Friday, March 14, 2014

# alahai JL

haritu JT now JL
John Legend is my favorite singer
ada pulak lagu dia dedicate dekat wife dia "All of me"
oh wanita dalam vclip ni memang wife dia tau.

kalau korang suka lagu meaning meaning gini please take a minute and listen :)

it reminds me of me and my husband

i miss u husband 


# helo!

tak sempat nak kongsi pengalaman dengan team baru sebab 2 minggu masuk kerja aku dah line up untuk training and course. 
semalam habis dah satu training untuk interpretation
received the certificate and thank you for organizing this for me
selama berapa tahun la aku kat xxma
satu cert untuk subsurface learning pun susah nak dapat
sebab asik keluarkan alasan aku tak involve mana dengan team technical pun
oklah tak kisah la sebab I already walk out :D
and please DO NOT spread out the news yang aku mohon masuk balik dan kena reject sebab aku ada masalah attitude
like wtf man??
tak pernah pernah lah aku apply masuk balik sana...pfffft!
ok matiklah jangan cakap pasal isu ni lagi. 
tarik napassssss

honestly..
I am thankful to SGS
SGS has brought me to a level that I could have not imagine before
working with SGS is the best memory that I should always remember
SGS is a company where I work and play with seismic interpretation and technical expertise
that is the place where I knew people yang color blind
color blind sebab depa tak pandang kau melayu so kau asean dan level kau kena rendah sikit dari orang lain. NO! 
kat sana semua fair and square. 
sadly di Malaysia double standard ni jadi culture
bukan nye takat cina ngan melayu je
melayu ngan melayu pon ada isu double standard! 
sebab tu bila orang kata kita ni cepat lupa kita jangan la marah. jangan terasa.
sebab itulah reflection orang melayu. hakikat.
ok sudah.

now....
say helo to my new place! Paradigm Geophysical :)
dulu aku ada cerita pasal kawan kawan aku kat Voorburg kan.
now masa untuk sharing kawan kawan di Paradigm

team Interpretation support ada beberapa orang.
kami ada 2 pecahan team.
1. interpretation support (Geophy/Geology/Geomodeling)
2. geolog support (Petrophysicist)

pecahan team seterusnya jauh sikit dari team ni iaitu team reservoir engineering dan drilling team.

team Geo and Petrophy lebih bersama dan lebih di pandang as one team. geng petrophysic kami ada dua. budak muda bernama mohsin. dia ni junior beberapa tahun la dari aku dekat ukm jadi tak pernah jumpa la masa uni hahaha. dulu bekerja di syarikat geotechnical sebagai geologist untuk study land slide etc. setahun kerja sana masuk ke Pdgm. sekarang sudah level 1 untuk Geolog user. mohsin ni anak buah kepada edwin. mohsin sekarang level 1.

edwin ialah senior untuk user Geolog. oh sapa sapa yang macam tak paham Geolog is actually a module. each of us mesti ada 1 atau lebih module yang mesti kau master. sebab kau akan jadi support kepada user yang nak pakai module ni untuk buat kerja. so edwin ni memang senior dekat pdgm. sangat lurus apek ni. baru kawin minggu lepas. dia punya bini yang garang macam naga lol! kalau bini dia call mesti satu office terdiam sebab suara bini dia lagi kuat dari bunyi keyboard hahahah! edwin is a nice guy. orang nya lurus dan funny. u can tell him lie and he will trust you sampai la u cakap eh aku tipu la sebenarnya hahaha. edwin is my buddy di office untuk sebulan. "buddy" ni applicable di pdgm supaya kau orang baru lebih familiar dengan office dan kawan kawan baru kau. ada apa nak ngadu, pegi cari buddy. edwin berada di level 3 expertise.

geng seterusnya ialah team Geophysic. 

aku punya geng bernama aishah. aishah ni previously landed di Hess and now she will be moving to Dialog kalau aku tak salah ni. aishah sebaya aku dan owned an experienced more or less than me. dia graduate usm dan kerja di PGS sebelum sambung masters dekat Leeds Uni dan join Pdgm. now dia dah nak 3 tahun dekat pdgm and soon inshaaAllah dia akan naik level 3. aku ni newly join baru duduk entry level 2. dalam level 2 ada stage stage dia. kau akan naik bila kau attend online university test-online pdgm uni exams-onjob evaluation etc. aishah will soon merasa 5 figure salary ooooh! gambate aishah! aku kena panjat 1k lagi baru la merasa 5 angka hahaha bertabah laaah!

senior interpretation modul seterusnya ialah Ruben. Ruben is a very super senior. he is my super senior zaman ukm. batch tahun bila aku tak tanya tapi zaman dia HDTjia masih mengakar.Ibrahim komo pun masih ada. Ruben work with CGG Veritas before and join  Hess years after that. lepas Hess he moved to Pdgm untill now. Ruben is a very helpful guy. you can ask him thousands questions. he's willing to help. Ruben ni also kelaka. family man punya type. dengan kitorang bercerita aku garang tau,balik rumah tak cakap cakap dengan my wife main tampar saja! sekali phone bunyi he pick up the call "hello darlinggg, yes i am kedai makan lah" lol. memang selalu kena bahan la Ruben. we know it is never serious. it's a joke of the day :)

geophysic team yang lain ada di serata dunia. Cameron dah balik Australia. geng geng yang ada di negara lain kami hanya akan dapat jumpa di academy. tahun ni aishah-ruben-edwin akan pegi academy. academy dekat houston. so depa amik cuti 2 minggu. seminggu pegi academy. 1 minggu lagi pergi berjalan NASA-NewYork-Niagara falls. siap pulak Ruben menghangen aku smalam. 

"right after we reach NASA aaa mira, three of us will selfie at NASA and send the picture to you with ps (don't cry babe!)" pfffffffft hahaha

cehhh... like I am not going next year plakkk. hahaha. will see how.

other team member akan pergi jugak academy hujung bulan ni like Ilhan and Azra. tapi aku nak cerita panjang mungkin tak dapat sebab tak berapa kenal. Ilhan is a drilling guy. dia dulu base dekat Malaysia office and last month dia minta transfer ke Jakarta. pop! he's in Jakarta now. Azra is sales guy. Dorang ni kaya kaya tapi tak sombong Alhamdulillah...I am not yet in Malaysia hahahah

Baadsha is a reservoir engineer guy. He is from India and speaks like Indian from India. This guy reminds me of my buddy in SGS -Mandaar at Netherlands. They live in India but don't speak Tamil. They speak Hindi. Tak gelap macam tamil pun depa. Baadsha selalu kena bahan sebab tanak beli kereta lol! so kalau kitorang nak jalan jalan low yat ke akan kua statement Ruben "we are going with people who OWNED a car, even just a few car will be use, those who do not OWNED a car can stay at office" hahaha. and even all of us know that's just a joke man..no offense. Baadsha ni boleh tahan kelaka. aku tak tahan kalau dia datang ke desk aku dan show concern. dia mesti akan cakap u must be facing a hard time just now aaaa, I don't hear your voice.. sambil geleng geleng kepala. and we laugh after that.

oooh ada lagi yang akan aku ceritakan. nanti lah. tangan dah kebas. hahaha. happy weekend yo!