab kan tak punya masa aku nak google nanti aku snap la gamba sophie kalau dia pakai full attire yang di 
beli.

Lepas ke Kids Cotton On kami ke Padini Concept. Kat sini la anak kesayangan aku ni telah membuat drama. Dia pegi grab spec mata vincci tu lepas tu drop it off! My god...kanta spec mata tu tercabut ok. Keluar dari frame nya. Aku punya cuak la dengan angah, berkepit kepit cuba tutup dari guard Nampak kanta spec tu dah tercabut. 

Cubaan demi cubaan tak mahu jugak melekat akhirnya ummi tewas.
Ummi pergi ke adik yang jaga baju tu ummi kata “Dik, I think I have to pay for this spec, my daughter dropped it and the lense dah keluar tak boleh masuk”. 

Luckily adik tu kata “kak, akak tak perlu bayar, kanta ni boleh masuk balik dalam frame spec ni..kalau akak nak beli akak boleh la bayar,kalau tanak beli tak payah bayar J “ ummi sayang kau sophie. Sayang kau sepenuh hati. Dia buat muka comel lepas spec mata tu jatuh ke lantai kan. Tak mampu aku nak marah. Last last aku ciumkan je.

Nasib baik lah aku pegi padini dia pergi lepaskan spec mata. Kalau aku masuk butik Oakley tadi memang berpeluh la ummi nak bayo sayang.


Minggu ni tak tau lagi pegi mana. Ayah sophie balik Ahad ni J J J yehuuu.

# 16th July 13

Parking oh parking

Aku nak cerita isu parking ni guna paragraph sehelai sehelai so happy rolling eyes with the para!

Last 2 weeks aku dapat iklan Sufian (HRM) bagi sebab aku sekarang tengah giat mencari parking. Well as you guys know, the parking rate here is RM15/day the cheapest. I am not sure whether semua orang yang kerja dekat Damansara Height ni semua gaji 10K ke? Hanya mereka yang tahu.

 4th July aku try contact owner of the parking, nama dia Leon. We have a chat and he finally siapkan receipt aku untuk bayar sebulan parking sewa & deposit access card. That was awesome tapi bila aku cerita pada suami, dia kurang setuju, katanya I will waste my money since I will be away for a few months. Letih la nak argue so aku kata okla I ikut cakap you. I cancel to book the parking. And park as usual at normal rate RM15/day.

 Leon dah siapkan resit utk aku and I feel sorry for that.


Sejak 14 hari yang lepas aku parking dekat open space parking. Kat situ ada sorang uncle yang jaga. He was about 50+ years old. An Indian guy. He is a nice person and I am comfortable with him. Okay I park as usual


One fine day masa aku ke office hujan turun sangat lebat and masa aku parking kereta uncle tu offer diri untuk hantar aku ke depan bangunan office aku kerja ni. Oh ye lupa, lokasi open parking ni ade la few hundred metres jugak nak sampai office. Jadi kiranya kalau aku jalan kaki masa hujan tu dah macam layan cerita Hindustan. Basah kuyup.

Kalau tak hujan aku menapak je jalan kaki naik atas bukit tu dan sampai la office.

Dan kalau tak hujan pun aku akan tinggalkan kunci kat uncle tu sebab sana kereta kena banyak bergerak dan di alihkan.


 Hinggalah semalam, pada satu pagi Isnin, aku sampai di open parking dan uncle offer untuk hantar aku ke depan office. Sebaik aku keluar dari kereta dia pegang lengan aku dan kata “get inside, I send you infront of the office”. Ok masa ni aku ok je sebab aku dah tau dia memang akan hantar orang kadang-kadang. Tak kisah la masa hujan ke tidak.


Aku masuk sebelah penumpang dan uncle bawa kereta aku.


Dan aku smells something that is not very good. This is BAD. Yes, he is drunk. This uncle just had Toddy this morning. It smells so strong and I kind of recon the smell. I knew it.

Dia bawa kereta aku agak laju dan aku sangat cuak telanggar kereta Hyundai masa dia nak hantar tu.

 Aku cerita masalah ni pada college di office dan kak linda nasihat “ jangan bagi ruang”

It forces me to think dan aku rasa sangat stress sebab cuba salahkan keadaan why I am not taking that monthly parking.

Aku tak mahu parking situ dah.

Let say satu petang aku balik, dan nak ambil kunci and he’s drunk. What will happen to me?

 Let say there’s no one around and my car key is not in my car (dengan sengaja) then how?

Ask the husband and yes he can’t help much other than nagging me “mencari nahas” what is that mencari nahas? You are the one who’s suggesting me this and now you nag like this – WHATEVER.

Aku malas nak fikir banyak banyak. Too much in my plate already. One thing yang aku harus fikir ialah KESELAMATAN aku dan KESELESAAN aku untuk ke tempat kerja.

Finally, I contacted Leon again. And yes! The season parking is still there.

I park there starting today.

Ada guard.

Ada lift

In a building.

It’s SAFE.

I keep my OWN key

I have my own ACCESS card

I only have to pay higher than the usual but that’s ok. Janji aku SELAMAT & HAPPY.


oh tidak di lupakan. Thank you to all of my friends yang sudi kasi pinjam telinga dengar aku membuat luahan hati takutkan lelaki mabuk simpan kunci. I thanked all of you! 

So...happy Tuesday and happy working everyone!! :D ohh I’m happy with my new parking. LOL