Sunday, November 9, 2014

# one women that amaze me

baru habis session ngan manager baru
nama dia Rong Li
nama manja dia Rong je..always Rong (hahaha)
dia manager dari geoscience background
memulakan career dia sebagai geoscientist di xom
lepas tu 10 tahun duduk buat field
tak pernah satu well dia drill dry ok
I amaze kejap
pastu dari subsurface team dia di pull out masuk ke commercial
jadi manager
blaja planning dan commercial
manage to merge technical knowledge dengan career baru yang xom bagi dia
 
masa dia blaja buat phd,sibuk buat thesis,sibuk di viva
dia ngandung anak sulong
5 bulan dah masa tu
lelaki
dia gi field work panjat gunung lagi ngan student lain
thank God dia ok dan sihat
anak dia pun lahir sihat sejahtera
she received her PhD in Geology after deliver
 
masuk xom dia ngandung anak ke 2
which is a boy too
masa ni dia buat Mba pulak untuk career baru
commercial advisor for geosciences
and she manages to finish her Mba
 
what amaze me?
she got 2 kids
dua dua dah lepas college dah
dua dua fee free sebab dapat full scholarship dari US
she don't have to spend any penny for her two son
 
she got what she want in her plan
she said
being a mom is always a challenge
but you will never regret of being one
having kids will make you realize that you are capable of anything
 
ANYTHING
 
so bila nak sambung MSc? Phd bila?
kau jangan nak lengah lengah lagi mira.
lepas beranak cepat register balik!
 
bzzzzzzzzzzzzzz.bye