Wednesday, January 22, 2014

# newborn

hello baby 

this is my nephew.. baby Boy in the house yo!

born by cesarean, satu kapal dengan sophie.

born at Hosp Kota Bharu,Kelantan  

name yet to be announce..alang pun tak kasi aku tau lagi.

and yes baby..this is Maklong okay?

I am your Maklong :D

and I have one super beautiful daughter named Sophie

that eventually she is your cousin! yay

Welcome to Abd Jamil family! 

Alhamdulillah

mmuah! xoxo


# kejut

entri harus padan dengan cerita dan tajuk kan.

semalam aku bangun awal pagi sebab mak nak pergi stesen bas kajang

tapi sebab bas dah lepas mak pun balik semula ke rumah aku sambil tunggu time nak pergi subang pulak

jadi pagi pagi tu hanya aku dan sophie dalam bilik tidur

sophie golek golek dekat atas toto

biasalah ada anak kecik ni toto kena tebar atas lantai kalau kalau dia ubah mood nak tido bawah tidur aje atas toto tu

sambil sambil dia golek golek tu tiba tiba aku tak dengar apa apa

biasalah ammi pon kan golek golek kejap kejap terlelap juga

di sebabkan aku perasan anak aku ni dah takde atas toto 

aku saspek dia ada bawah katil

dengan selamber muka donut ni aku pon jenguk dia dari atas katil

kepala ku kebawah rambut menjurai agaknya

dia punya menjerit ketakutan macam nampak hantu

hantu ammi

lepas tu sambil menjerit sambil laju laju reverse ke belakang nak keluar dari bawah katil

terhantuk la sikit belakang kepala tapi dia tak nangis

masa dah keluar betul betul dari bawah katil dia urut sendiri kepala dia sambil pandang muka aku ni

terkejut sangat anak aku semalam

sampai malam tadi dia demam

bersalah aku rasa tau

ammi ni horror sangat ke sophie tengok dari bawah katil tu?

mesti sophie dalam keadaan gini kan pagi tu...


I am sorry Sophie.

aku cerita kat mak yang sekarang kat Kota Bharu boleh beliau menggelakkan kami? aku rasa cam kesian ni mak aku boleh kata klaka. fine la. klaka laaa. cis

# sophie's development and progress go go

aku dah start tak kerja dari bulan Nov jadi most of my time will be spend at home. my home sweet home. oh kan pada kawan kawan yang tak tau lagi tu aku dah pindah.no more staying at Pandan Condo. We are now at our home. Rumah yang di beli dan sakan dekorasi tu kan haa yang itu lah.

sebenarnya ni aku nak cerita pasal apa yang aku observe masa aku stay at home with sophie. entry aku kalini merupakan progress dan development of Sofiya punya appetite. what she loves to eat and consume dengan banyak sukahati dia. 

ever since sophie was a little masa 1 yo dulu, mak aku memang champion la masak porridge untuk anak aku ni. u name it apa jenis bubur yang mak aku tak buat, dia test semua. dia suka buat bubur carrot and chicken floss. itu lah yang rajin licin pun kalau sophie adap. 

sophie juga suka roti. dia dah pandai makan sendiri roti tu.pegang sendiri. dah makin besar selera makin besar,kuantiti pun makin besar lah.

sophie is number one fan of spaghetti and mee. senang cite dia big fan benda yang macam bentuk spagehtti /mee /meehun. kalau nampak aku makan either one of the food yang aku mention tadi,dia sanggup tunggu makan sampai kenyang.

sophie suka makan buah. yes..she loves fruits. dia paling suka pear. pear yang lembut tu memang favorite dia. lepas tu green apple. red apple dia tak suka sangat. selalu kalau kunyah red apple dia sekadar kunyah dan amik jus je pastu hampas dia buang. mungkin tekstur red apple tak serangup green apple. tu pasal la aku tengah survey juicer sekarang ni. senang nak buat juice apple untuk sophie. she loves apple plum too! 

sophie juga big fan of juices. kalau pergi makan kat luar wan dia order juice apple celery with papaya ke, apa apa lah janji it is a juice. she fancy that.

sophie juga kaki yogurt. so kalau shopping groceries di jusco tesco tlc atau any mart around, dia akan paksa trolly yang dia  duduk tu akan sampai ke area yogurt and milk. she will pick at least two yogurt and one drink yogurt.

kalau sophie nak ice cream she will say "ice cream" and you better get her one :)

keropok lekor...anak ganu ni kalau kitorang singgah kedai keropok lekor tu dia pon sibuk join sama. tapi dia suka keropok yang nipis nipis tu..macam ikan parang kan. yang goreng keping keping. oooooh she fancy that.

sophie suka jugak keropok keropok ni tapi aku sangat avoid makanan ringan. jadi kalau sebulan tu nak jumpa sekali pun susah bab keropok ni. cuma yang dia kenal keropok yang dia akan ambil ialah potato chips and green peas chips.  

she loves chocolate drink and milo but she cant have it in big mug sebab dia akan constipate. soooo kalau nak bagi kasi merasa oklah. kalau nak minum dalam big quantity is a no no. 

untuk cookies..she loves oreo, chips more and teddy cookies.

will share you guys more once aku teringat lagi nanti nanti.

bai! 

# anak

sedang menaip dengan perasaan kebas hati dan marah ni

kau perempuan?

kalau ya, kau punya anak?

satu? dua? empat -lima?

kau sayang anak kau? 

aku perempuan.

aku punya anak.

anak yang aku lahirkan dengan sepenuh daya aku hingga ke nafas hujung hujung paru paru ni

aku sayang anak aku

kemana saja aku pergi..kalau aku bawak anak aku..aku TAK PERNAH tinggal dia SORANG SORANG dalam kereta. lantaklah kereta ada aircond tapi aku nak beli cendol bawah pokok panas pon? 

janji anak aku ada, anak yang aku lahirkan tu. ADA. ada depan mata aku. 

kalau tak aku yang gendong.adik aku yang gendong.agak agak kami tak larat, main pas baton bertiga AKU ADIk dan EMAK. 

anak aku 2 tahun umur dia. 

kau rasa anak kau yang polis jumpa dekat perumahan baru dekat PAKA tu besar sangat ke?

2 tahun umur dia. 

apa dia tau bila kau tinggal dia dalam kereta? 

kenapa kau tinggal dia dalam kereta? 

sebab kau nak pergi kedai makan. 

lepas tu nak jumpa kawan. 

kenapa tak gendong sekali? anak tu 2 tahun. dia tak cukup besar nak kena tinggal dalam kereta walaupun sekejap dua.

kau ibu?

kau yang melahirkan? 

tapi kau tak ade AKAL.

atau mungkin akal kau ada. kau simpan dalam bra. mungkin letak dalam tempurung lutut

maka anak tu di biar dalam kereta. 

anak aku tak bijak lagi buka pintu kereta. 

main tingkap kereta dia tau. sebab itu kereta kita ada lock. kot kot anak kita nak main terjun terjun dari tingkap. 

anak kau mungkin dah bijak tu. dia tau buka kereta. atau kena culik. siapa nak teka? 

benda dah jadi. 

tak payah ratap ratap sebab kebodohan sendiri.

spekulasi sana sini tak guna kalau undang undang tu tak bertindak.

You know it is never easy being a MOMMY

so if you decided to be a MOMMY

do not be a BAD ASS BRAINLESS MOMMY

get that? read that?

good. now recite Al-Fatihah to that poor girl. Heaven is a guarantee for her.