Tuesday, February 10, 2015

# counting 18 : Logik

terima kasih Zamir atau tulisan kau
aku suka
aku setuju
 
 
1. kita semua tahu ini sebab politik. Logik rogol - paksa - rela ni orang tak siuman saja yang percaya.
 
2. sama saja sifirnya dengan orang yang tak suka Umno. Budak - budak Anti- Anwar dan Anti- Umno ni tak ada beza nya. Masing masing gila nak menunjuk mana satu lagi bagus. Padahal sikap selektif depa lah yang paling meloyakan.
 
3. Saya kenal ramai yang pendamkan sikap celik politik sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Termasuk saya, kami rasa tak berbaloi.
 
4. Dan saya tahu ramai dari kita berjuang setiap hari. Perjuangan kita memang bukan politik, tapi tujuannya masih sama. Menegakkan keadilan dan melawan penindasan.
 
5. Cuma mungkin rupanya lain - lantas di salah tafsir sebagai tidak menunjukkan sikap. Kawan , Clyde pun tak mampu nak lawan system.
 
6. Inikan lawan Tun M. Bak kata James Darby, "You can't fight fate"
 
7. Dalam dunia yang Nick Rice kata... "It's not what you know, It's what you can prove in court" ini saya fikir - teruskanlah melawan kawan. Hanya kita yang faham perjuangan kita. Kerna apa pun yang jadi esok, hidup harus di teruskan samada ketika itu kita sendiri yang menindas - atau di tindas.
 
 
 
  

# counting 19 : up to you

pagi ni aku terasa nak cerita pasal satu benda
hasil dari mendengar red fm masa jem
ia berkenaan kawan
sejauh mana kita kawan dengan orang
up to the extend masa di office kita tak rasa kedekut nak share setiap apa knowledge yang kita tahu
but one thing end up yang buat kita akan jadi NO NO that's not the way
is when it comes to salary
ramai yang bagi pendapat pasal benda ni
should we share berapa kita dapat dengan rakan sekerja?
benda ni sebenarnya subjektif
sebab really
ia really depending on pada siapa kita bercerita
if you think she/he can be trust enough
you can let she/he know
aku ada pengalaman pasal benda ni di company aku kerja sekarang
ni juga adalah kesilapan aku yang mmg silly mistake sangat
masa kat US
kami kongsi taxi
hari hari pergi keje balik keje sama sama sampai aku rasa there's no barrier between us buddy
satu petang tu on the way balik kerja
two of my friends sedang bercakap pasal CL (classification level)
CL ni merupakan ranking yang menentukan gaji kita
cerita cerita one of my friend tiba tiba Tanya aku
so what's ur CL?
I said mine is the lowest if compared to both of you
it doesn't stop there
one of my college ni keep digging nak tau sangat CL aku brapa
and aku kata as the same level as fresh grad
sbb aku baru join so I assume is as the same as CL freshie la
and he make a guess
around xx?
I said about that
aku ngat dia stop kat situ.
he's not
sampai la aku tersasul no la mine is xx...
and he was very shock
mention that my CL is way away dari freshie sebenanrnya
which memang aku sendiri tak tau
that's what I've been told and that's what all I knew
start haritu dia being bit annoying
macam aku ni a step further plak dari dia
at one point aku tak tau pon CL dia berapa
balik dari US aku cuti
aku balik je dari cuti team mate aku cerita
eh kau tau xx cerita pasal CL kau?
aku rase ramai tau dah ni
I was like...surprise sangat
does it really matter to one person who I don't even know well and you are talking behind my back?
that's not cool man...
team aku hanya aku je perempuan di AsPac (Asia Pac)
the rest of the team adalah lelaki
tidak menjadi satu issue bila kami bekerja dalam satu team dan berkongsi idea and knowledge
but when it comes to how much you are getting?
no one talks about it
I have my own view on this
sebab they even told me the same view
being a man
a leader of a family
they are the first income for the family
while we
women
stand as a second income of a family
it differs
bila balik rumah they saw their wife and they know they are earning bigger
that's the comfort zone for them
but when it comes to the office they see you are sitting as the same level as theirs
ia sedikit sebanyak kasi cabaran pada mereka
as a man
and you are the woman
mereka rasa tercabar
which now I understand why
my one friend being acting weirdo since he catch my CL
itu baru CL
CL hanya bagi kau average je
bukan exact amount
kalau tau exact amount tak tau la aku apa dia buat
look
we are working in a different department
different line of business too
different field
different technical expertise
definitely what you are getting tak kan boleh sama dengan what me and my team are getting
even kami dalam team kami sendiri pun tak sama scale nya
face the fact
be happy!
 
if you ask me this question?
wajar atau tak aku share berapa gaji ku dengan rakan sekerja?
jawapan aku ialah
NAY NAY
 
best friends MAYBE
 
surface friends totally NAY NAY
 
college? lagi lah TIDAK
 
LOL
 
Have a good day!
 
11.02.2015