Wednesday, July 17, 2013

# 18th.

Harini traffic looks okay and cantik. Keluar 8.15am dan sampai pukul 8.50am. jadi harini tak tahu lagi la program apa nak di buat..wuwuwu. for the past 18 days aku dah duduk di office dan mata aku dah lenguh baca nota (mata lenguh??) tiba tiba aku teringat satu masa dulu masa aku dekat company lama (rahsia sangat nama company lama padahal semua orang pun dah tahu).

Back on the days where I don’t really getting my own JD, for the first 3 months, aku melalui jalan yang sama macam mana aku lalui di office sekarang. Bezanya sekarang aku membaca nota bersama stress sebab mengantuk di bulan puasa. Tak dapat nak makan atau minum coffee. Kalau di tempat lama aku kena membaca nota dengan perasaan stress sebab aku tak boleh berbunyi sikitttt pun. Sebab aku duduk depan perempuan gila. Dia paling pantang kalau keyboard aku berbunyi. Aku menaip nota masukkan dalam e-note tapi dia sangka aku berchatting like 830-530pm. Siap mengadu pada boss besar yang aku ni berchatting.

setan tak perangai? Itu lah dia perangai manusia yang berhati busuk. Aku cari solution untuk tidak di ganggu puntianak depan meja dengan cara tukar keyboard. TUKAR KEYBOARD kau. Sebab orang kata keyboard aku bising..aku kuat chatting so aku kena jaga hati semua orang dengan menekan tiada bunyi. Ok sekarang aku Tanya kau, siapa yang menaip macam orang gila sekarang? Dengan kuku panjang kau menaip sampai satu floor dengar. Malu lah sikit perempuan. Aku tunggu je Allah balas apa yang kau buat kat aku selama ni. Aku doakan.

Semalam tengah lepak lepak dengan kawan kawan kat tepi taman masa rehat, aku cerita apa aku lalui masa tahun pertama duduk sana. They wonder HOW I manage to get rid of that saiko lady. Bagi aku satu je..aku kena sabar. Sebab orang yang sabar ni Tuhan akan bagi sesuatu in return inshaAllah. Aku takde la sabar sampai kalau kena lempang pun aku diam je, kalau dia tangan aku memang aku tangan kan je dia balik. Cuma masa tu aku masih muda. Kot? 2009 (24 tahun). Kau pulak masa tu dah 28 tahun, memang la besar kepala. Aku baru nak blaja masuk dan kenal dunia keje industry oil and gas. So memang la nak tanak aku kena sabar dengan ujian perempuan gila.

Thank God, kalini aku berjaya ke office lain,dan takde species perempuan gila.

Kat sini...
Takde lagi aku nampak mereka mengata pasal orang lain dan kata “helo aku lagi lawa la kau mana lawa sangat so aku hot”

Kat sini...
Tak de lagi aku nampak kawan kawan office aku berlumba nak pakai handbag coach (hahaha) pastu kalau ternampak orang pakai coach kau akan mengamok terbalikkan meja.

Kat sini...
Kau bagitau aku berapa ramai manager kau pakai BMW? Ada yang kena santau tak? Kawan aku kak linda tu pakai BMW. Ben mat saleh brit brit yang cakap banyak tu pakai Z4. Chris pakai BMW juga. Dr. Franz pakai motor BMW haha. Soan Do aku tak pernah Nampak kau bawak kereta apa.  Sapa pakai Myvi? Acik dengan zira. Ada depa double standard kan kau ke? So far tiada lagi. Boleh makan satu meja. Boleh ajak minum teh tarik sama sama, boleh ajak breakfast pagi pagi. “it’s ok it’s ok, my treat”

Kat sini...
Tak lagi aku rasa ade orang yang suka jaga tepi kain orang macam eh kau dah beranak tapi pasang scandal dengan laki orang pastu kantoi keluar pulak dengan laki orang yang lain dan hidup takde berkesudahan...

Tapi kat sini....
Hahahahaha ok mana boleh semua bright side je nanti orang kata aku menipu pula.

Kat sini isu berapa gaji kau sebulan bukan lah satu isu besar melainkan gaji kau bapak banyak tapi kau goyang kaki. aku bukan kategori goyang kaki sebab aku stuck tunggu nak kena post pegi sekolah. So aku mengisi masa dan gaji aku takde la bapak besar.

Kat sini yang suka jadi center of the stage ialah geng Arabic ni. Tapi aku seriously takde nak terasa hati atau meluat dengan dorang sebab dorang punye suka la nak mencapap ke apa. Kau tak suka kau jangan ikut.

Kat sini orang akan mempertikaikan apa kau usulkan kalau takde action. Bukan kau cakap kosong je pastu kau lupa makan semut. Setakat cakap pompang pomping pastu hasil nado, berjaga la kau kena bahan masa meeting.

Kat sini..melayu adalah sikit. Department aku untuk OGC nak jumpa melayu dalam 70 orang team technical, ada 4 orang jela melayu.

Melayu 1 : aishah (admin exec untuk dept aku)
Melayu 2 : zira (business & admin untuk dept aku)
Melayu 3 : faizal (the geologist,my team tapi dah kena post pegi Holland)
Bertutur bahasa melayu : aku.

Kat sini..kau buat mereka tak suka attitude kau, sila kemas kan meja anda dan berambus. tiada warning letter 1 2. kami bayar gaji anda sebagai pampasan dan sila pack your bags and leave.

Itu saja. The rest, macam macam slanga. sampai Indian sini pun aku ingatkan Malaysian oh silaps, they are Singaporean. Haha. Welcome to the company.


Happy working people!

# 17 July 2013

harini aku rasa adalah hari yang paling tak sihat semenjak aku kerja kat office baru ni, sebab nya apa tau, sebab aku mengantuk gila-gila sampai rasa nak nangis. stress sungguh. dengan tak larat bangun sahur, dengan keluar rumah pun lewat, semua nya tak cemerlang. ni sebab bangun lambat dan meroyan malam tadi semata mata isu buncit. habis semua emosi aku keluarkan tapi takde respon so aku rasa sangat tak puas ati, dalam tidur aku boleh tak puas ati agaknye tu yang rasa letih gila. esokla bercerita. harini rasa macam kosong. tak tau nak mula dan nak masukkan cerita macam mana. ini masih petanda emosi ke? entahla aku malas nak layan hahahha. bai~