Tuesday, August 6, 2013

# Ramadhan - last day



Good morning everyone..harini ialah hari terakhir Ramadhan and guess what..I am still here in the office hahaha. What to do.. aku kan staff baru, nama pun under probation. So nak mintak cuti boleh je tapi nanti consider as unpaid leave. So malas. Tahun depan kita cuti cuti Malaysia lah no worries. Lagi pun harini dah half day. By the time 1230 aku dah boleh cabut balik dah. And so...here is me at my desk where I have to clear my stuff sebelum berangkat ke NL malam Ahad nanti. Lappy kena angkut balik, mug kuning ni tinggal lah. Pashmina aku bawak balik la kang kena bomoh susah pulak hahaha..

Malam tadi aku ke uptown sekejap. Sebab nya masa beli baju raya haritu aku tak sempat nak sambar tudung. Jadi nak tanak kena la keluar malam malam tu. Tapi sekejap je dan aku dapat la tudung idaman. Beli tudung pesen baru tapi aku tak tau la bila nak pakai tu. Rasanya simple je. Mesti gadis gadis hijabista terer dah pesen pesen tudung ni tapi aku is emak emak so tudung terbaik aku selama menggendong anak pon ialah tudung sarung. Nice..

Eh harini Pay Day. Yay...Alhamdulillah. orang lain dah seronok dapat gaji aku BARU dapat gaji, hehhh

Tema baju raya korang tahun ni warna apa? Tema kami 1 famili ialah KELABU. Padahal berbulan bulan sebelum ni kemain aku plan nak tema color purple. Bila sampai ke kedai baju..aku tak dapat memilih sebab SAIZ baju adalah TERHAD. Jadi setiap tahun pun aku rasa ada baiknya aku tak berangan nak plan color tema untuk beraya sebab nasib aku selalu nya kena bertanya kepada akak kedai baju tu 

“akak, do you have the smallest size for women in this type of baju?”

Dan semestinya dia akan kata 

YA...dan tunjukkan aku “inilah smallest size dik” 

Suami angguk dan tengok jenis kain...hm nasib baik lah lawa kat mata aku kan. Color kelabu penuh la manik manik warna hitam dan silver. Terasa macam pakai baju zaman nikah dulu tau. Sebab dulu masa aku nikah color kelabu la. Hihihi. Tapi bezanya kelabu kami  sekarang 3 pasang  bukan lagi 2 pasang. I feel blessed.

Pagi ni aku dapat satu mesej dari seorang junior. Dia banyak kali la mintak no phone so aku kasi la tak pasti apa dia nak sebenarnya. Assumption aku simple, mungkin adik ni nak bertanya kabar sebab nya dia ni junior masa sekolah menengah dulu. And so she text me this morning with a greeting of salam. Dan kemudian dia Tanya aku satu soalan..

“akak kerja kat mana skrg?”

#akak keje kat Damansara Height 

“eh dah tukar ke tempat posting?”

#posting? Posting mana?

“akak doctor kan?”

# a ah doctor...doctor BATU hahahaha

“takde lah sebab saya selalu nampak akak kat Hospital Kuala Kubu. Saya nak tegur tak dapat sebab akak kejap ada kejap ilang dah”

#...awak doctor ke kat Hosp KKB?”

“takde lah, saya bukan doctor..saya buat accounting kat Hospital tu. Terkejut jugak akak dah pindah”

#dik..akak bukan doctor la dik. Akak ni geosaintis. Akak keje kuli cari minyak je..tak merasa nak bedah orang, dulu merasa bedah tikus je”

“tapi saya dengar memang akak buat medic,kawan kawan saya pun cakap dulu akak buat medic,saya tengok akak kat fb ha jumpa, saya add akak”

#takpe dik..thanks add akak ye. Selamat Hari Raya

Aku senyum sorang sorang bila ingat balik conversation ni.. 

Ada rupanya orang bercakap tentang aku lepas abis sekolah menegah ye. Happy ke sedih ni? Kalau benda baik Alhamdulillah la sebab korang ingat aku buat medic selama ni dik, bangga aku. Ahahaha..sekurang kurang nya takde la orang sangka aku ni jahat kan masa sekolah kan kan kan

Mungkin muka aku ni nerd jadi memang patut jadi doctor,itulah..dulu tanak belajar rajin rajin. Kalau tidak boleh dah kau keje kat mana mana hospital pastu boleh pergi office lilit tudung ala ala gadis hijabista..Style tau. Eh tapi sekarang pun boleh juga..lilit la hana tajima ke yuna ke aku kerja tekan tekan keyboard dan tekan mouse je.hehhhh

Ala dulu kan aku dah mintak suami nak buat medic. Tapi suami kata dia tanak tunggu la lagi 5 tahun baru nak abis. Buang masa pulak kata dia. 

That’s why aku start my own that align with my own career. Kalau nak jadi specialist, tak semestinya kau jadi specialist kat spital je, kita boleh jadi specialist terhadap apa yang kita usahakan sekarang.inshaAllah

Eh sebelum tertinggal

Selamat Hari Raya kawan kawan semua. Maaf zahir dan batin lah ye. 

Malam ni aku balik Kerteh. Raya ke 3 aku ada la kat Tg Malim, sapa nak datang raya sila whats app acik dulu ye takut aku merayap ke rumah mak pak sedara raya ke 3 tu. 

Safe driving everyone! Selamat Hari Raya!




# lag



Right now..I am in a process of controlling my anger. Sebab aku sangat marah kalau orang pandai janji tapi tak pandai tepati. Janji nak sampai office pukul 5 tapi tadi aku Tanya baru nak bertolak dari Nilai 3 lagi 10 MINIT. Aku dah check current traffic yang kereta akan sampai lagi 1 jam lebih kurang. Orang semua dah balik. Aku dah cakap tadi pergi la jumpa tauke bengkel tu dulu jangan la tunggu kawan tu. Nanti lambat settle. Sekarang korang baru nak bertolak pastu aku nak keras sorang sorang sini tunggu korang. Mengada laaah. Orang dah balik dah ramai ramai paham tak. Kalau aku tau tadi aku tanak orang anta pun. Biarla aku bawak kereta aku sendiri. Senang cerita. Nak sampai rumah pun takde nak bengkak hati. Apelah aku nak buat lagi kat office ni T-T 


# attack

Semalam aku di kejutkan dengan berita kak rin hamper hamper collapse sebab kegagalan bernafas masa on the way dalam kereta nak hantar tender ke Petronas.

Ini adalah rentetan peristiwa yang kak rin cerita pada aku semalam. I was shocked. Adalah tidak berbaloi untuk terkena mild stroke semata mata untuk kerja paham tak? Semua orang sila jaga kesihatan anda sebab company tak kisah pun kau sihat atau sakit. Janji kau siapkan kerja. Nazi betul laaaa

Kak rin akan menghantar tender tapi aku tak pasti pukul berapa tender tutup semalam. 

Nak jadi cerita masa last minit nak submit tender tu (sebelum stage siap siap packing) ada beberapa pembetulan last minit yang tak di jangka. Semua orang tunjuk pandai di masa suntuk dan minta kak rin ubah SEKARANG JUGA

Kak rin buat dengan laju laju dengan jantung mengepam laju darah dia dan sempat siap tapi dia mula rasakan sedikit pening pening

Settle packing tender dia masuk ke dalam kereta Jon, Jon nak tolong hantarkan kak rin jadi nanti sampai petronas salah sorang je perlu naik dan hantarkan tender tu

On the way kak rin rasa tangan kaki dia sejuk. Lepas tu dia rasa pening sangat sangat sampai dia rasa dia tak boleh nak bernafas. Dia minta Jon buka sikit tingkap kereta dan still she cant breath! 

Jon berhentikan kereta di tepi Petronas nak tepaksa tinggalkan kak rin sebab suntuk masa ni nak submit Tender tu. Jadi Jon sorang lah ke atas tower dan hantar tender tersebut.

Masa Jon tinggalkan kak rin dia rasa nak muntah tapi most of the time dia macam blur gelap gelap pandangan

On the way balik Jon hantar ke klinik dan doc buat ECG, check blood pressure check gula and Alhamdulillah kak rin tak de apa apa

Doc Cuma Tanya..adakah anda stress lately??? Bukan LATELY tapi HARI HARI kakak tu stress ye doctor.

Dapat injection dan pulang ke office, di papah oleh budak budak intern

Rasa ok sikit dalam pukul 4 kak rin call aku dan balik ke rumah sendirian

Thats the story. Get well soon kak rin! 

Lepas raya kita tunggu offer letter AGS. I wish you all the best! Siapa yang berminat nak minta kerja di mantan kompani saya boleh la bertanyakan soalan apa anda mahu.jangan segan jangan malu kerana saya tak mahu anda merisikokan nyawa sia sia. 

Malu bertanya nanti kau sesat jalan dong! 

Kbai.