Friday, March 20, 2015

# Ronasutra

siapa kat sini yang pernah come across produk make up hasil buatan Malaysia ini? 

nama nya Ronasutra 

http://www.ronasutra.com/





masa International Women Day beberapa minggu lepas

company saya ada buat satu event jual beli ni

sambil sambil buat event menghargai wanita gituuuu

jadi masa tu banyak booth di buka dalam bangunan EM tu

start dari lobby dan tingkat 6 

masa event tu ada la jemputan orang hebat hebat seperti Marina Mahathir 

ada juga promosi dan tutorial live masa tu dari Nelofa Hijab 

termasuk la event cemana nak make up dengan pantas 

dan masa ini lah kami di kenal kan dengan produk ini

honestly kalau korang tanya saya lah kan

saya tak pernah la dengar nama produk ni 

tak tau la mungkin saya yang kurang alert pasal barangan make up ni

kebetulan masa tu tengok cara applikasi bedak mineral ni macam senang dan cepat sekata

hati tu pun terkata kata lah kan apa kata cuba beli 

pastu pakai la tengok cemana gaya

oh ya haritu yang cream muka olay tu dah selamat saya pass dekat emak 

sebab 2 3 kali pakai panas kat muka jadi tak boleh la 

pass ke tangan tuan baru haha

ok sambung cerita Ronasutra 

jadi dengan sengaja nya saya membeli produk ini

inilah yang berjaya di tangkap masa tu 

pada sesiapa yang rasa nak cuba ke kan produk ni boleh je especially untuk kulit muka yang ada masalah minyak

sebab dia tak keraskan kulit kita sebab bedak ni bedak mineral kan

saya selaku pengguna yang bukan kerap pakai hari hari 

hanya pakai bila teringat sebab ada bedak lain 

maka nya

nak review tu tak berani la

cuma yang saya tahu masa pakai haritu muka ku jadi macam natural gitu

macam ini



ini lapisan paling nipis la ni sebab saya bukan kaki mekap haha

jadi kalau puas hati dengan hasil touch up Ronasutra jangan lengah lengah lagi sila lah ke website Ronasutra and make your purchased! :)

this is what I have purchased dengan Ronasutra masa tu.. honestly semua pun baru keluar kotak hahaha








entah tahun bila nak habis pakai ni entah lah ni hihihi

# rancang

orang lain dah pun bakal mengakhiri saat saat cuti sekolah
bagi saya dan sophia 
percutian kami baru nak mula ;)
sebab suami saya pulang esok 
bermakna ayah sophia juga pulang esok 
minggu lepas masa suami saya kat Erbil
kami ada plan nak bercuti dekat Limastiga Melaka 
since keadaan saya yang tak berapa nak mengizin ni kan
lepas tu nak berjalan pun cinta rasanya ni
kami pilih the nearest place to visit and makan makan
minggu lepas tiba tiba suami saya kena pergi field untuk ambil sampling 
internet sana ok cuma suami saya busy la back to back ganti shift nya 
sampai la satu masa well off kejap 
so called "rig down" rasanya 
suami saya dapat la sekejap masa nak booking 
check check Limastiga tu full booked sampai esok
kami hoop hoop facebook jumpa lagi satu destinasi macam cantik 
nama nya Desa Balqis
saya suggest nak pergi Desa Balqis tapi suami kata tak best mana situ
ok la akhirnya kami google je sendiri dan saya jumpa tempat ni


nama nya Philea Resort and Spa

nampak dari gambar gambar nya lawa tempat ni
kami berharap memang tempat nya lawa lah 
kami masuk website Philea ni ada beberapa pakej available
kami pun plan nak ambil family pakej yang ditawarkan
sebaik sahaja suami saya start online booking 
tiba tiba suami saya kata Philea ni requires TAC pulak dari nombor phone Malaysia 
oh demn...
nak suruh saya 
saya memang tak pakai credit card
credit card suami saya pegang dah pun saya pulang kan masa balik travel dulu

jadi projek kami tergantung T______T
suami saya kata nak buat online booking as soon as he reach KLIA
on the way saya dan sophia datang jemput suami ni dia akan book siap siap 
kami akan bertolak dari KLIA terus ke Melaka 
dalam plan nya macam tu lah
harap nya kami dapat booking masa walk in 
hangen betul bila nak booking pun nak mintak TAC
tak paham

nanti kami kongsikan pengalaman stay kat Philea kalau dapat tidur sana ya

selamat bercuti semua orang

from Ammi and Sophie 

# BR 31

Happy Weekend! 


Thursday, March 19, 2015

# because it's Friday

Friday
Rabu Khamis Jumaat Ammi ada kat rumah
memang masa gembira
tapi sebab hari ini hari Jumaat
lebih gembira
sebab apa?
sebab esok Ammi saya cuti
so Ammi pun tak perlu tengok lappy lagi
boleh tengok Sophieeee

my activity hari ini
selepas letih sepahkan all my toys and pencil and markers
Ammi kutip sambil membebel sebab satu cap marker color orange tak jumpa

I am just sooo happy to be me.
My one and only Sophie.



rumah saya takda Trampoline
but bed Ammi dengan Ayah ni sesuai je jadi my home trampoline ;)
jumping and jumping and jumping!



# save the date


dua hari lepas dah dapat confirmation dari KPJ 
hari untuk OP ialah 3.4.2015 
April the 3rd..
so..it is time for me to save the date and be prepared 
doakan yang baik baik aja yah
InshaaAllah :) 

esok suami saya pulang
*excited hahahah*

lepas tu baru kejap ni sampai dah baby cradle saya 
nanti saya unwrapped
sekarang tengah malas nak sepahkan kertas kotak segala


okbai

***

20.03.2015

# the midwife massage therapy

dah berapa hari aku tak boleh tidur sebab kadang terasa sesak nafas 
lepas tu nak bangun memang hazab la 
nak tegakkan diri dari baring memang susah sangat
it took me few minutes to really gain energy dan bangun 
sampai terasa tahap nak oder katil spital pakai remote untuk turun naik bed tu
harini angah kata dia ada jemput midwife datang rumah
seorang nenek
yang boleh urut lepas bersalin
sambil urut angah aku tumpang selit tanya
boleh tak kalau aku nak urut kot la ada angin ke mana dalam badan ni atau urat yang annoying sangat 
nenek kata boleh
nenek ni nampak tua tapi serba tahu 
terer 
orang lama la katakan kan
nenek nak tengok perut tadi 
terkejut nenek 
hahahaha
katanya besarnya perut kauuuuu
dah ketat sangat dah ni
budak dalam ni besar ni
mau lah dia 3 kilo lebih dah ni
perut emak nya kecik 
dia besar memang ketat 
bila dia bergerak emak nya sakit 
susah tido susah bernafas 
betul nekkkk
terima kasih kerana memahami kesukaran hidupku sekarang
nenek uli urut mana patut
sapu perut ke lembut lembut atas perut ni elok je baby pusing
kalau tidak dia melintang nampak petak segi empat perut aku ni
sakit nya Tuhan saja lah yang tahu
selesai nenek urut gagah dah nak bangun dari lantai 
selama aku ngandung berani pulak aku nak baring atas lantai 
kang tak boleh bangun menangis nak larat kan diri ni
sesi urut selesai dalam sejam suku 
nenek mintak RM70 sahaja 

esok nenek datang lagi urut angah
aku sekali saja sebab nak sihat apa yang tak sihat
angah ambil urut lepas bersalin tu jadi memang kena 3 hari atau 7 hari berturut lah
nak guna khidmat nenek kena jemput dan hantar dia ya
sebab dia takde transport dan lebih selesa nak massage di rumah dan bilik kita sendiri sebab seksi kena berkemban dalam rumah orang
kan awkward jadi nya tu :D

terima kasih nenek yok! 
lepas PP saya pulang 21 hari menjaga saya, saya akan panggil nenek yok betulkan urat saya yang keras je semedang ni


Wednesday, March 18, 2015

# takde tajuk


takde tajuk sebab tak tau apa sebenarnya nak tulis
tapi sebenar nya nak cakap 
aku rasa aku tak sihat 
harini dah semakin tak sihat
mungkin sebab badan makin tak larat
and these few days pun aku banyak moody 
sebab tak larat 
semua serba tak kena jadinya
nak menangis
tetiba tengah hebat sembang dengan kawan kawan kat whatsapp handphone jadi cacat plak
tak boleh nak send image ke apa ke 
terus naik angen
aduh
ape la nak jadi ni
tekak asik rasa berangin dan tak selesa
aku tak tau la ini alahan nak beranak ke apa
tapi I had this simptom lama jugak dah
makan ayam masak merah pun habis je makan rasa cam baru lepas makan mentos
tekak jadi macam makan mint sweets kenapa tah la 
harap harap esok lebih baik
harap esok takde mood merepek macam ni

amin

19032015

Tuesday, March 17, 2015

# sketch

malam tadi
 
Paksu lukis

 
thank you Paksu Sophie

# my Sofiya_now

:)

when I wake up and you wake up too

the archive picture of you kept by Mak Ngah 
Hantu ice cream.. that's us :)

pretty tabung free dari Drtpers 

Your favorite Upin and Ipin

Archived picture send by Mak Ngah to Ammi

another us :)

when you asked me where is Ayah...

Happy time at Kids Paradise, Mines

Kids Paradise with Ayah 

Visiting nenek at PD cousin Wan

Visiting nenek at PD cousin Wan

my favorite activity, mengopes

another favorite..jumping on bed like a trampoline! 

# The Best Exercises to Flatten the Stomach After a C-Section


Because a cesarean section can cut through some of the stomach muscles, you might find you experience a pouch-like or puffy stomach following delivery. Recovery from a C-section typically takes longer than that of a vaginal delivery -- typically from six to eight weeks.
Exercises to flatten your stomach include fat-burning exercises and muscle-toning exercises. However, you always should obtain permission from your physician before beginning an exercise program to ensure your abdominal muscles have sufficiently healed.

 

Bridge


This exercise does not place excess strain on your C-section stitches, yet helps to tone the stomach. Start by lying on your back with your feet flat on the floor, with your legs hip-width apart. Straighten your arms at your sides with your palms on the floor. Contract your stomach muscles to lift your buttocks, then your stomach and then your middle back off the floor. Do not lift your shoulders off the ground. Hold this position for 10 seconds, then lower the body to the ground. Repeat four to eight times.

Lower Abdominal Slide


This exercise is especially beneficial for new moms after c-section because it targets the lower stomach muscles, which are affected by surgery. Start by lying on your back with your feet flat on the floor with your arms straight at your sides, palms facing down. Keep the pelvis tucked in to work the muscles. Contract your abdominal muscles to slide your right leg straight out, slowly and in a controlled motion. Use the muscles again to bring the leg in to your starting position. Repeat on the opposite leg, taking deep breaths as you do. Repeat three to five times on each leg.

Forward Bend


This standing exercise helps to strengthen your abdominal muscles and can be performed throughout the day. Start by standing with your feet hip-width apart. Lift your arms overhead and bend your torso forward at your hips, creating a 90-degree angle between your legs and your torso. Hold this position for 10 seconds, then return to your standing position. Try to keep your back as flat as possible during this exercise. Repeat four to eight times.


Cardiovascular Exercise

In order to flatten the stomach, you must first lose the fat that you gained during your pregnancy. To burn calories, you must perform cardiovascular exercise that elevates your heart rate. Immediately after your doctor gives you the OK, it’s best to start with low-impact exercises. Examples include walking, using an elliptical machine, swimming or riding a bicycle. As your body heals more, you can start performing exercises such as jogging or taking an aerobics class. Start with at least three, 30-minute exercise sessions, then work your way up to five exercise sessions per week. You can even incorporate your baby into these exercises by pushing a jogging stroller. While you cannot control where you begin to lose weight, an exercise routine will help you lose fat all over your body.

 

# When can I exercise after a caesarean?

Question
When can I exercise after a caesarean?
Share
Expert Answer
Alison Bourne
Physiotherapist in women's health.
A caesarean is a major operation, so don't push yourself too soon. The first six weeks after the operation is a time for healing.
 Don't do any strenuous exercise or heavy lifting in the first couple of months. However, you can begin practicing your pelvic floor exercises as soon as you feel up to it. Pregnancy can put a strain on your pelvic floor, so these exercises are important, however you gave birth.
 Every time you lift your baby, tighten your pelvic floor muscles and lower tummy muscles at the same time. This will help to protect your back, and will prevent you from leaking wee.
 Once you feel comfortable with pelvic floor exercises, you can begin to work on your lower tummy muscles, which will help to strengthen your back. It's fine to do these gentle toning exercises in the first six weeks. It won't rip your stitches, or damage your scar, so there's no need to wait, unless it feels painful.
 Some women notice an overhang, which is where the skin around and below your scar is tighter than the skin above it. Slowly losing weight and practising your pelvic floor and lower tummy muscle exercises can help to reduce this, and will tone things up. This may take months, so you need to persevere with your exercises, even if you don’t notice a difference at first.
 Try this simple exercise 10 times, twice a day, building up to three times a day. If you find it difficult, start with five times, twice a day:
•Lie on your back and bend your knees.
 
•Squeeze in your pelvic floor muscles as you breathe out.
•Pull your belly button in and up at the same time.
•Try to hold the squeeze for 10 seconds, without holding your breath.
You may have got into the habit of stooping, particularly if the stitches in your scar feel sore. It's natural to feel vulnerable about your belly after such a major operation, but stooping can lead to back pain, and can make your tummy stick out.
 You may feel your stitches twinge, but you won't be doing any harm. If these exercises hurt your scar a lot, ask your health visitor or GP to check them.
 The tissues around your scar will benefit from being gently flexed. So standing up straight and doing gentle tummy exercises will help your scar to knit together more strongly.
 During the first six weeks after having your baby, you can gradually increase activity at a pace that suits you. You could start with a five-minute walk, and gradually extend this time when you feel able. Ask your midwife or health visitor if you're unsure about what you are ready for.
 Exercise that works your heart and lungs (aerobic) will also help to flatten your tummy. Ease yourself back into this type of exercise after your postnatal check, if your GP says it's OK.
 Aerobic exercise, such as brisk walking, jogging, swimming, or cycling, will help you to shed some baby weight. You may only be able to do 10 minutes of exercise to begin with, but you will gradually get stronger. The effects of pregnancy hormones can affect your joints for up to six months after birth, so don't do any high-impact activities too soon.
After six weeks, you can do gentle sit-ups to tone things up, though these work on your upper, rather than lower, tummy muscles. It is often the lower tummy muscles that women find a problem after a caesarean section, and exercising these is easier and more effective.
 Doing too many sit-ups can also put pressure on your pelvic floor, and cause urine leaks, so don't overdo it. You should avoid doing more than 10 sit-ups at a time, and don’t do more than three sets of 10 sit-ups a day. Always breathe throughout the exercise, and tighten your pelvic floor and lower tummy muscles at the same time.  
 You could join a postnatal exercise group, or do a gentle, low-impact class once you have fully recovered. It may be too soon for a general exercise class if you are still:
•struggling with walking
•finding it hard to do pelvic floor or lower tummy muscle exercises
•have pain 12 weeks after giving birth
 It's crucial that you tell your instructor that you have had a caesarean. The Guild of Pregnancy and Postnatal Instructors has a list of specially trained teachers, or ask your health visitor about classes near you.
 If you can't get to a class, you could do a gentle postnatal exercise DVD at home. Make sure it's accredited by a professional body, such as The Chartered Society of Physiotherapy.
 If you had any complications after your caesarean, such as an infection, talk to your GP, and wait until you feel better, before you exercise again.

# breaking muscle

just had a chat with Zumba trainer
 
katanya I am not yet eligible to join after 4 months of cesarean
 
the rest period will be 6 to 12 months away from zumba exercise
 
this is sad
 
totally
 
I browse thru looking for safe exercise after cesarean and I found this link
 
 
what I did?
 
just subscribed to this one informative article on exercise after C-section
 
they have a pdf file available for us to read masa pantang nanti
 
I must said that I am pretty cautious when it comes to fitness now
 
not because of I am soon shall have a caesarean
 
I am afraid of getting an unwanted fat :(
 
those who like to join reading please do so by registering our self at the link below and follow an article and tips from Nicole Crawford
 
satgi aku share apa aku jumpa di internet about safe exercise after cesarean okeh
 
beranak nya belom
 
cuak nya dah melepasi aras kepala
 
LOL
 
***
 
 
 

Monday, March 16, 2015

# Love Me Like You Do

tak tahu tapi tiap kali aku dengar lagu ni aku rasa sayu
macam sedihnya
sebab music dia kot
tapi aku suka lagu ni
sedih sweet
kecamuk rasa ati bila dengar
rasa bila dengar lagu ni
rasa nak cium husband kita
pastu cakap kat dia
thank you for loving me
perhaps I miss my husband
 
hey...I miss you
*****

 
 
Ellie Goulding "Love Me Like You Do" lyrics

You're the light, you're the night
You're the color of my blood
You're the cure, you're the pain
You're the only thing I wanna touch
Never knew that it could mean so much, so much

You're the fear, I don't care
Cause I've never been so high
Follow me to the dark
Let me take you past our satellites
You can see the world you brought to life, to life

So love me like you do, love me like you do
Love me like you do, love me like you do
Touch me like you do, touch me like you do
What are you waiting for?

Source: http://www.directlyrics.com/ellie-goulding-love-me-like-you-do-lyrics.html

Ellie Goulding "Love Me Like You Do" lyrics

You're the light, you're the night
You're the color of my blood
You're the cure, you're the pain
You're the only thing I wanna touch
Never knew that it could mean so much, so much

You're the fear, I don't care
Cause I've never been so high
Follow me to the dark
Let me take you past our satellites
You can see the world you brought to life, to life

So love me like you do, love me like you do
Love me like you do, love me like you do
Touch me like you do, touch me like you do
What are you waiting for?
Fading in, fading out
On the edge of paradise
Every inch of your skin is a holy grail I've got to find
Only you can set my heart on fire, on fire
Yeah, I'll let you set the pace
Cause I'm not thinking straight
My head spinning around I can't see clear no more
What are you waiting for?

Love me like you do, love me like you do
Love me like you do, love me like you do
Touch me like you do, touch me like you do
What are you waiting for?

Yeah, I'll let you set the pace
Cause I'm not thinking straight
My head spinning around I can't see clear no more
What are you waiting for?

Love me like you do, love me like you do
Love me like you do, love me like you do
Touch me like you do, touch me like you do
What are you waiting for?


Ellie Goulding "Love Me Like You Do" lyrics

You're the light, you're the night
You're the color of my blood
You're the cure, you're the pain
You're the only thing I wanna touch
Never knew that it could mean so much, so much

You're the fear, I don't care
Cause I've never been so high
Follow me to the dark
Let me take you past our satellites
You can see the world you brought to life, to life

So love me like you do, love me like you do
Love me like you do, love me like you do
Touch me like you do, touch me like you do
What are you waiting for?

Source: http://www.directlyrics.com/ellie-goulding-love-me-like-you-do-lyrics.html


Ellie Goulding "Love Me Like You Do" lyrics

You're the light, you're the night
You're the color of my blood
You're the cure, you're the pain
You're the only thing I wanna touch
Never knew that it could mean so much, so much

You're the fear, I don't care
Cause I've never been so high
Follow me to the dark
Let me take you past our satellites
You can see the world you brought to life, to life

So love me like you do, love me like you do
Love me like you do, love me like you do
Touch me like you do, touch me like you do
What are you waiting for?

Source: http://www.directlyrics.com/ellie-goulding-love-me-like-you-do-lyrics.html

# confinement lady PT II

jawapan dah dapat
 
:)
 
Alhamdulillah
 
PP ku bakal pulang dari kampong halaman nya
 
20.3 bakal tiba di Malaysia
 
"kakak nak bagitau yang PP akan bertolak balik ke Malaysia pada 20/3. Tadi kakak dah uruskan duit tambang dan dokumen perjalanan dia"
 
Thank you Kak Rozi!
 
ok kita dah boleh bernafas lega dan beranak happily
 
kejap lagi assistant Dr. Rasliza akan call saya dan bagitau tarikh saya masuk hospital
 
 

# confinement lady PT I

kawan kawan
 
saya sedang mencari makcik yang available untuk bagi service confinement lady
setelah beberapa kedai saya call akhirnya saya jumpa kedai ni



http://www.rawatanbersalin.blogspot.com/



nama owner kedai ni kak Rozi
tadi tengah ralik bersembang tetiba line terputus plak



tengah tunggu kak Rozi call balik nak tanya makcik sapa akan jaga saya nanti kat rumah ni

 
update akan di sharing nanti
 
***
 
malam tadi dah dapat email dari Kak Rozi
 
PP belum balik dari Indonesia T____T
 
minggu depan baru dapat confirm balik PP dah ada ke belum
 
korang ada contact PP lain tak?
 
mintak share please....
 
:(
 
saya sedang mencari PP yang boleh bermalam di rumah selama 21 hari
 
tu main point paling penting buat masa ni
 
***

 

#wedding Ika

21 Feb 2015 yang lepas merupakan hari perkahwinan adek sedara saya Atikah Hanum binti Hashim

Majlis nya berlangsung di Kediaman Mak Lang saya di Pengkalan Pegoh Ipoh

Kami sampai hari Jumaat sebab Ika nikah hari Jumaat

blaja cara pakai tudung gini dekat fb sehari sebelum majlis hahaha'

begini hasilnya :D


gambar di bawah tu gambar kami tiga beranak di Masjid Ibnu Sina Ipoh

Maklom la mak buyung nak cari Jubah pon dah tak muat kebanyakan nya so saya pakai seluar maternity saja hehe



 
Hari Sabtu tiba dan ini lah pengantin nya
 
Ika
 
gambar dia dengan suami takde pulak
nanti aku masukan kemudian
 
 
pengantin bersama mak buyung
 
 

 
Sophie yang refuse gi makan kenduri
asik nak terperuk je dalam bilik sebab luar panas
memang masa tu Ipoh sangat la panas
kalau aircond takde memang tak tido jawabnya
 
 
my madam besar *ni otw dari Kajang - Ipoh ni
 
 
ni apa yang Sophie Berjaya bawak pulang dari Jusco Ipoh
Anna and Olaf
Elsa tu dia dah ada masa ammi nya balik us haritu belikan untuk dia
complete lah tu frozen punya dolls
 
 
 
 
 


okey itu saja entri pasal Ipoh
nanti cerita lagi
 
aku masuk office harini
esok start WFH macam biasa
 
bye
 
17032015